Thomas

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Bronnen

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:

  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Thomas

  Thomas is één van de twaalf apostelen van Jezus Christus. Hij werd ook Didymus, ‘tweeling’, genoemd (Joh. 20:24).

  Thomas komt naar voren op twee belangrijke momenten. Ten eerste, toen hij zei tot de Heer: "We weten niet waar u heengaat, en hoe kunnen wij de weg weten?" De Heer antwoordde: "Ik ben de weg, de waarheid en het leven." (Joh. 14:5,6)

  Ten tweede, toen hij zei dat hij niet zou geloven dat de Heer was opgestaan tot hij had een zichtbaar en tastbaar bewijs van diens wondetekenen had:

  Joh 20:25 De andere discipelen dan zeiden tot hem: Wij hebben de Heer gezien! Maar hij zei tot hen: Als ik in zijn handen niet het teken van de nagels zie en mijn vinger steek in het teken van de nagels en mijn hand steek in zijn zijde, zal ik geenszins geloven.
  (TELOS)

  Toen de Heer zich aan Thomas openbaarde en de tekenen aan zijn handenen en zijn zijde toonde en deed voelen, zei Thomas: “Mijn Heer en mijn God" (Joh 20:28).

  Hij was niet bij de discipelen, toen de Heer in hen blies en zei: "Ontvangt de Heiligen Geest". Daarom kan Thomas worden gezien als een type van de toekomstige overblijfsel van de Joden, die niet geloven totdat zij hun Messias zien. En als zij Hem zien, zullen ze begrijpen dat Hij niet alleen hun Heer is (vgl. Jozefs dromen en zijn huisgenoten), maar ook hun God (Jahweh geopenbaard in het vlees). 

  De tegenwoordige gelovigen spreekt de Heer gelukkig:

  Joh 20:29 Jezus zei tot hem: Omdat je Mij hebt gezien, heb je geloofd? Gelukkig zij die niet gezien en toch geloofd hebben.
  (TELOS)

  Bronnen

  In de eerste versie van dit artikel is vertaalde tekst opgenomen uit A New and Concise Bible Dictionary s.v. Thomas. George Morris, 1899.

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.