Duitsland

Van $1

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Duitsland

  Duitsland, officieel de Bondsrepubliek Duitsland, is een land in Centraal-Europa, dat onder meer grenst aan Nederland en België. De Bondsrepubliek telt bijna 82 miljoen inwoners (2011) en is een federatie van 16 deelstaten (Duits: Bundesländer). Duitsland is door zijn bevolkingsomvang de grootste lidstaat van de Europese Unie.


  (De kaart kan met de muisaanwijzer worden gesleept)

  Duitsland heeft de vierde economie van de wereld (in 2009) en de grootste uitvoer ter wereld (in 2009).

  Godsdienst

  Van de bevolking is 67% religieus (2007).

  Van de Duitsers rekent 63% (2009) zich tot het christendom.

  Van de bevolking is 31% katholiek (2007). De katholieken vormen het grootste kerkgenootschap. Ze wonen vooral in het zuiden en het westen van het land.

  Bijna 30,2% (2007) van de bevolking is lid van de protestantse Evangelische Kerk in Duitsland (EKD). De EKD is vooral luthers, en deels gereformeerd. De leden wonen vooral in het noorden van Duitsland.

  Een op de vijf West-Duitsers bezoekt minstens één keer per maand een kerk; in het oosten van Duitsland is dat minder dan een op de tien (jaar 2009)[1]. Het ledental van de volkskerk de Evangelische Kerk in Duitsland neemt al jaren af. Ook het ledental van de Rooms-katholieke kerk daalt.  

  De kerken worden gefinancierd door bijdragen van kerkleden en door de overheid met de opbrengsten van de inkomstenbelasting. Zo ontving de Evangelische Kerk in Duitsland in 2008 4,7 miljard euro van de overheid en de Rooms-Katholieke 5,06 miljard euro[2].

  De Joden vormen met 0,2 miljoen zielen kleine minderheid.

  Er zijn ongeveer 3,3 miljoen moslims, hoofdzakelijk Turken en Koerden.

  Van de bevolking is 33% niet-religieus (2007). Voor ruim eenderde (36,5%) van de West-Duitse bevolking betekent de kerk niets. Het oosten van Duitsland, de voormalige communistische DDR, is het meest verregaand ontkerkelijkt. Meer dan driekwart van de Oost-Duitse bevolking noemt zich ongelovig (jaar 2009)[1]. Het aantal atheisten en niet-religieuze mensen neemt toe. In het westen van Duitsland is het aantal atheisten van 4% (in 2000) gegroeid tot 7% (in 2009)[1].

  Antisemitisme

  Het antisemitisme is anno 2011 wijdverbreid in Duitsland[3]. Rechts-extremisten, ontkenners van de Holocaust en extremistische moslims gebruiken internet als medium voor hun antisemitische uitlatingen. In de samenleving is een gewenning aan anti-joodse tirades en praktijken. Die zijn gegrond op voordelen, diepgewortelde cliché's en onwetendheid.

  Landsbestuur

  Duitsland kent een parlementaire democratie. De Christen Democratische Union (CDU) is verreweg de grootste fractie in de Duitse parlement (2009).

  Geschiedenis

  Enkele notitie om te beginnen:

  1942: Op de conferentie in een villa aan de Wannsee nabij Berlijn beramen de nazileiders de genocide op de Europese Joden

  Meer informatie

  Artikel Duitsland op Wikipedia.nl

  Bronnen

  Onder meer:
  Artikel Duitsland op Wikipedia.nl

  Voetnoten

  1. ↑ Nieuwsartikel Aantal atheisten in Duitsland groeit op ND.nl, 18 aug. 2009 
  2. ↑ Nieuwsartikel Fors minder inkomsten voor kerken in Duitsland, op ND.nl, 29 juli 2009
  3. ↑ Dat staat in een rapport dat deskundigen hebben geschreven op verzoek van de Duitse regering. De uitkomst van dat rapport kwam in januari 2012 in het nieuws. 

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.