Homer (maat)

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Voetnoot

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wi..._(inhoudsmaat)

  De homer (of ezelslast of kor) is een oude Israëlische inhoudsmaat voor vloeibare stoffen als melk en olie en droge waren als graan. Het is de grootste Hebreeuwse droge maat. Eén homer is ongeveer gelijk aan 220 liter, gegeven dat 1 homer = 10 bath en 1 Bath = 22 liter[1].

  Jes 5:10 Ja, tien bunders wijngaard zullen een enig bath geven, en een homer zaad zal een efa geven.
  (SV)

  Het woord 'homer' betekent eigenlijk 'ezelslast'. In de Nieuwe Bijbelvertaling (2004) wordt meestal ‘ezelslast’ vertaald.

  Het tiende deel van een homer is een bath (inhoudsmaat voor vloeibare stoffen) of een efa (inhoudsmaat voor droge stoffen).

  Eze 45:11 Een efa en een bath zullen van enerlei mate zijn, dat een bath het tiende deel van een homer houde; ook een efa het tiende deel van een homer; de mate daarvan zal zijn naar den homer.
  (SV)

  Voetnoot

  1. ↑ Dit lemma gaat uit van de maatduiding in Bijbels Theologische Encyclopedie ed. 2008. Over de maatduiding van bath is onzekerheid, zie artikel Bath. Anderen stellen de inhoud van een homer op 350 tot 400 liter. Het Nederlands Bijbelgenootschap zegt dat men de homer op ± 400 liter schat (zie artikel Inhoudsmaten op RondomDeBijbe.nl)

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.