Libanon

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Geschiedenis
  2. 2. Meer informatie
  3. 3. Bron

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Libanon

  Libanon, de noorderbuur van Israël, heeft 4,1 miljoen inwoners (2009). Libanon is een multireligieus en cosmopolitisch land. De hoofdstad is Beiroet. Oost-Beiroet is overwegend christelijk; West-Beirout is overwegend islamitisch. 


  (De kaart kan met de muisaanwijzer worden gesleept)

  De havenstad Tripoli, 80 kilometer ten noorden van Beiroet, is de tweede stad van Libanon en een bolwerk van soennieten.

  Libanon kent geen staatsgodsdienst. In 1932 maakten christenen 55% van de bevolking uit, in 1988 waren ze met 40% een minderheid. De grootste christelijke groepering is die van de Maronieten: 21% van de bevolking. De Grieks-orthodoxen maken 9% van de bevolking uit. In de maatschappij en in het leger hadden de christenen meestal de beste posities. In de politiek zijn ze vaak behoudend. Tegenover Israel staan ze gunstiger dan de moslims.   

  Er is een zeer kleine Joodse gemeenschap.

  In 1932 maakten moslims 45% van de bevolking uit, in 1988 waren ze met 60% in de meerderheid. Onder hen vormen de sjiieten de meerheid (30% van de bevolking). De Druzen vormen 7% van de bevolking. De moslims voelen zich ten opzichte van de Libanese christenen cultureel-religieus meer verwant met de rest van de Arabische wereld. De Islamitische meerderheid van Libanon staat vijandig tegenover het zionisme.

  Libanon is een parlementaire democratie. Libanon staat sterk onder invloed van oosterbuur Syrië, maar de binnenlandse weerstand daartegen is groot. Libanon is politiek verdeeld tussen een pro-Westers blok en een blok, onder leiding van de shiitische partij Hezbollah, dat meer gericht is op Syrie en Iran. Hezbollah heeft de steun van Syrië en Iran en is fel anti-Israël. Hezbollah's guerilla-leger is sterker dan de veiligheidskrachten van de staat (2009). Het nationale leger bestaat voor de helft uit sjiieten (2009). De pro-westerse alliantie wil dat Hezbollah zijn militaire tak te ontbindt. Pro-westerse Libanezen vrezen (2010) dat Iran van Libanon een satellietstaat wil maken. De machststrijd tussen beide blokken brengt politieke instabiliteit mee. 

  De belangrijkste economische sectoren van Libanon zijn handel en diensten.

  Geschiedenis

  1920 - Libanon wordt na de ondergang van het Turkse Ottomaanse rijk een Frans mandaatgebied.

  1946 - Frankrijk moet onder Britse en Amerikaanse druk het veld ruimen.

  1948 - Libanon doet mee aan de oorlog tegen de in dit jaar opgerichte staat Israël.

  1965 - In de herfst begint een periode van spanningen met Israel, omdat Palestijnse bevrijdingsorganisaties vanuit Libanon opereren. Israel reageert met vergeldingsacties. In Libanon zelf nemen de spanningen toe tussen palestijnen en paramilities, tussen moslims en christenen. 

  1975 - Van 1975 tot 1989 woedde een bloedige burgeroorlog. Aanleiding was de aanval van een 'christelijke' miltitie op een bus met Palestijnen in april 1975. 

  1976 - De president roept de hulp van Syrië in, dat Libanon vervolgens tot 2005 zal domineren. Tijdens de burgeroorlog nemen ook sjiïtische strijdgroepen, zoals de fundamentalistische Hezbollah, aan de gevechten deel.

  1978 - Na een Palestijnse actie in Israël voert het Israëlische leger een grote "schoonmaakopeatie" in Zuid-Libanon uit.

  1982 - Na een Palestijnse moordaanslag begon Israël in juni 1982 de militaire operatie 'Vrede voor Galilea', die uitmondde in een oorlog tegen de Palestijnen in Libanon. Israël werd gesteund door christelijke milities.  

  In 1982 wordt de radicale sjiitische groep Hezbollah opgericht door leden van de Iraanse Revolutionaire Garde.

  1992 - Een nieuwe kieswet wordt ingevoerd, met evenveel zetels in het parlement voor christenen en moslims.

  1996 - De radicale sjiitische beweging Hezbollah begint met raketaanvallen op Noord-Israël. Israël reageerde met een luchtoffensief tegen heel Zuid-Libanon.

  2000 - In mei 2000 trekken de Israëlische militairen zich uit Zuid-Libanon terug.

  2005 - In februari wordt de populaire politicus en voormalig premier Rafik al-Hariri vermoord. Door de bomaanslag komen hij met 22 anderen om het leven. Veel Libanezen vermoeden dat het Syrische regime achter de moord zit. De betrekkingen tussen Libanon en Syrië zijn na de moord lang slecht. Enkele maanden na de aanslag verlaten de Syrische troepen Libanon. Syrië domineerde het land bijna 30 jaar. 

  2009 - de parlementsverkiezingen worden gewonnen door de pro-Westerse coalitie, die 71 van de 128 zetels in het parlement in de wacht sleepte. De sjiitische Hezbollah-beweging is de verliezer en krijgt niet meer dan 57 zetels. De leider van de pro-Westerse coalitie, Saad al-Hariri, wordt de nieuwe premier van Libanon. Hij is de zoon van oud-premier Rafiq al-Hariri, die in 2005 werd vermoord.

  2010 - De Iraanse president Ahmedinejad brengt een bezoek aan dorpen langs de grens met Israel, die in 2006 tijdens de oorlog tussen Israel en Hezbollah werden verwoest. Het gebied wordt met Iraans geld weer opgebouwd. 

  2012 - De opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad in Syrië zet de maatschappelijke verhoudingen in Libanon, tussen voor- en tegenstanders van Assad, op scherp. 

  Meer informatie

  Nieuws over Libanon: The Daily Star, http://www.dailystar.com.lb

  Bron

  Onder andere: Microsoft Encarta Winkler Prins Encyclopedie 2007


   

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.