Tempelberg

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Toekomst
  2. 2. Meer informatie
  3. 3. Voetnoot

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Tempelberg

  De Tempelberg is het bergplateau in Jeruzalem waarop de aardse tempels van God hebben gestaan en waarop thans twee Islamitische heiligdommen staan, de Rotskoepel en de AlAqsamoskee. God noemde de tempelberg 'de berg van Mijn heiligheid' (Joël 2:1).

  Voor Joden is de Tempelberg de heiligste plaats ter wereld. Voor moslims is het de derde heiligste plaats, na Mekka en Medina in Saudi-Arabië. Door de spanningen tussen Joden en moslims is het de meest explosieve plek ter wereld. Op de negende dag van de Hebreeuwse maan Av (Tisja Beav) is het de traditionele rouwdag van het jodendom, waarop de Joden de vernietiging van de beide tempels in de oudheid herdenken. 

  Negentien jaar na de oprichting van de staat Israël (1948), veroverde het Israëlische leger in 1967 de Oude Stad met de Tempelberg. Het leek Israël echter wijs om het beheer over de Tempelberg over te laten aan de Islamitische geestelijke autoriteiten. 

  Bezoek door Joden en christenen aan de tempelberg is beperkt. Joden mogen er maar mondjesmaat komen. Het is Joden en Christenen niet toegestaan om te bidden of zelfs Bijbels bij zich te hebben op de door Moslims bestuurde Tempelberg. De Tempelberg is vaak gesloten voor alle Joden en christenen als de politie meende dat er een kans zou zijn dat de moslims zouden rellen. 

  Sommige orthodoxe Joden vermijden de Tempelberg helemaal, beducht als ze zijn om ongeweten de plaats van het 'Heilige der heiligen' (de binnenste ruimte van het tempelhuis) te betreden. Veel Joden bidden bij de Westelijke muur ('Klaagmuur') van het overigens verwoeste tempelcomplex.

  Volgens de overlevering is de tempelberg dezelfde plaats als waar Abraham zijn zoon Izaäk zou offeren. In het boek Genesis wordt die plaats de berg Moria genoemd wordt. Op deze plaats was in de tijd van David de dorsvloer van Arauna.

  De Tempelberg is omstreden. Joden en moslims maken er beiden aanspraak op. Het Arabische lid van het Israëlische parlement Masud Gnaim (VAL-Ta'al) stelde in 2013 dat de Tempelberg 'bezet gebied' is en '[alleen] heilig voor honderden miljoenen moslims en niet voor Joden'[1].

  Get Adobe Flash player


  Filmpje (1967): Israëlische soldaten op de tempelberg en bij de klaagmuur. Duur: 2 minuten. Hebreeuws gesproken. Bron: Youtube.com.

  Toekomst

  Op de tempelberg zal eens de tempel van God worden herbouwd.

  Meer informatie

  Een virtuele tour (rondblik) vanuit twee standpunten is te zien op het volgende filmpje: virtuele tour op de tempelberg (op Jerusalem.com)

  Voetnoot

  1. ↑ Knessetlid: Laat Joden op Tempelberg op Chanoeka, IsraelToday.nl, nieuwsbericht 27 nov. 2013
   
   

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.