Liturgie

Van $1

  Inhoudsopgave
  Geen koppen

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Liturgie

  Liturgie is de vormgeving en invulling van de samenkomst. Evangelische kerken, waar 'liturgie' een beladen term is, hebben vaak een dienst waarvan de vorm en invulling (inhoud) minder is vastgelegd dan bijv. in de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland

  Bij de Vergadering van Gelovigen, waar men de Geest ruimte wil geven om in te geven aan wie Hij wil (zie 1 Cor 12 en 14), is een minimale liturgie. In veel vergaderingen staan slechts enkele momenten in de dienst vast (bijv. begintijd, eindtijd, pauze), de volgorde van de twee hoofdonderdelen (eredienst met avondmaal, gevolgd door de woordbediening) en enkele onderdelen, bijvoorbeeld dankzegging voor brood en beker, mededelingen aan het eind van de samenkomst.

  Samenkomsten die liturgisch steeds zijn 'dichtgetimmerd' kunnen op den duur leiden tot lege vormen, passiviteit bij de gelovigen, saaiheid en dorheid. Een minimale liturgie kan leiden tot oppervlakkigheid, als gelovigen doordeweeks niet bezig zijn met de dingen van de Heer en/of een passieve en consumerende houding aannemen ('op elkaar wachten').

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
   
  Reacties (0)
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.