Begrafenis: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
Een '''begrafenis''' is het begraven van een dode. Synoniem: ''teraardebestelling''.
[[Bestand:Brooklyn_Museum_-_Jesus_Carried_to_the_Tomb_(Jésus_porté_au_tombeau)_-_James_Tissot.jpg|miniatuur|519x519px|Jezus gedragen naar het graf. Schilderij door James Tissot.]]
 
Gelijk de meeste der oude volken waren ook de Israëlieten gewoon de lijken van de afgestorvenen aan de schoot van de aarde over te geven. Abraham en zijn nakomelingen werden begraven.
Regel 8 ⟶ 7:
De doden ter aarde te bestellen achtte men een liefdewerk, dat de kinderen aan hun ouderen hadden te volbrengen, vrienden en bloedverwanten aan hun betrekkingen (Gen. 25: 9<ref>Vergelijk ook de apocriefen 1 Makk. 2:70 en Tob. 14: 16</ref>).
 
'''Voorbereiding.''' De wijze, waarop, de lijken tot de begrafenis werden bereid, kent men alleen uit later tijden. Over de wijze waarop de oude Hebreeën hun doden ter begrafenis toebereidden en vervolgens werkelijk ter aarde bestelden, geeft de Schrift de volgende aanduiding. Dadelijk na het sterven was het de liefdeplicht van de bloedverwanten om de dode de ogen toe te drukken, en de kinderlijke vroomheid om hem te kussen (Gen.49:7; 50:1). Hierop werd het lijk met warm water afgewassen (Hand.9:37), in een groot linnen laken gewikkeld (Matth.27:57), of aan afzonderlijke leden met linnen doeken omwonden (Joh.11:44 ); waartussen men bij voorname lieden mirre, aloë en andere welriekende specerijen legde of streek (Joz.12:7; 19:39vv.). Het inbalsemen van Jakobs lijk naar de wijze van de Egyptenaren, was iets ongewoons. JozefHet wikkeldedode het lijklichaam van Jezus werd door Jozef van Arimathea in een 'rein stuk linnen' gewikkeld. <blockquote>''Mt 27:59 En Jozef nam het lichaam, wikkelde het in <u>een rein stuk linnen</u> (TELOS)''</blockquote>
 
Het lijk werd in de doodkist gelegd en op de zolder of de opperkamer gebracht (2 Kon.4:21, Hand.9:37vv.). De doodkist was bij koningen en voorname lieden een rijk versierd bed (2 Kron.16:14), bij arme lieden een open baar, waarop de dode, licht toegedekt, neerlag (Luk.7:14). [[Bestand:Brooklyn_Museum_-_Jesus_Carried_to_the_Tomb_(Jésus_porté_au_tombeau)_-_James_Tissot.jpg|miniatuur|650x650px|Jezus gedragen naar het graf. Schilderij door James Tissot.]]
 
'''Dag van de begrafenis.''' Omdat volgens de wet van Mozes (Num.19:11vv.) alles wat met een lijk in aanraking kwam, onrein werd, was men gewoon zo spoedig mogelijk, meestal op dezelfde dag, de doden te begraven, hetgeen ook wegens het warme klimaat raadzaam was; ofschoon het in vroegere tijd niet zo gedaan werd (Gen.23:2vv.). De [[Heer Jezus]] werd gegraven op de dag dat hij gestorven was.
 
'''Lijkstoet.''' Het lijk werd in zijn kist of op een open baar uit het huis gedragen, onder luid wenen en weeklagen van de bloedverwanten en vrienden, die het volgden (2 Sam. 3:31, Luk. 7:14), terwijl reeds in het sterfhuis klaagliederen onder begeleiding van treurmuziek op de fluit werden aangeheven (Matth.9:23); men huurde daartoe bijzondere klaagvrouwen (Jer.9:17), die het weeklagen enige dagen lang voortzetten. Onder zulk weeklagen ging de lijkstoet bestaande uit de bloedverwanten, en wanneer zij tot de aanzienlijke stand behoorden ook uit zeer vele andere (1 Sam.25:1), grafwaarts, en werd het lijk in de groeve neergelaten (1 Kon.13:30).
Regel 30 ⟶ 29:
 
Ook na de Babylonische ballingschap werd het verbranden niet gewoon, en het liet zich ook niet verwachten, zolang bij de Joden bekend waren met het voorschrift van Lev. 20: 14 en 21: 9.
 
== Meer informatie ==
[https://www.youtube.com/watch?v=zbWRlWhq7zQ De Verkenners 18: Een graf uit Jezus’ tijd]. Youtube.com: De Verkenners, 9 juni 2022. Duur: 6 min. 3 sec. Martha Groothedde in Israël bezoekt een graf uit de tijd van Jezus en vertelt over de wijze van begraven en het bewaren van de beenderen.
 
[https://cvandaag.nl/92046-video-wat-iedere-christen-zou-moeten-weten-over-de-bijbelheuvel Video: wat iedere christen zou moeten weten over de Bijbelheuvel], CVandaag.nl, 28 juli 2022. Over Givat HaTenach (= Bijbelheuvel) bij Jeruzalem; een plaats waar graven gevonden. Over de vroegere wijze van begraven in Israël vertelt Albert Groothedde in een video.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=X74dr58e6T8 The oldest copy of Scripture ever found! (Even older than the Dead Sea Scrolls)]. Youtube.com: Expediton Bible, 9 dec. 2022. Duur: 17 min. 22 sec. De tot nog toe (anno 2023) oudste vondst van een Bijbelvers werd in 1979 in een graftombe in Jeruzalem gedaan. Archeoloog Joel Kramer toont hoe een graftombe daar gewoonlijk was ingedeeld.
 
== Bronnen ==