Jaspis (edelsteen)

Van $1

  Versie vanaf 08:29, 29 feb 2020

  Terug naar deze versie.

  Terug naar Versie archief.

  Bekijk huidige versie

  Jaspis is een edelsteen uit de groep chalcedon en daarmee een kwarts mineraal. Er worden verschillende kleuren Jaspis gevonden waaronder rood en groen maar ook bijvoorbeeld geel. Jaspis is niet egaal van kleur maar word gekenmerkt door stippen of zelfs strepen. 

  JASAVZ.jpgFiguur 1: Jaspis - Geslepen zetstukje

  Jaspis is een kostbare steen. Voor een geslepen zetstuk (gebruikt in sierraden) van 17 bij 14 mm word al snel meer dan 15 euro betaald. Complete muren van Jaspis zoals beschreven in Openbaringen zijn dan ook werkelijk onbetaalbaar.   

  Japsis is een relatief zachte mineraalsoort, ongeveer 15 keer zachter dan diamant (hardheid[1] van ongeveer 6.5 á 7) en kan dan ook prima geslepen en gepolijst worden [2].

  Vindplaatsen

  De belangrijkste vindplaatsen van jaspis zijn India (Dekkanplateau) en Mexico (gele), Duitsland (rode) en Afrika, Australië, Brazilië, Egypte, Frankrijk en de VS (overige kleuren). [3]

  Voorkomen in de Bijbel

  De steen Jaspis komt zowel in het oude als in het nieuwe testament voor:

  In Exodus 28 en 39 word Jaspis genoemd als één van de stenen in de vierde rij op de borstlap van hoge priester.

  In Openbaring 4:3 word gesproken dat Degene die op de Troon zat "was in het aanzien den steen Jaspis en Sardius gelijk".

  In Openbaring 20 word Jaspis gebruikt om te schoonheid van het Nieuw Jeruzalem te schetsen. Het uiterlijk van de stad - de Heerlijkheid Gods - is gelijk aan Jaspis (vers 11) en zowel haar muren (vers 18) als het eerste fundament (vers 19) van de stad zijn gemaakt van Jaspis.


   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.