Japan

Van $1

  Versie vanaf 21:55, 5 jul 2020

  Terug naar deze versie.

  Terug naar Versie archief.

  Bekijk huidige versie

  Japan (Nippon of Nihon; officieel: Nihon koku) is een keizerrijk in Oost-Azië, met ruim 127 miljoen inwoners (2006 schatting). Japan wordt genoemd "het land van de Rijzende Zon". De hoofdstad is Tokio. Japan is een eilandenrijk dat uit vier grote eilanden bestaat: Hokkaido, Honshu (of Hondo), Shikoku en Kyushu. Deze eilanden beslaan samen 98% van het grondgebied. Daarnaast zijn een groot aantal (3918) kleine eilanden.

  (De kaart kan met de muisaanwijzer worden gesleept)

  Het land wordt vrijwel ononderbroken geregeerd door de Liberale Democratische Partij (LDP).

  Voor de Japanse samenleving is groepsgevoel en groepsdruk kenmerkend. De mensen werken hard. De groep bepaalt de identiteit van het individu. Wanneer mensen zich voorstellen noemen ze eerst het bedrijf waar ze bij horen. Een Japanse medewerker genaamd Makoto werkzaam bij bedrijf Sony zal zich voorstellen als: 'Sony, Makoto'. Vanwege het groepsgevoel en de sterke groepsdruk bezwijken hardwerkende mensen vaak onder de werklast. 

  Kenmerkend is dat schaamte een veel grotere rol speelt dan schuld. Wie iets doet dat niet door de groep wordt geduld, schaamt zich. 

  Japan is economisch een machtig land. De Japanse munteenheid is de yen, onderverdeeld in 100 sen. 

  Nationale feestdag is de verjaardag van de regerende keizer (Akihito: 23 december). De internetlandcode (TLD) is jp.

  De meeste Japanners hebben een altaar in hun huis staan. 

  Christendom

  Het Christendom kwam in de 16e eeuw in Japan. De exclusiviteit van het heil door Jezus Christus is in Japan moeilijk te aanvaarden. Een bekeerde Japanner ervaart het evangelie als een geweldige bevrijding. Hun eigenwaarde berust niet langer op hard werken. En de Heer Jezus bevrijdt ook van van de druk van schaamte. Bekeerlingen leren dat ze zich niet hoeven te verstoppen achter hun fouten, ze zijn vergeven en geliefd door God. 

  Het aantal christenen in Japan is gering. Van de bevolking gaat slechts 0,22% regelmatig naar de kerk (stand 2010). De Japanse gelovigen zijn tamelijk vrijgevig. Veel kleine kerken, met enkele tientallen leden, kunnen door de vrijgevigheid van de gelovigen een eigen voorganger onderhouden. De gelovigen voelen zich geroepen het evangelie door te vertellen. 

  Betrekking tot buitenland

  Japan staat op de vierde plaats van landen met de grootste uitvoer (2009).

  Geschiedenis

  Enkele notities:

  De Spaanse jezuïet en missionaris Franciscus Xaverius bracht het christendom in 1549 naar Japan. Feodale heren verboden de nieuwe godsdienst, omdat zij vreesden dat uitheemse invloeden hun macht zouden ondermijnen. Christenen stonden voor de keuze om de marteldood te sterven of hun geloof voor buitenstaanders verborgen te houden. Zeker 5500 christenen zijn als martelaar gestorven.

  Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Japan zich tot een economische macht, vooral door de opbouw van op export gerichte industrie.

  2011: In maart wordt Japan getroffen door de zwaarste aardbeving in meer dan 140 jaar. De beving had een kracht van 8,9 op de schaap van Richter. Het epicentrum van de beving lag ruim honderd kilometer buiten de stad Sendai. 

  Bronnen

  Microsoft Encarta Winkler Prins Encyclopedie 2007 s.v. Japan. 1993-2006 Microsoft Corporation/Het Spectrum. 

  Rik Bokelman, "Japanse christenen zijn zich bewust van hun rol als evangelist", artikel op CIP.nl dd. 20 aug. 2010


  (Verrijk Christipedia door uw/jouw kennis of informatie toe te voegen. Help mee om de tekst te verbeteren) 
   
   


   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.