Jom Kipoer

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Bron
  2. 2. Voetnoot

  Versie vanaf 05:05, 16 sep 2019

  Terug naar deze versie.

  Terug naar Versie archief.

  Bekijk huidige versie

  Jom Kipoer, een van de Hoge Feestdagen (Hebr. Jamiem Nora’iem) is de belangrijkste, heiligste dag in de Joodse kalender. ‘Kipoer’ komt van het woord kappara, ‘schoonwassen’. Op deze dag, de tiende van de Joodse maand Tisjrie, bezinnen de Joden zich en belijden zij hun schuld (zondebelijdenis, Hebr. vidoej). Al de zonden tussen mens en God worden door God weggewassen, verzoend, vergeven.

  De overgangstijd tussen Hoofd des Jaars (Hebr. Rosh Hashana), d.i. het burgerlijk Nieuwjaar, en Jom Kipoer heet kol nidree. In deze tijd bezinnen de Joden zich op hun waarden en normen, in de omgang met mensen en in de verhouding tot God. Bijvoorbeeld: heb ik God een belofte gedaan zonder hem na te komen? Op Jom Kipoer doet de Jood aan zelfanalyse, zelfbeoordeling en zelfverbetering. 

  De dag van bezinning en zondebelijdenis is tevens een dag van vasten. Dit houdt in: vasten wat eten en drinken betreft, dagelijkse beslommeringen opzij zetten, geen leren schoeisel dragen, geen seksuele omgang. In de synagoge (sjoel) wordt de hele dag gebeden; daar worden de vijf grote gebeden (Hebr. tefillotuitgesproken.

  Verzoendag_Isidor_Kaufmann.jpg

  'Day of Atonement' ( = Dag van Verzoening), olieverfschilderij van Isidor Kaufman (1853-1921), gemaakt vóór 1907[1].

  De volgende feest in dezelfde maand Tisjrie is het Loofhuttenfeest (Hebr. Soekot).

  Bron

  R. Evers, Joden over de hele wereld vieren Jom Kipoer, de grote verzoendag, JoodsActueel.be, 13 sept. 2013.


   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.