Tempelberg: verschil tussen versies

157 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Tempelberg''' is het bergplateau in Oud-Jeruzalem waarop de aardse [[Tempel|tempels]] van [[God]] hebben gestaan en waarop thans twee Islamitische heiligdommen staan, de Rotskoepel en de AlAqsamoskee. God noemde de tempelberg 'de berg van Mijn heiligheid' (Joël 2:1).
 
'''Oppervlakte.''' Het plateau heeft een oppervlakte gelijk aan 24 voetbalvelden samen.
Volgens de overlevering is de tempelberg dezelfde plaats als waar Abraham zijn zoon Izaäk zou offeren. In het boek Genesis wordt die plaats de berg Moria genoemd wordt. Op deze plaats was in de tijd van David de dorsvloer van Arauna.
 
'''Berg Moria.''' Volgens de overlevering is de tempelberg dezelfde plaats als waar Abraham zijn zoon Izaäk zou offeren. In het boek Genesis wordt die plaats de berg Moria genoemd wordt. Op deze plaats was in de tijd van David de dorsvloer van Arauna.
Voor Joden is de Tempelberg de heiligste plaats ter wereld. Voor moslims is het de derde heiligste plaats, na Mekka en Medina in Saudi-Arabië. Door de spanningen tussen Joden en moslims is het de meest explosieve plek ter wereld. Op de negende dag van de Hebreeuwse maan Av (Tisja Beav) is het de traditionele rouwdag van het jodendom, waarop de Joden de vernietiging van de beide tempels in de oudheid herdenken. 
 
'''Betekenis voor Joden en moslims.''' Voor Joden is de Tempelberg de heiligste plaats ter wereld. Voor moslims is het de derde heiligste plaats, na Mekka en Medina in Saudi-Arabië. Door de spanningen tussen Joden en moslims is het de meest explosieve plek ter wereld. Op de negende dag van de Hebreeuwse maan Av (Tisja Beav) is het de traditionele rouwdag van het jodendom, waarop de Joden de vernietiging van de beide tempels in de oudheid herdenken. Voor moslims is het de derde heiligste plaats, na Mekka en Medina in Saudi-Arabië.
'''1967.''' Negentien jaar na de oprichting van de staat Israël (1948), veroverde het Israëlische leger in 1967 de Oude Stad met de Tempelberg. Het leek Israël echter wijs om het beheer over de Tempelberg over te laten aan de Islamitische geestelijke autoriteiten. 
 
'''1967Beheer.''' Negentien jaar na de oprichting van de staat Israël (1948), veroverde het Israëlische leger in 1967 de Oude Stad met de Tempelberg. Het leek Israël echter wijs om het beheer over de Tempelberg over te laten aan de Islamitische geestelijke autoriteiten. 
 
<Youtube width="600" height="460">l17p0fTNvf0</youtube><BR>''Filmpje (1967): Israëlische soldaten op de tempelberg en bij de klaagmuur. Duur: 2 minuten. Hebreeuws gesproken. Bron: Youtube.com.''
 
'''Omstreden en explosief'''. De Tempelberg is omstreden. Joden en moslims maken er beiden aanspraak op. Het Arabische lid van het Israëlische parlement Masud Gnaim (VAL-Ta'al) stelde in 2013 dat de Tempelberg 'bezet gebied' is en '[alleen] heilig voor honderden miljoenen moslims en niet voor Joden'<ref>[http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/3743-knessetlid-laat-joden-op-tempelberg-op-chanoeka Knessetlid: Laat Joden op Tempelberg op Chanoeka], IsraelToday.nl, nieuwsbericht 27 nov. 2013</ref>. Door de spanningen tussen Joden en moslims is het de meest explosieve plek ter wereld.
 
'''Bezoek '''door Joden en christenen aan de tempelberg is beperkt. Joden mogen er maar mondjesmaat komen. Het is Joden en Christenenniet-moslims niet toegestaan om te bidden of zelfs Bijbels bij zich te hebben op de door Moslimsmoslims bestuurde Tempelberg. De Tempelberg is vaak gesloten voor alle Joden en christenen als de politie meende dat er een kans zou zijn dat de moslims zouden rellen. 
 
In laatste jaren (gerekend van 3017 en eerder) neemt het bezoek van de Joden toe. In 2017 gingen ruim 25 duizend Joden de tempelberg op, in 2016 ruim 14 duizend, 2015 en 2015 ongeveer 11 duizend, in 2009 ruim vijfduizend<ref name=":0">[https://www.breakingisraelnews.com/100372/2017-jews-win-war-temple-mount ‘In 2017, Jews Won War for Temple Mount’ – Activist], BreakingIsraelNews.com, nieuwsbericht 3 jan. 2018.