Ingetogen kleding

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Wereld
  2. 2. Meer informatie
  3. 3. Voetnoten

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wi...erbare_kleding
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Kleding/Wereld

  Ingetogen kleding (Eng. modest clothing) is kleding die bescheiden en kuis is. Ingetogen klederdracht is een bijbelse opdracht.

  Het woord ‘ingetogen’ heeft twee betekenissen[2]:

  1. zich onthoudend van buitensporigheden of uitspattingen. Synoniem: zedig, stemmig, matig. Men spreekt van ‘een ingetogen leven leiden’, ‘ingetogen leven’.
  2. kuis

  Ingetogen kleding is bescheiden, matig, zedig, kuis.

  Het woord ‘kuis’ betekent onder meer: “rein van zeden, zowel in de zin van ongerept, maagdelijk, als van ingetogen, zich onthoudend van zinnelijk genot, gezind dat te mijden.” Synoniemen: eerbaar, pudiek, zedig. Men spreekt van ‘kuise gedachten, gebaren, woorden, kleding’, d.w.z. kleding, woorden enz. in kuisheid gegrond. Overdrijft men hierin, dan is men ‘preuts’: overzedig, gemaakt eerbaar[1].

  ,,Zolang je kleding niet sensueel, extravagant of overdreven luxe is, is die Bijbels verantwoord. Veel ingewikkelder zou je het niet moeten maken. Christen-zijn zou moeten gaan over het vertegenwoordigen van de liefde van Christus, niet over het strikt volgen van regels.''

  Paul Washer, Amerikaans evangelist
  (Nederlands Dagblad, 31 mei 2008)

  Kuise kleding is eerbaar en zedig, is niet zinnenprikkelend, prikkelt de wellust niet, is niet ‘sexy’.

  Kenmerken van kuise kleding:

  1. De schouders zijn bedekt
  2. De boezem is bedekt. Blouses zijn boven gesloten, voldoende hoog gesloten om inkijk te verhinderen
  3. De benen zijn van boven tot over de knieën bedekt

  Deze kenmerken zijn niet geheel vrij van culturele bepaaldheid. Neem bijvoorbeeld de roklengte. In het ene land of in de ene tijd kan een kuise roklengte anders worden bepaald dan in een andere. En zelfs binnen dezelfde tijd en plaats kan verschil van mening zijn, bijv. over het dragen van een legging. 

  Henriette Kuiper, de dochter van de bekende Abraham Kuyper, gaf de volgende goede raad aangaande de roklengte: „Wie een japon of blouserok koopt neme toch eerst de zitproef. Zo dikwijls is een rok niet te kort, als men staat of loopt, maar wórdt hij tekort als men gaat zitten, en de rok optrekt tot boven de knieën soms. Men vrage aan de verkoopster een stoel, en ga daarop, met de rok aan, voor een lage spiegel zitten. Dan kan men zelf zien, of de rok, bij 't zitten, eerbaar blijft of oneerbaar wordt"[11] .

  Ingetogen kleding sluit het dragen van een broek niet uit. Ingetogenheid sluit, bij zekere gelegenheden, evenmin een feestelijk karakter uit. 

  Kleding_ingetogen_RinggerClothing.jpg Kleding_CaseyBrownDesigns.jpg Trouwkleding_Langeveld.jpg Kleding_Softsurroundings.jpg

  Voorbeelden van ingetogen kleding [9].
   

  Olivia_Howard_7.jpg Olivia_Howard_2.jpg Olivia_Howard_1.jpg Olivia_Howard_5.jpg Olivia_Howard_4.jpg

  Foto's: De 20-jarige Olivia Howard, schrijfster van de blog 'Fresh Modesty' ('Frisse Ingetogenheid'), draagt graag ingetogen kleding.
  "Ingetogenheid wordt niet bepaald door de cultuur, maar veeleer door het Woord van God", zegt zij[10]
  Haar devies luidt: „Dress outside your box, but inside His book!" 

  De vrouwen in reformatorische kerken zijn vaak een voorbeeld van ingetogenheid.

  In strijd met ingetogen kleding is

  • buitenissige kleding, dikwijls bij wereldse artiesten
  • kostbare, te ‘sjieke’ kleding
  • minirok
  • naveltruitje
  • onthullende strakke kleding

  Kleding laat zien wie je bent, het is een uitdrukking van je levensopvatting en levenshouding. “Een jurk laat zien wie je bent; ingetogen, expressief, brutaal, behouden, sexy?” [3]

  De gelovige vrouwen hebben zich te sieren in eerbare, waardige kleding, met bescheidenheid en ingetogenheid.

  1Ti 2:8 Ik wil dan dat mannen in elke plaats bidden met opheffing van heilige handen, zonder toorn en twist.
  1Ti 2:9 Evenzo dat ook vrouwen zich tooien in waardige kleding met bescheidenheid en ingetogenheid, niet met haarvlechten en goud of parels of kostbare kleding;
  1Ti 2:10 maar-zoals het vrouwen past die belijden godvrezend te zijn-door goede werken.
  (TELOS)

  Goede werken vormen een uitnemender sieraad.

  Wereld

  De westerse wereld rekent weinig meer met ingetogenheid. In een eeuw tijd is de kledingstijl enorm veranderd. Men kleedt zich veel minder ingetogen dan vroeger. Het modebeeld wisselt steeds en de ene tijd is ingetogener dan de andere. Enkele citaten ter illustratie:

  „We hadden de afgelopen zomers de beach in the city-look. Vrouwen liepen met een bikinitop en een heupbroek of hotpants in de stad. Ook zag je veel superstrakke kleding en naveltruitjes. Veel onthullender kon niet. We zien nu weer de lol in van kleding die wappert en zwiert. De trend is nu flirterig in plaats van pornografisch.”
  (Een design- en stylingbureau, 2007[4])

  "De London College of Fashion zegt dat ingetogen kleding een toenemend fenomeen is in de Moslim en Westerse cultuur."
  (FashionUnited.nl, nieuwsartikel van 27 juni 2012)[7]

  In een cultuur ontstaan door onverenigbare normen over wat wel of niet toelaatbaar of netjes is, spanningen. 

  “Alles moest kunnen in de jaren zeventig. Ook een minirok zo kort dat je niet kon bukken. Kan het nog steeds? Nu meisjes in minirok regelmatig worden uitgemaakt voor hoer door jonge moslims? Een dilemma tekent zich af: terug naar kuise kleding of de jonge moslims heropvoeden?”
  (Opzij, 1 dec. 2003. Opzij is een feministisch tijdschrift)

  „Feministen bepleiten een nieuwe kuisheid omdat ze vinden dat vrouwen niet als een stuk vlees beschouwd mogen worden, religieuzen vinden weer dat we terug moeten naar oude normen en waarden.”
  (Een trendvoorspeller, 2007[4])

  Wanneer onkuis geklede westerlingen in oosterse landen komen, kunnen ze op weerstand stuiten. Een citaat ter illustratie.

  "De Amerikaanse zangeres … wil zich niet aanpassen aan de eisen die in het islamitische Maleisië aan artiesten worden gesteld. Volgens het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard weigert ze kleding te gaan dragen die haar bovenlichaam en schouders bedekt en tot haar knieën reikt, zoals de regels voor artiesten in het Aziatische land voorschrijven. Haar concert op 21 november in Kuala Lumpur is daarom afgezegd.”
  (Algemeen Dagblad, nieuwsbericht 1 okt. 2007. De naam van de zangeres is in ons citaat weggelaten )

  In Israël worden bij sommige kerkelijke gebouwen vrouwen die te bloot gekleed zijn tegengehouden. Gidsen kunnen daar van te voren op wijzen. 

  Immigranten uit Islamitische landen vinden dat de westerse vrouw zich vaak niet netjes kleedt. Moslimvrouwen kleden zich doorgaans zedig en zijn daarin een voorbeeld voor westerse vrouwen. 

  Kleding_ingetogen_moslimvrouwen.jpg

  Foto[6]: Kleding van moslimvrouwen als voorbeeld van ingetogen kleding

  Vrouwen die zich ingetogen wensen te kleden hebben in het Westen moeite om goede kleding te kopen. Dat geldt niet alleen voor christenvrouwen. Een moslimmode-ontwerpster merkte op: "Jonge, modieuze Moslims hebben moeite met kleding kopen in populaire Westerse winkels, omdat de roklengtes en decolleté's vaak ongeschikt zijn."[8]  

  De klederdracht in de westerse wereld, ook in Nederland en België, was vroeger meer in overeenstemming met de eis van ingetogenheid. Meer dan in het verleden hebben wij op het gebied van klederdracht de roeping om ‘anders’ te zijn. Deze roeping komt niet voort uit een verlangen naar het verleden, maar is gegrond op de tijdloze norm van Gods woord.

  Tit 2:11 Want de genade van God, heilbrengend voor alle mensen, is verschenen
  Tit 2:12 en onderwijst ons, dat wij met verzaking van de goddeloosheid en de wereldse begeerten ingetogen, rechtvaardig en godvruchtig zouden leven in deze tegenwoordige eeuw,
  Tit 2:13 in de verwachting van de gelukkige hoop en verschijning van de heerlijkheid van onze grote God en Heiland, Jezus Christus,
  (TELOS)

  Ro 12:1  Ik vermaan u dan, broeders, door de ontfermingen van God, dat u uw lichamen stelt tot een levende offerande, heilig, voor God welbehaaglijk, dat is uw redelijke eredienst.
  Ro 12:2 En wordt niet gelijkvormig aan deze wereld, maar wordt veranderd door de vernieuwing van uw denken, opdat u beproeft wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is.
  (TELOS)

  Meer informatie

  Art. Eerbare kleding

  Eerbare kleding, prikbord van Christipedia op Pinterest

  Fresh modesty, een blog van Olivia Howard: http://freshmodesty.blogspot.nl/ 

  Ringger Cloting in de Verenigde Staten is gespecialiseerd in o.a. ingetogen kleding: http://www.ringgerclothing.com/

  Deborah en Co, http://www.deborahandco.com/

  Diviine Modestee, modezaak met relatief ingetogen kleding http://www.diviinemodestee.com

  Simply Modest levert eerbare badkleding: http://www.simply-modest.com/ . Zie Canadese kledingverkoopster verkoopt eerbare badkleding, nieuwsartikel op RefDag.nl, 12 juli 2012.

  Voetnoten

  1. ↑, 2. ↑ Bron: Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal (13e uitgave), digitale versie, jaar 2000.

  3. ↑ Dress Parade presenteert de jurk, op Vrouwenpassie.nl, 2011.

  4. ↑, 5. ↑ Aangehaald in: Seada Nourhussen, Mode’Dat je je lichaam kunt bedekken, is voor de jonge generatie een ontdekking’ / Bloot en sexy is uit, kuis en degelijk is in, op Trouw.nl, 21 juni 2007. 

  6. ↑ Bron van de foto: Faith, Fashion, Fusion, artikel van een bezoeker aan een tentoonstelling over 'modest fashion' (ingetogen mode) in Sydney, Australie, 2012.

  7. ↑, 8. ↑ Moslim mode spreekt het Westen aan, Fashionunited.nl, 22 juni 2012

  9. ↑ Bronnen van de foto's. 1) Case Brown Designs, 2) Ringer Clothing, 3) fam. C.A. Langeveld, 1979, 4) Soft Surroundings.

  10. ↑ Fresh modesty, een blog van Olivia Howard: http://freshmodesty.blogspot.nl/Bronpagina van het citaat: http://freshmodesty.blogspot.nl/p/about.html (9 feb. 2013)

  11. ↑ H. Kuyper schreef dat in Timotheüs, 9 november 1929. De spelling van haar woorden in het citaat is voor Christipedia gemoderniseerd op 22 mei 2013. 

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
  BestandGrootteDatumToegevoegd door 
   Kleding_CaseyBrownDesigns.jpg
  Geen beschrijving
  149.63 kB12:03, 9 feb 2013Kees LangeveldActies
   Kleding_ingetogen_moslimvrouwen.jpg
  Geen beschrijving
  97.87 kB17:51, 9 feb 2013Kees LangeveldActies
   Kleding_ingetogen_RinggerClothing.jpg
  Geen beschrijving
  49.6 kB12:03, 9 feb 2013Kees LangeveldActies
   Kleding_Softsurroundings.jpg
  Geen beschrijving
  72.22 kB12:03, 9 feb 2013Kees LangeveldActies
   Olivia_Howard_1.jpg
  Geen beschrijving
  59.47 kB18:42, 9 feb 2013Kees LangeveldActies
   Olivia_Howard_2.jpg
  Geen beschrijving
  55.65 kB19:56, 9 feb 2013Kees LangeveldActies
   Olivia_Howard_4.jpg
  Geen beschrijving
  59.37 kB19:56, 9 feb 2013Kees LangeveldActies
   Olivia_Howard_5.jpg
  Geen beschrijving
  47.97 kB19:04, 9 feb 2013Kees LangeveldActies
   Olivia_Howard_7.jpg
  Geen beschrijving
  57.56 kB19:56, 9 feb 2013Kees LangeveldActies
   Trouwkleding_Langeveld.jpg
  Geen beschrijving
  74.07 kB12:03, 9 feb 2013Kees LangeveldActies
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.