Tefilin

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Meer informatie
  2. 2. Bron
  3. 3. Voetnoot

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:

  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Tefilin

  Tefilin, tefillien (afgeleid van tefiela, gebed) of tefillen (Nederlands-Jiddisch/Asjkenazische uitspraak), Phylacteria of Phylakteriën, zijn de gebedsriemen in het rabbijnse jodendom. Op doordeweekse dagen worden ze gedragen bij het ochtendgebed (sjachariet). Dit gebruik vindt zijn oorsprong in een letterlijk verstaan van het Schriftwoord over het voorhoofdspansel èn de Rabbijnse overlevering. 

  Tefilin gedragen door soldaat - YoavLemmer.jpgFoto[1]: Gebedsriemen gedragen door een Israëlische soldaat, jaar 2006. De doosjes bevatten woorden uit de boeken van Mozes. 

  De gebedsriemen bestaan uit een hoofdstel (Hebreeuws tefillien shel rosh) en een gedeelte om de arm en hand (Hebreeuws tefillien shel jad).

  Aan de riemen zijn doosjes bevestigd. De zwarte lederen doosjes (Hebreeuws bajit, huis; meervoud batim, huizen) bevatten op perkament geschreven teksten uit de boeken van Mozes:

  • Exodus 13:1-10;
  • Exodus 13:11-16;
  • Deuteronomium 6: 4-9
  • Deuteronomium 11: 13-21

  Het ene doosje draagt men met behulp van een leren riem op het voorhoofd. De andere riem wordt zeven maal om de arm gewikkeld en dan om de hand geslagen. Op deze manier vormt de riem de letter Sjin uit het Hebreeuwse alfabet. Deze verwijst naar het begrip Sjaddai, de almacht van God. Mensen die rechtshandig zijn dragen de voor de hand bestemde tefilin aan de linkerarm, linkshandigen aan de rechterarm. Volgens de Rabbijnse traditie dragen alleen mannen ouder dan 13 jaar gebedsriemen. In sommige liberale gemeenten zijn er ook vrouwen die dat doen.

  De gewoonte van Rabbanietische joden heeft haar oorsprong te danken aan de Schriftplaatsen die spreken van een voorhoofdband. De verdere ontwikkeling van het gebruik in het Rabbijnse jodendom is gebaseerd op mondelinge overlevering en beschreven in de Talmoed.

  De Karaïetische Joden, die alleen aan de Heilige Schrift vasthouden en de menselijke overlevering geen gezag toekennen, vatten de Schriftwoorden die spreken van een voorhoofdband als beeldspraak op.

  Meer informatie

  Art. Voorhoofdsband

  Bron

  Art. Tefilin op Wikipedia.nl. Tekst hiervan is op 19 jan, 2015 verwerkt. 

  Voetnoot

  1. ↑ Auteur van de foto: Yoavlemmer, 2006. Bron: Wikimedia Commons, bronpagina

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.