2000

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Israël

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/21e_eeuw_na_Chr.

  Israël

  De tweede Palestijnse volksopstand (intifada) ontstaat door een bezoek van de Israëlische oppositieleider Ariel Sharon aan de Tempelberg, waar de Al-Aqsamoskee staat. Sharon wordt omringd door duizenden Israelische soldaten. Veel Palestijnen beschouwen Sharons bezoek als een provocatie. De volkopstand duurt tot halverwege 2005. In deze periode vallen bijna duizend Israëlische en ruim 3300 Palestijnse doden. Sinds het begin van de tweede opstand plegen Palestijnen zelfmoordaanslagen op allerlei plekken in Israel. Zuid-Israel wordt sinds 2000 bestookt met raketten en mortieren.

  In 2000 trekt het Israëlische leger zich na achttien jaar terug uit de ‘veiligheidszone’ in het zuiden van Libanon. In die periode zijn meer dan achthonderd Israëlische soldaten omgekomen bij aanslagen en aanvallen door de terroristische Hezbollah-beweging. Hezbollah viert de Israëlische terugtrekking als een militaire victorie.

  De graftombe van Jozef in Sichem (Nabloes op de Westelijke Jordaanoever, een stad die onder Palestijns bestuur valt) wordt door Israel overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit, nadat die had beloofd voor de veiligheid van het graf in te staan. Echter, spoedig beginnen Palestijnen het graf te ontwijden en te beschadigen.

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.