Koningin van Scheba

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Bronnen
  2. 2. Voetnoot

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wi...gin_van_Scheba

  De koningin van Scheba is de koningin die de vredevorst Salomo bezocht om zijn wijsheid te horen (1 Kon. 10:1v). Ze werd door de Heer Jezus, die meerder is dan Salomo, als voorbeeld gesteld. 

  Ze kwam uit Scheba (ook gespeld Sjeba, Seba), een gebied in het zuid-westen van het Arabische schiereiland. De Heer Jezus noemt haar 'de koningin van het Zuiden'.

  Salomo_economische_ondernemingen-Access_Foundation.jpg

  Kaart[1]: Scheba (Eng. Sheba) in het zuidwesten van het Arabische schiereiland.
  Vandaar werden goud, edelstenen, specerijen en andere geoderen naar Israël gebracht.

  (Klik op de kaart om in te zoomen)

  In de tiende eeuw v. Chr. reisde de koningin over een afstand van 1600 km per kameel naar Jeruzalem, om een bezoek te brengen aan koning Salomo en diens wijsheid te horen. 

  1Kon 10:1  Toen de koningin van Sjeba het gerucht over Salomo in verband met de Naam van de HEERE hoorde, kwam zij om hem met raadsels op de proef te stellen. 
  1Kon 10:2 Zij kwam naar Jeruzalem met een zeer groot gevolg, [met] kamelen, beladen met specerijen, met zeer veel goud, en [met] edelstenen. Zij kwam bij Salomo en sprak tot hem [over] alles wat zij op haar hart had.
  1Kon 10:3 En Salomo verklaarde haar al haar vragen. Geen ding was voor de koning verborgen dat hij haar niet [kon] verklaren.
  (HSV)

  De Heer Jezus stelde haar aan zijn tijdgenoten tot voorbeeld:

  Mt 12:42 De koningin van het Zuiden zal worden opgewekt in het oordeel met dit geslacht en het veroordelen, want zij kwam van de einden der aarde om de wijsheid van Salomo te horen; en zie, meer dan Salomo is hier!
  (TELOS)

  Zij zal met Ninevé in het oordeel tegen de tijdgenoten van Jezus opstaan, d. i. door haar voorbeeld getuigenis afleggen, hoe doemwaardig zij zijn, die aan de veel ernstiger roepstem tot bekering en geloof geen gehoor gegeven hebben. Zij kwam van de einden der aarde, d.i. zoals wij zouden zeggen uit de verste landen, daar zij het gerucht van Salomo „van de naam van Jahweh", gehoord had (1 Kon. 10 : 1), dus uit godsdienstig verlangen, terwijl zij Salomo's pracht, wijsheid en macht toeschreef aan zijn God en hem daarom de eer gaf. In haar woorden ligt dus de bevestiging van de oude sage, dat zij door Salomo tot de ware de ware godsdienst is bekeerd geworden. Wij zien in haar hoe de Israëlische theocratie, ten tijde van Salomo in zijn hoogste glans, een straal van licht ook op de heidenwereld geworpen heeft. 

  Bronnen

  H. Zeller, Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk. Tweede deel K - Z ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1872), s.v. Koningin. Hieruit is op 21 juli 2012 tekst genomen en verwerkt. 

  Voetnoot

  1. ↑ Kaart ontleend van Zaine Ridling (red.), Bible Atlas. Access Foundation. De gebruiksvergunning is: attribution, non-commercial. 

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.