Vredesteken

Van $1

  Inhoudsopgave
  Geen koppen

  Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de
  laatste versie worden bekeken en verder worden bewerkt op:
   
  https://christipedia.miraheze.org/wiki/Vredesteken

  Het vredesteken is een symbool dat in 1958 is ontworpen door de Britse ontwerper en kunstenaar Gerald Holtom. Hij deed dit in opdracht van de vredesbeweging, die een campagne voerde voor ontwapening van kernwapens. Het symbool is afgeleid van het "Semaphore Flag Signalling System". De verticale streep is "D" voor "Disarmament" (= ontwapening) en de twee schuine strepen naar beide zijden zijn "N" voor "Nuclear" (= nucleair), "U" voor "Unilateral" (= eenzijdig). 

  peace-sign.jpg

   

  Het teken door Holtom gestileerd en ontworpen is echter al van veel oudere datum; het  symbool in de cirkel is de omgekeerde Algiz rune. Algiz staat bij velen voor het leven, de omgekeerde Algiz voor de dood.

  In de moderne tijd wordt deze Yr-rune als de doodsrune gebruikt. Bij nazi's werd en wordt de Yr-rune als alternatief gebruikt voor het christelijke kruis. Het vredesteken zou "overgenomen" zijn van het gebroken, ondersteboven hangende kruis dat in de tijd van de Romeinse keizer Nero een symbool was voor de Christenvervolging

  Is er een reden om aan te nemen dat hetzelfde symbool steeds hetzelfde moet betekenen, en dat er een betekenisvolle samenhang is tussen de doodsrune, het vredessymbool en het symbool van de christenvervolgingen?

  Labels: (Bewerk labels)
  • Geen labels
  BestandGrootteDatumToegevoegd door 
   peace-sign.jpg
  Geen beschrijving
  10.44 kB20:45, 27 okt 2010Andre WisseActies
  Reacties (1)
  Bekijkt 1 van de 1 reacties: bekijk alles
  Bronvermelding is wenselijk
  Geplaatst 16:50, 11 jun 2013
  Bekijkt 1 van de 1 reacties: bekijk alles
  U moet inloggen om een reactie te geven.

   
  Powered by MindTouch Core
  Verrijk Christipedia door informatie toe te voegen.
  Help mee de tekst te verbeteren. Zie Meedoen.