2010

Van $1

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/21e_eeuw_na_Chr.

  In januari wordt Haiti getroffen door een zware aardbeving. Te oordelen naar het grote aantal van 222.000 dodelijke slachtoffers is het de grootste ramp van 2010. 

  De rampen in 2010 eisen wereldwijd 300.000 mensenlevens. Dat is veruit het hoogste aantal in tien jaar[1]. Ruim 300 miljoen mensen werden getroffen door een ramp. Dat is een toename met 25 procent ten opzichte van 2009. In Rusland kwamen meer dan 55.000 mensen om het leven door een hittegolf en 194 miljoen Chinezen werden getroffen door overstromingen en droogte. Hevige regenval en overstromingen zetten ook grote delen van Pakistan onder water, waar 20 miljoen mensen door de watersnood werden getroffen. 

  Israël

  Mavi Marmara 

  Eind mei 2010 begeeft een groep van bijna 700 activisten in een hulpkonvooi van zes schepen zich op weg naar de Gazastrook, om de Israëlische blokkade van de strook te doorbreken en de hulpgoederen af te geven. De actie is georganiseerd door de ‘Free Gaza Movement’, een actiegroep die kantoor houdt op Cyprus en geweld afkeurt. 

  De meeste activisten bevinden zich op het grootste schip, de Mavi Marmara, dat afkomstig is uit Turkije. Deze boot wordt financieel gesteund door een Turkse Islamitische hulporganisatie IHH (Stichting voor Mensenrechten en Vrijheid en Humanitaire Hulp). IHH steunt Hamas[4]

  Israël controleert de territoriale wateren en grensovergangen met Gaza, zoals overeengekomen in de Oslo akkoorden. Israël laat dagelijks humanitaire hulpgoederen via land de Gazastrook binnen. De activisten willen de Israëlische blokkade van de Gaza-strook op zee echter doorbreken. Cameraploegen varen mee. Een deel van de activisten schuwt het geweld niet. Ze hebben katapulten, rookbommen, metalen pijpen, knuppels en messen bij zich[6]. Sommigen waren tevoren bereid weerstand te bieden en als martelaren te sterven[2]

  Israël waarschuwt[1] dat de schepen tegengehouden zullen worden en verklaart meerdere malen bereid te zijn de hulpgoederen via land te bezorgen. De goederen zullen geïnspecteerd worden (op de aanwezigheid van wapens, munitie of zwart geld). Wie toch probeert aan te meren zal worden gearresteerd. De activisten aanvaarden het voorstel om de hulpgoederen door Israel via land in te voeren niet en zetten hun tocht voort.

  Op 31 mei houdt Israël in internationale wateren de schepen tegen. Volgens het internationaal recht mag een land in een gewapend conflict neutrale schepen betreden om te onderzoeken of er wapens aan boord zijn. De schepen op weg naar Gaza willen dat niet toestaan. Daarop entert Israël de schepen. De Israëlische commando's worden op het grootste schip, afkomstig uit Turkije, meteen aangevallen met metalen pijpen, houten knuppels en messen[3], waarna zij met scherp schieten. Er vallen negen doden, alle activisten, van wie negen Turken en een Amerikaan. Turkije is woedend en wereldwijd weerklinken protesten. 

  Op 5 juni nadert een nagekomen (Iers) schip van de Free Gaza Movement, dat rolstoelen, medische spullen en cement vervoert[5]. Er zijn elf activisten en acht bemanningsleden aan boord. De activisten zijn afkomstig uit Ierland en Maleisië. Eén van hen, Mairead Corrigan, heeft eerder een Nobelprijs voor de vrede ontvangen. Israël maant ze naar de Israëlische havenstad Ashdod, gelegen ten noorden van de Gazastrook, te varen en daar de goederen te lossen. Zij weigeren echter van koers te veranderen, maar verklaren geen weerstand te zullen bieden. De Israëlische marine entert het schip en ontmoet geen gewelddadig verzet.  

  Solidariteitsmars Loofhutten

  In september 2010, ten tijde van het Loofhuttenfeest, komen zo'n 100.000 mensen uit de hele wereld in Jeruzalem om deel te nemen aan een solidariteitsmars voor Israël en de Joden. Zie video (12 minuten, Youtube) 

  Voetnoten

  1. ↑ Zie video: Israel waarschuwt, Youtube, 1 minuut, Engels)
  2. ↑ Zie video, Engels ondertiteld, duur 35 sec., op PalWatch.org. Opgenomen van Al Aqsa TV (Hamas) dd. 30 mei 2010. Zie tweede video, van Al-Jazeera dd. 29 mei 2010, op PalWatch.org.
  3. ↑ Zie de volgende video's:
  (1) video, 6 minuten, Engelstalig, op Youtube.
  (2) video, 1 minuut, Engelse bijschriften, 1 minuut, Youtube.
  (3) video, 1 minuut, Youtube
  4. ↑. Artikel Turkse organisatie IHH gelinkt aan extremisme, op Trouw.nl dd. 31 mei 2010
  5. ↑ Amy Teibel (Associated Press), Israeli Forces Board Gaza-bound Ship, dd. 5 juni 2010. Nieuwsartikel op CBN.com.  
  6. ↑. Zie video, 6 minuten, Engelstalig, op Youtube. 
  7. ↑ Dat blijkt uit het Wereld Rampen Rapport 2010 van het internationale Rode Kruis.  

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.