Tempelberg: verschil tussen versies

1.223 bytes toegevoegd ,  16 dagen geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(6 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
De '''Tempelberg''' is het bergplateau in Oud-Jeruzalem waarop de aardse [[Tempel|tempels]] van [[God]] hebben gestaan en waarop thans twee Islamitischeislamitische heiligdommen staan, de Rotskoepel en de AlAqsamoskee. God noemde de tempelberg 'de berg van Mijn heiligheid' (Joël 2:1) en 'Mijn heuvel' (Ezech. 34:26).
 
'''Naam.''' De Hebreeuwse naam is ''Har Habayit.HaBayit = Berg van het Huis,'' te weten van het huis van God.
 
'''Oppervlakte.''' Het plateau heeft een oppervlakte gelijk aan 24 voetbalvelden samen.
 
'''Berg Moria.''' Volgens de overlevering is de tempelberg dezelfde plaats als waar Abraham zijn zoon Izaäk zouheeft offerengeofferd. In het boek Genesis wordt die plaats de berg [[Moria]] genoemd wordt. Op deze plaats was in de tijd van David de dorsvloer van Arauna.
 
'''<nowiki/>'Mijn heuvel'.''' De heuvel waarop het heiligdom stond, heeft God, sprekend over de toekomst, 'Mijn heuvel' genoemd. <blockquote>{{BVH|Bijbelboek=Ezechiël|Hoofdstuk=34|Vanaf_vers=26|Tot_vers=26}}</blockquote>'''Betekenis voor Joden en moslims.''' Voor Joden is de Tempelberg de heiligste plaats ter wereld. Op de negende dag van de Hebreeuwse maan Av (Tisja Beav) is het de traditionele rouwdag van het jodendom, waarop de Joden de vernietiging van de beide tempels in de oudheid herdenken. Voor moslims is het de derde heiligste plaats, na Mekka en Medina in Saudi-Arabië.
 
'''Beheer.''' Negentien jaar na de oprichting van de staat Israël (1948), veroverde het Israëlische leger in 1967 de Oude Stad met de Tempelberg. Het leek Israël echter wijs om het beheer over de Tempelberg over te laten aan de Islamitische geestelijke autoriteiten; de tempelberg staat onder voogdij van het Hasjemitische koningshuis van Jordanië en wordt beheerd door een religieuze stichting, een islamitische waqfDeze beheerorganisatie loochent het bestaan van een vroegere Joodse tempel op de tempelberg.
 
<Youtube width="600" height="460">l17p0fTNvf0</youtube><BR>''Filmpje (1967): Israëlische soldaten op de tempelberg en bij de klaagmuur. Duur: 2 minuten. Hebreeuws gesproken. Bron: Youtube.com.''
Regel 38:
 
'''711.''' De Kerk van de Heilige Maagd op de tempelberg wordt door de moslimveroveraars veranderd in een moskee en heet sindsdien de ''Al Aqsa Moskee''.
[[Bestand:Kudüs 1915.jpg|geen|miniatuur|720x720px|Mensen, waaronder Ottomaanse soldaten, op de tempelberg. Op de achtergrond de Al Aqsa-moskee. Foto: 1915.]]
 
'''1967.''' Negentien jaar na de oprichting van de staat Israël (1948) verovert het Israëlische leger de Oude Stad met de Tempelberg. De regering vond het verstandig om het beheer over de Tempelberg over te laten aan de Islamitische geestelijke autoriteiten. 
 
Regel 45:
 
== Meer informatie ==
[https://www.youtube.com/watch?v=sIvhU8IHrYg De Verkenners 32: Het tempelplein]. Youtube.com: De Verkenners, 17 nov. 2022. Duur: 9 min. 46 sec. Albert Groothedde toont en vertelt iets van het tempelplein.
 
[[Randall Price]], ''De tempelberg betwist.'' ''Wordt de tempel herbouwd?'' Doorn: Uitgeverij Het Zoeklicht, 2007. Vertaling van het hierna genoemde Engelse boek. Pagina's: 308. [https://www.zoeklicht.nl/artikelen/de+tempelberg+betwist_284 Boekbespreking] door Jan van Barneveld in Het Zoeklicht.
 
[[Randall Price]], ''The Battle for the Last Days' Temple.'' Harvest House Publishers, 2004. Pagina's: 336. Over de geschiedenis van, de strijd om en de toekomst van de tempel in Jeruzalem.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=Hn5jInwa-H0 Amazing discoveries under the dome of the rock!] Youtube.com: IsraelMyChannel, 1 sept. 2023. Duur: 25 min. 32 sec. Over de geschiedenis van de rots onder de Rotskoepel, de vorm van de rots, de plaats van de dorsvloer van Arauna en de grot in de rots.
 
== Voetnoten ==