Jemen

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Recente geschiedenis
  2. 2. Bron
  3. 3. Voetnoten

  Wegens de overgang naar een ander softwaresysteem
  kan dit artikel worden gevonden op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Jemen

  Jemen (officieel: Arabisch: el-djoemhoerija el-Jamanija) is een republiek in het zuiden van het Arabisch Schiereiland. Jemen heeft ongeveer 24 miljoen (2010). Het land inclusief de bijbehorende eilanden is bijna 13 maal zo groot als Nederland en ruim 17 keer zo groot als Belgie.; 41 personen per vierkante kilometer (2006 schatting). De hoofdstad is Sanaa.

  reference to undefined name 'google' Exception of type 'MindTouch.Deki.Script.Runtime.DekiScriptUndefinedNameException' was thrown. (click for details)

  De kaart kan met de muisaanwijzer verschoven worden.

  Jemen is het armste Arabische land (stand 2011) en een van de armste landen ter wereld (stand 2007). De staat kampt met een grote schuldenlast (stand 2007). Het land wordt (anno 2011) geplaagd door een reeks problemen zoals voortdurende stammentwist, overbevolking en werkloosheid, corruptie, dreigend watertekort, separatisme in het zuiden, extremistische jihadisten en drugsmisbruik.

  Nationale feestdag is 22 mei, de dag waarop in 1990 Zuid- en Noord-Jemen één staat werden.

  De internetlandcode (TLD) is ye, Jemenitische website’s eindigen op .ye.

  Bijna iedereen is moslim. Minder dan 1% van de Jemenieten is geen moslim. Hiertoe behoren christenen, joden, hindoes en atheïsten. Buitenlanders hebben officieel godsdienstvrijheid (2010).

  Het aantal christenen wordt geschat om 6000[1]. Jemen stond in 2009 en 2010 op de zevende plaats van de ranglijst christenvervolging van de organisatie Open Doors. Christenen met een moslimachtergrond hebben vaak te maken met grote druk vanuit familie en overheden. Soms zijn zij doelwit van moslimextremisten.

  De regering en het volk van Jemen zijn fel anti-Israelisch. Aan het begin van de 20e eeuw woonden er zo’n 50.000 Joden min of meer vreedzaam naast de moslimmeerderheid. Na het ontstaan van de staat Israël in 1948 werd het leven voor hen zwaarder. In 2010 waren er als gevolg van emigratie nog z’n honderdtal Joden in Jemen overgebleven[1].

  Recente geschiedenis

  Enkele notities

  1978: Ali Abdullah Saleh wordt president.

  2011: In januari en vervolgens gaan duizenden mensen de straat op om te betogen tegen de slechte economische situatie (hoge werkeloosheid), de wijdverbreide corruptie, het gebrek aan vrijheid en de politieke onderdrukking. De volksopstand en de zware druk van de omringende landen nopen president Ali Abdullah Saleh, na meer dan drie decennia geregeerd te hebben, op te stappen. In november tekent Saleh een akkoord waarin hij de macht afstaat. Er komt een tijdelijke regering van nationale eenheid onder leiding van oppositieleider Mohammed Basindwa. Het nieuwe kabinet bestaat voor de helft uit leden van de partij van Saleh en voor de andere helft uit leden van de oppositie. Het tussenkabinet moet 3 maanden aanblijven. Daarna moeten verkiezingen gehouden worden en wordt huidig vicepresident Hadi formeel president.

  Bron

  Microsoft ® Encarta ® Winkler Prins Encyclopedie 2007, s.v. Jemen. 1993-2006 Microsoft Corporation/Het Spectrum.

  Voetnoten

  1. ↑ The last of the Jewish Arabs, artikel op Economist.com dd. 19 aug. 2010.

  2. ↑ Aantal genoemd door Open Doors in 2011. 

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.