Salome

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Bron

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Salome

  Salome is de naam van twee verschillende vrouwen in de Bijbel: 1. de moeder van de apostelen Jakobus en Johannes, 2. de vrouw die voor haar moeder het hoofd van Johannes de Doper vroeg. De vrouwennaam is Hebreeuws en betekent ‘vreedzaam’.

  1. Salome de vrouw van Zebedeus, de moeder der beide apostelen Jakobus en Johannes, waarschijnlijk de zuster van Maria, de moeder van de Heer Jezus.

   Haar naam wordt alleen genoemd in Marcus 15:40; 16:1. Mattheüs omschrijft haar als ‘de moeder van de zonen van Zebedeüs, Matth. 20:20; 27:56.

   Zij behoorde tot de Galilese vriendinnen van Jezus, die hem op zijn reizen volgden, uit hun goederen dienden (Matth. 27:55), bij zijn sterven tegenwoordig waren, en op de zondagmorgen na zijn lijden heengingen, om zijn lijk te balsemen. Uit haar verzoek, Matth. 20: 21, blijkt wel haar geloof in de Verlosser, maar tevens haar verlangen naar een eervolle plaats voor haar zoons;

   Mt 20:20 Toen kwam bij Hem de moeder van de zonen van Zebedeus met haar zonen, huldigde Hem en vroeg iets van Hem.(TELOS)

   Zij was getuige van het lijden en sterven van de Heer Jezus:

   Mt 27:55 Nu waren daar vele vrouwen die uit de verte toezagen, die Jezus waren gevolgd van Galilea om Hem te dienen;
   Mt 27:56 onder hen was Maria Magdalena en Maria, de moeder van Jakobus en Jozef, en de moeder van de zonen van Zebedeus.
   Mr 15:40 Nu stonden er ook vrouwen uit de verte toe te zien, onder wie ook Maria Magdalena was en Maria, de moeder van Jakobus de kleine en van Joses, en Salome,
   (TELOS)


   Na de sabbat kocht Salome specerijen om de Gestorvene te zalven:

   Mr 16:1  En toen de sabbat voorbij was, kochten Maria Magdalena, Maria, de moeder van Jakobus, en Salome specerijen om Hem te komen zalven. (TELOS)
    
  2. Salome de dochter van Philippus en Herodias, kleindochter derhalve van Herodes de Grote en Mariamne. In de schandelijke moord, door Herodes Antipas en haar moeder aan Johannes de Doper gepleegd, nam zij een werkzaam aandeel. Later huwde zij met de viervorst Philippus, broer van haar vader, en daarna met Aristobulus, de zoon van Herodes, vorst van Chalcis. Het Nieuwe Testament noemt haar niet met name, maar beschrijft wel haar optreden. 

  Bron

  P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Salome' is op 24 jan. 2015 verwerkt.

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.