Vluchteling

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Ontheemden
  2. 2. Bronnen
  3. 3. Voetnoten

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Vluchteling

  Een vluchteling is iemand die op de vlucht is voor oorlog, geweld of onderdrukking.

  Zogenaamde ‘economische vluchtelingen’ zijn geen vluchtelingen in eigenlijke zin. Zij vertrekken uit armoedige leefomstandigheden in de hoop elders een beter bestaan op te bouwen.

  In de hele wereld zijn anno 2016 ruim 60 miljoen mensen op de vlucht. Meer dan de helft van hen (67% in 2016) woont in steden, vaak in sloppenwijken; de rest (33%) in kampen[2]. Ze zijn enorm kwetsbaar, onder meer voor uitbuiting, seksueel misbruik en mensenhandel.

  Jozef en Maria en hun kind Jezus vluchtten voor koning Herodes, die de geboren Koning der Joden wilde doden, naar Egypte. Na diens dood keerden zij terug en woonden weer in Nazareth. 

  Ontheemden

  De vluchtelingen maken een groot deel van de ontheemden uit. Ontheemden zijn mensen die geen thuis meer hebben. Volgens het Rode Kruis[1] zijn er wereldwijd 72 miljoen ontheemden (stand 2012). Zij hebben noodgedwongen hun huis verlaten wegens conflicten, natuurrampen en bouwprojecten. Eén op elke honderd wereldburgers is gedwongen ontheemd. Zij zijn kwetsbaar omdat ze vaak kampen met een slechte gezondheid en andere problemen. Velen trekken naar overvolle steden, waar hen in sloppenwijken nieuwe problemen wachten. De mensen die noodgedwongen huis en haard moesten verlaten, zijn veelal op de vlucht voor gewapende strijd. De laatste jaren tot 2012 was dat vooral in Ivoorkust, Mali, Somalië, Sudan en Syrië.

  Bronnen

  Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 15 okt. 2012.
  ZOA, fondswervingsbrief van jan. 2016.

  Voetnoten

  1. ↑ Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 15 okt. 2012.

  2. ↑ ZOA, fondswervingsbrief van jan. 2016.

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.