Menora

Van $1

  Inhoudsopgave
  1. 1. Bronnen

  Versie vanaf 05:41, 16 sep 2019

  Terug naar deze versie.

  Terug naar Versie archief.

  Bekijk huidige versie

  (Verrijk Christipedia door je kennis of informatie toe te voegen.)

  De menora (van het Hebreeuws woord Menorah, dat kandelaar, luchter of lichtdrager betekent) is de zevenarmige kandelaar die licht gaf in het Heilige van de tabernakel en later in het Heilige van de tempel te Jeruzalem.

  De eerste maal dat in de Bijbel sprake is van de menora is in Ex. 25, waar God de vervaardiging van een gouden kandelaar ter plaatsing in de tabernakel in bijzonderheden voorschrijft.

  Ex 25:31 Gij zult ook een kandelaar van louter goud maken. Van dicht werk zal deze kandelaar gemaakt worden, zijn schacht, en zijn rietjes; zijn schaaltjes, zijn knopen, en zijn bloemen zullen uit hem zijn.
  Ex 25:32 En zes rieten zullen uit zijn zijden uitgaan; drie rieten des kandelaars uit zijn ene zijde, en drie rieten des kandelaars uit zijn andere zijde.
  Ex 25:33 In het ene riet zullen drie schaaltjes zijn, [gelijk] amandelnoten, een knoop en een bloem; en drie schaaltjes, [gelijk] amandelnoten in een ander riet, een knoop en een bloem; alzo zullen die zes rieten zijn, die uit den kandelaar gaan.
  Ex 25:34 Maar aan den kandelaar zelven zullen vier schaaltjes zijn, [gelijk] amandelnoten, met zijn knopen, en met zijn bloemen.
  Ex 25:35 En daar zal een knoop zijn onder twee rieten, uit denzelven [uitgaande]; ook een knoop onder twee rieten, uit denzelven [uitgaande]; nog een knoop onder twee rieten, uit denzelven [uitgaande]; [alzo] [zal] [het] [zijn] met de zes rieten, die uit den kandelaar uitgaan.
  (SV)

  De menorah die in de Tweede Tempel licht verspreidde, werd door de Romeinen onder leiding van veldheer Titus als overwinningsbuit meegenomen naar Rome, wat te zien is op de ereboog van Titus in Rome.

  Titusboog_menora.jpg

  Fig. Op de Titusboog te Rome is te zien hoe de Romeinen de zevenarmige kandelaar (menora) en andere voorwerpen uit de tempel als krijgsbuit in triomf tonen. (Klik op de foto om deze te vergroten.)

  De menora werd een van de voornaamste joodse symbolen; de zevenarmige luchter wordt veelvuldig aangetroffen in synagogen en op grafstenen.

  De staat Israël maakte de menora, als afgebeeld op de Titusboog, tot staatsembleem. Het wapen van Israël toont de menora tussen twee olijftaken, met onderaan het Hebreeuwse woord voor Israel.

  Israel_staatsembleem.jpg
  fig. Wapen van Israel. Klik op de afbeelding om in te zoomen.

  Het Tempelinstituut in Jeruzalem heeft naast andere voorwerpen voor de tempeldienst ook een menora gemaakt die dienst moet gaan doen in de toekomstige tempel:

  Menora_Tempelinstituut.jpg

  Fig. Menora gemaakt door het Tempelinstituut.
  (Foto: Kees Langeveld, 2007.)

  De Joden kennen ook een negenarmige kandelaar, de chanoekia, die bij het chanoeka-feest wordt gebruikt.

  Bronnen

  Artikel 'menora.' Microsoft® Encarta® Winkler Prins 2007 [cd]. Redmond, WA: Microsoft Corporation, 2006.
  Artikel ‘menora’ op Wikipedia


   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.