Jaspis (edelsteen)

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Jaspis in de Bijbel
  2. 2. Voetnoten

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Jaspis

  Jaspis (Eng. jasper) is een edelsteen uit de groep chalcedon en daarmee een kwarts mineraal. Jaspis wordt in verschillende kleuren gevonden, waaronder groen, rood en geel. De steen is niet egaal van kleur maar word gekenmerkt door stippen of zelfs strepen. De jaspis bedoeld in de Bijbel heeft hoogstwaarschijnlijk de kleur groen[5].

  Jaspis_zetstuk.jpg

  Jaspis, geslepen zetstukje

   

  Jasper-steen.jpg

  Jaspissteen[1] 

  Jaspis is een kostbare steen. Voor een geslepen zetstuk (gebruikt in sierraden) van 17 bij 14 mm word al snel meer dan 15 euro betaald. Complete muren van Jaspis, zoals het Nieuwe Jeruzalem heeft (zie Openbaring) zijn dan ook voor mensen onbetaalbaar.   

  Japsis is een relatief zachte mineraalsoort, ongeveer 15 keer zachter dan diamant (hardheid[1] van ongeveer 6.5 á 7) en kan dan ook prima geslepen en gepolijst worden [2].

  De belangrijkste vindplaatsen van jaspis zijn India (Dekkanplateau) en Mexico (gele), Duitsland (rode) en Afrika, Australië, Brazilië, Egypte, Frankrijk en de VS (overige kleuren). [3]

  Jaspis in de Bijbel

  De steen Jaspis komt zowel in het oude als in het nieuwe testament voor. In Exodus 28 en 39 word Jaspis genoemd als de derde steen in de vierde rij op de borstlap van hogepriester.

  In Openbaring 4:3 word gesproken dat Degene die op de Troon zat "was in het aanzien den steen Jaspis en Sardius gelijk".

  In Openbaring 20 word Jaspis gebruikt om te schoonheid van het Nieuw Jeruzalem te schetsen. Het uiterlijk van de stad - de Heerlijkheid Gods - is gelijk aan Jaspis (vers 11) en zowel haar muren (vers 18) als het eerste fundament (vers 19) van de stad zijn gemaakt van Jaspis.

  Voetnoten

  1. ↑ Hardheidsschaal van Mohs, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Hardheidsschaal_van_Mohs
  2. ↑ Zie http://www.silver-stones.nl/cabochons_verkoop_jaspis.html
  3. ↑ Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Jaspis
  4. ↑ Auteur: Time3000. Oorspronkelijke versie door Adrian Pingstone. Bron: Wikimedia Commons.
  5. ↑ Aldus het Nederlands Bijbelgenootschap en de Katholieke Bijbelstichting in de verklaring van 'Jaspis' in de woordenlijst bij Groot Nieuws voor u; geillustreerde uitgave van het Nieuwe Testament in de omgangstaal. Haarlem, Boxtel: 1985, 6e druk, 2e oplage.

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
  BestandGrootteDatumToegevoegd door 
  Jaspis-steen.jpg
  Geen beschrijving
  46.87 kB16:16, 23 mrt 2012Kees LangeveldActies
   Jaspis_zetstuk.jpg
  Origineel geupload door Martijn van Egdom. 7 mrt 2013 bewerkt door Kees Langeveld: lichtblauwe achtergrond verwijderd, bijgesneden.
  22.41 kB18:34, 7 mrt 2013Kees LangeveldActies
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.