Libië

Van $1

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Libi%C3%AB

  Libië (Arabisch: Lībiyyā), officieel de Grote Libisch-Arabische Socialistische Volks-Jamahiriyah (Arabisch: Al-Jamāhīriyyat al-°Arabiyyat al-Lībiyyat ash-Sha°biyyat al-Ishtirākiyyat al-Uzmā) is een Arabisch land in Noord-Afrika, met 6,4 miljoen inwoners (schatting 2010). De oppervlakte is ruim 42 maal zo groot als Nederland, en ruim 57 maal groter dan België. De hoofdstad is Tripoli.

  reference to undefined name 'google' Exception of type 'MindTouch.Deki.Script.Runtime.DekiScriptUndefinedNameException' was thrown. (click for details)

  (De kaart kan met de muisaanwijzer worden gesleept)

  Vóór de volksopstand en omwenteling in 2011 omhelsde de regering de islam, maar stond vijandig tegenover conservatieve of militante islamitische groepen. 

  Vóór de omwenteling in 2011 was de oppositie verdeeld, versnipperd en verboden. Veel tegenstanders van het regime waren vermoord, zaten in de gevangenis of leefden in ballingschap in het buitenland. De islamisten waren de bekendste tegenstanders, vertegenwoordigd door groepen als de Libische Islamitische Strijdgroep (LIFG), de Islamitische Jihad en de Moslimbroederschap. In de streek van de steden Benghazi en al-Baida bestond verzet tegen president Kaddafi sinds zijn machtsovername in 1969.

  Libïe kent dankzij de olieopbrengsten relatief weinig armoede en trekt migranten uit armere buurlanden aan, zowel Arabische als niet-Arabische. Er zijn af en toe etnische spanningen.

  Libie_Tripoli.jpg

  Foto[4]: Tripoli, de hoofdstad van Libië
  (Klik op de foto om in te zoomen)

  De voornaamste godsdienst van de natie is de Islam, aangehangen door 97% van de bevolking. De overgrote meerderheid van de moslims zijn soennieten.

  Er zijn zo’n 172.800 christenen[1], dat is 2,7% van de bevolking. De grootste kerk is de Koptische, die uit Egypte stamt. Er zijn naar schatting 75.000 katholieke gelovigen (2011[3]. Libië stond in het jaar 2010 op nummer 25 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, in 2009 nummer 22. Verspreiding van Arabische bijbels en evangelisatie onder moslims is verboden. Christenen met een moslimachtergrond ondervinden verdrukking door de islamitische omgeving.

  De aanwezigheid van Joden gaat terug tot de tweede helft van de vierde eeuw v.Chr. Er was eens een grote en bloeiende Joodse gemeenschap. Vanaf 1945 is hun aantal, in hoofdzaak als gevolg van de progroms en de ongunstige omgeving, teruggelopen tot nul in 2002.

  Buitenlandse betrekkingen

  Sinds de val van het communisme in Europa tot de omwenteling in 2011 was Libië onder president Kadaffi minder anti-Westers geworden. Libië steunde (anno 2010) het dictatoriale regime van Robert Mugabe in Zimbabwe.

  Geschiedenis

  Enkele feiten uit de moderne geschiedenis van Libië.

  1945: In november begint een serie pogroms die bijna 3 jaar aanhoudt. Bij een woeste pogrom in Tripolo worden meer dan 140 Joden gedood en honderden Joden verwond. Bijna elke synagoge wordt geplunderd.

  1948: het aantal Joden beloopt 38.000. In juni worden bij rellen 12 Joden vermoord en 280 Joodse huizen verwoest.

  1951: Op 24 december wordt Libië een onafhankelijk koninkrijk met Idris I als koning. Hierna emigreren de meeste Joden.

  1956: Na de Suez-crisis in 1956 zagen vele Joden zich genoodzaakt te vluchten. Er blijven zo’n 100 Joden over.

  1967: Na de Zesdaagse oorlog van Israël staat de Joodse bevolking (7000 zielen) weer bloot aan progroms. Daarbij vallen 18 doden en raken velen gewond. Bij de daarop volgende uittocht blijven minder dan 100 Joden achter.

  1969: Op 1 september vindt een staatsgreep plaats onder leiding van kolonel Moeammar al-Kadafi. Deze vestigt een nationalistische en pan-Arabische dictatuur met een islamitische inslag. De oliewinning komt in handen van de staat; de Engelse en Amerikaanse ingenieurs moeten het land verlaten. Veel kerken worden in beslag genomen en gesloten. De grootste rooms-katholieke kerkgebouw, een kathedraal, wordt veranderd in een moskee. Al het Joodse bezit worden door de staat toegeëigend en alle schulden Joden worden nietig verklaard.

  1979: Amerika diplomatiek trekt personeel terug uit de ambassade in Tripoli nadat die door een woedende menigte in brand werd gestoken.

  1984: Breuk in de diplomatieke betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk naar aanleiding van een schietincident in London waarbij een Libische diplomaat betrokken is.

  1986: In april bombardeert de Amerikaanse marine de hoofdstad Tripoli als vergelding voor terrorisme, vooral naar aanleiding van een bomaanslag in een Berlijnse discotheek waarbij 3 doden en 230 gewonden vielen, waaronder veel Amerikaanse militairen.

  1988: In 1988 ontploft een Boeing 747, door een meegevoerde bom, boven het Schotse dorpje Lockerbie.

  Jaren ’90: De LIFG voert in de regio rond Benghazi, in het oosten van Libië, een felle gewapende strijd tegen het regime. De groep pleegt een mislukte aanslag op Kaddafi.

  1992: De Verenigde Naties kondigen economische sancties af, omdat Libië weigert verdachten uit de Lockerbie-affaire uit te leveren. De verdachten wordt in Nederland berecht onder Schots recht.

  2002: De laatste Jood in Libië overlijdt.

  2003: De Verenigde Naties beëindigen de sancties tegen Libië, omdat dit de verantwoordelijkheid voor Lockerbie-ramp aanvaardde en de nabestaanden smartengeld betaalde

  2007: Christenen ervaren meer vrijheid in het land [2]

  2010: Op 12 mei stort in Tripoli een vliegtuig neer van Afriqiyah Airways, waarbij 103 van de 104 inzittenden omkomen.

  President Kaddafi laat verscheidene leiders van de Libische Islamitische Strijdgroep (LIFG) vrij, nadat ze het geweld hebben afgezworen en excuses aangeboden aan het bewind. De afgelopen tien jaar zijn enkele honderden politieke gevangenen vrijgelaten.

  2011: De volksopstanden in Tunesië en Egypte doen ook in Libië protesten ontbranden voor meer vrijheid en hervormingen. Kadaffi tracht de protesten met geweld de kop in te drukken, maar de opstandelingen houden vol en krijgen buitenlandse hulp. Op basis van twee resoluties van de VN-Veiligheidsraad start operatie 'Unified Protector' op 31 maart. NAVO-vliegtuigen, waaronder Nederlandse F16's, voeren daarna maandenlang luchtaanvallen uit op eenheden van het Libische leger die burgerdoelen aanvallen of een bedreiging vormen voor de bevolking. In oktober behalen de opstandelingen de overwinning en komt Kadaffi, kort na zijn aanhouding, om het leven.  

  Meer informatie

  Over de christenen in Libië, zie artikel Libië op OpenDoors.nl

  Bronnen

  Voetnoten

  1. ↑ Bron: Open Doors

  2. ↑ Artikel ‘Meer religieuze vrijheid voor Libische christenen’ op Trouw.nl dd. 21 sept. 2007

  3. ↑ Nieuwsartikel ‘Geen gevaar voor christenen in Libië’ op Kerknet.be dd. 18 febr. 2011

  4. ↑ Fotograaf: David Stanley. Bron: Flickr.com, bronpagina

     

  (Verrijk Christipedia door uw/jouw kennis of informatie toe te voegen. Help mee om de tekst te verbeteren) 
   
   

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
  BestandGrootteDatumToegevoegd door 
   Libie_Tripoli.jpg
  Geen beschrijving
  99.73 kB20:29, 18 feb 2011Kees LangeveldActies
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.