Jordanië

Van $1

  Inhoudsopgave
  Geen koppen

  Versie vanaf 04:59, 16 sep 2019

  Terug naar deze versie.

  Terug naar Versie archief.

  Bekijk huidige versie

  Verrijk Christipedia door je kennis toe te voegen.

  Jordanië is een land in het Midden-Oosten, de oosterbuur van Israël. In 1922 vormde het samen met Israël het Britse Mandaatgebied Palestina. In 1923 werd de Arabische prins Abdullah tot emir van Transjordanië benoemd, onder een voorlopige overeenkomst. Op 1 maart 1946 werd Transjordanië formeel onafhankelijk. Na het uitroepen van de staat Israël in 1948 bezette het land Judea en Samaria en heette vanaf toen Jordanië. In 1967 werd dit gebied door Israël veroverd en in 1988 liet Jordanië zijn aanspraken op de 'Westbank' varen. In 1994 werd de vrede met Israël getekend. 

  In Jordanië wonen 5,7 miljoen mensen (in 2009), van wie de meeste moslim zijn. 60% van de bevolking van Jordanië is palestijns. Er wonen 109.000 rooms-katholieken, verspreid over 64 parochies.

  In Jordanië ligt de berg Nebo, vanwaar Mozes het beloofde land overzag, zonder er zelf binnen te gaan. Op de berg staat een monument ter herinnering aan Mozes.

  Vanuit Jordanië kan men ook de plaats aan de Jordaan bezoeken, waar de Heer Jezus door Johannes de Doper gedoopt zou zijn.


   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.