![]() |
![]() |
Herodes AntipasVan $1Inhoudsopgave
https://christipedia.miraheze.org/wi...erodes_Antipas Herodes Antipas (20 v. Chr - ca. 39 na Chr.) was de koning die Johannes de Doper liet onhoofden en in de lijdensgeschiedenis van de Heer Jezus optreedt. In de Bijbel heet hij Herodes de viervorst. Hij bestuurde Galilea en Perea. Zie Matth. 14:1-10; Marc. 6:14-27; Luc. 3:1, 19-20; 9:7-9; 13:21; 23:6-12; Hand. 4:27; 13:1). Herodes Antipas was een zoon van Herodes de Grote en een van diens vrouwen, de Samaritaanse Malthake. Hij droeg de bijnaam Antipas. Het gebied dat Herodes bestuurde wordt een viervorstendom genoemd. Hij wordt dan ook 'Herodes de viervorst' genoemd. 'Viervorst' is een titel. Mt 14:1 In die tijd hoorde Herodes de viervorst het gerucht van Jezus Hij voerde het bewind van 4 voor Chr. tot 39 na Chr. Zijn viervorstendom omvatte Galilea en Perea:
Galilea en Perea waren geografisch gescheiden gebieden. Daar de Heer Jezus afkomstig was uit Nazareth in Galilea, was Herodes zijn landsheer. Herodes Antipas stichtte in 17 na Chr. aan het meer van Galilea de zuiver hellenistische stad Tiberias, vernoemd naar de Romeinse keizer Tiberius wiens regering in 14 na Chr. was begonnen. Herodes deed boze dingen, die Johannes de Doper publiekelijk aan de kaak stelde.
Eén van de boze stukken was het nemen van zijn schoonzus Heriodias tot vrouw. Zij was de vrouw van zijn broer Filippus I (zie schema hierboven). Mr 6:17 Want Herodes had zelf knechten gezonden en Johannes gegrepen en hem gebonden in de gevangenis ter wille van Herodias, de vrouw van zijn broer Filippus, omdat hij met haar getrouwd was. (TELOS) Herodes liet Johannes de Doper ombrengen.
Later hoorde hij van Jezus' optreden en tracht hem te zien.
De Heer Jezus werd gewaarschuwd.
De Heer Jezus duidde Herodes aan met "die vos". Deze uitdrukking tekent de sluwheid van de viervorst en tegelijk het onbetekenende van de man[2].
Labels: (Bewerk labels)
|
|
Powered by MindTouch Core |
Verrijk Christipedia door informatie
toe te voegen. Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen. |