Economische crisis

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Bron

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wi...omische_crisis

  In 2008 ontstond in de Verenigde Staten een kredietcrisis (of 'schuldencrisis'), die uitmondde in een wereldwijde financiële en economische crisis.

  De schuldencrisis brak in september 2008 uit na de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. Op 15 september 2008 was de 160 jaar oude, gerespecteerde en gevreesde Amerikaanse zakenbank plotseling failliet, bezweken onder een schuldenlast van meer dan 600 miljard dollar. De val van Lehman was de voorbode van een financiele en economische crisis. 

  Eén aanleidende oorzaak was dat de buffers van de banken, om financiele tegenvallers op te vangen, te klein waren. Al sinds 2007 waren er groeiende spanningen, vooral rond de handel en risico's van hypotheken. Enkele banken waren al aan het wankelen. De grondoorzaak van de malaise was de roekeloosheid van banken en consumenten. Geld was in 2008 makkelijk te lenen. Stijgende beurzen en huizenprijzen financierden onze welvaart. Banken verzonnen de meest fantastische financiële producten en geldmakers. Welvaart werd gekocht met schulden. Huizen werden gekocht en verkocht als belegging. 

  Twee weken na de val van Lehman Brothers viel de Belgische Fortis Bank om, dat de Nederlandse bank ABN Amro had overgenomen. De Nederlandse staat greep in en nationaliseerde voor meer dan 30 miljard euro beide banken en de bijbehorende verzekeraar. Ook drie andere grote Nederlandse banken klopten daarna voor miljarden bij de staat aan om steun. De kredietcrisis werd zo een bankencrisis.

  De bankencrisis werd een schuldencrisis en een eurocrisis, doordat overheden en centrale banken miljarden in het financiële systeem pompten om het overeind te houden. De wereldeconomie belandde in een recessie doordat het geld niet meer rolde. Ontwikkelingslanden lijden het meest onder de gevolgen van de economische crisis. 

  De economische crisis kwam bovenop de bestaande wereldproblemen (zoals de opwarming van de aarde). De economische crisis krijgt van de regeringsleiders echter de meeste aandacht. Zij drijft mede aan tot de vorming van "een nieuwe wereldorde". De Britse premier Gordon Brown bijvoorbeeld verklaarde in 2009 dat de financiële crisis moet worden gezien als 'de moeilijke geboorteweeën van een nieuwe wereldorde'. (Zie Wereldregering)

  Bron

  André Meinema, Lehman: De eerste dominosteen, NOS.nl, 15 sept. 2013.

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.