Bijbel: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 80:
 
== Canon ==
De Bijbel is een richtsnoer, een norm, voor geloof en gedrag. De lijst van heilige geschriften - de bijbelboeken Genesis tot en met Openbaring - wordt daarom de ''canon'' (=richtsnoer) genoemd. De bijbelboekenBijbelboeken worden, in onderscheiding van andere, ''canoniek'' genoemd.<blockquote>''Zie [[Canon van de Bijbel]] voor het hoofdartikel over dit onderwerp.''</blockquote>De Bijbel verwijst naar boeken die zelf geen deel van de bijbelcanon zijn geworden en die verloren zijn gegaan. Men spreekt dan ook van '''[[verloren gegane boeken]]''', bijvoorbeeld ''het'' ''boek van de oorlogen des Heren'' (Num 21:14) en ''de'' ''geschiedenis van de ziener Gad'' (1 Kron 29:29). God heeft het blijkbaar niet nodig gevonden ze in Zijn geschreven Woord op te nemen.
 
De Rooms-katholieke kerk heeft aan de oorspronkelijke canon van het Oude Testament zeven geschriften toegevoegd; ze worden door de Joden en de protestanten afgewezen als niet-canoniek, zie '''[[Apocriefen]]'''.
Regel 112:
B is de ''Codex Vaticanus'', uit het midden van de 4e eeuw en wordt zo genoemd omdat het in de Vaticaanse bibliotheek te Rome bewaard wordt. Dit handschrift bevat ongeveer het gehele Oude en Nieuwe Testament, maar verschillende bladen ontbreken, o.a. heel Genesis.
 
C is de ''Codex Ephraëmi rescriptus'', uit de 6e eeuw, een ''palimpsest'', d.w.z. een codex die twee keer beschreven is.
 
Over de Griekse tekst van het Oude en Nieuwe Testament zijn later hymnen van de Syrische leraar Ephraëm[[Efrem de Syriër|Efrem]] geschreven, maar Tischendorf heeft in 1845 ontcijferd wat er van over was, nl. een klein deel van het Oude Testament. Het handschrift bevindt zich nu in de Bibliothèke Nationale te Parijs.
codex die twee keer beschreven is.
 
Over de Griekse tekst van het Oude en Nieuwe Testament zijn later hymnen van de Syrische leraar Ephraëm geschreven, maar Tischendorf heeft in 1845 ontcijferd wat er van over was, nl. een klein deel van het Oude Testament. Het handschrift bevindt zich nu in de Bibliothèke Nationale te Parijs.
 
=== Majuskels en minuskels ===
Regel 178 ⟶ 176:
In onderstaande video is te zien hoe blij en dankbaar Chinese christenen zijn met de bijbels die zij voor het eerst ontvangen:
 
<youtube width="668640" height="500359">nznUNowHYH0CkXDcdMNE-I&rel=0</youtube><BR>
''Chinese christenen blij en dankbaar met bijbels.'' Duur:Missionary 57Footage sec.Captures OpEmotion 15of meiChinese 2013Christians gepubliceerdReceiving opBibles for the First Time. Youtube.com: International Christian Concern, 18 maart 2014.'' Duur: 56 sec.
 
Aan een groot aantal Nederlandse schrijvers werd in 1921 de volgende vraag gesteld<ref name=":0">Aangehaald in een 'in memoriam' door de Stichting Mensenkinderen, 2015. </ref>: Veronderstel dat omstandigheden u eens dwongen op een geheel onbewoond eiland verblijf te houden. Er werd u toegestaan slechts 6 boeken mee te nemen. Welke 6 boeken uit de gehele u bekende literatuur, zowel de ethische als literaire, zou u dan meenemen? Uit de antwoorden bleek de bijbel verreweg favoriet. Hij werd het meest genoemd en het meest geprezen.
Regel 207 ⟶ 205:
 
De Bijbel is met 3,9 miljard verkochte exemplaren het best verkochte boek in de afgelopen halve eeuw (stand 2012)<ref>[http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/bijbel_meest_verkocht_1_644715 Bijbel meest verkocht], nieuwsartikel op RefDag.nl, 16 mei 2012. </ref>. Naar schatting worden er jaarlijks tussen de 50 miljoen en 150 miljoen bijbels verkocht<ref>[http://www.ikonrtv.nl/kerknieuws/nieuws.asp?oId=16090 Ikea haalt Bijbel in] , nieuwsartikel op ikonRTV.nl, 19 aug. 2009. De Ikea-gids, met 180 miljoen exemplaren in 28 talen, heeft de bijbel ingehaald. "Critici vragen zich wel af of Ikea trots moet zijn op het enorme papierververbruik. De gigantische papierberg is goed voor een enorme houtkap. En dat terwijl de gids na een jaar weer wegkan, in tegenstelling tot de Bijbel," aldus het artikel, dat oorspronkelijk in ''De Telegraaf'' verscheen.</ref>. In 2011 hebben christenen meer dan 71 miljoen Bijbels verspreid. Dat zijn er 195.000 per dag<ref name=":1" />.
"Het best verkochte boek aller tijden wordt zó best verkocht,dat het van de bestsellerlijst wordt weggelaten, omdat het elke week de rest in de schaduw stelt."<ref>Rosalind Picard: [https://www.youtube.com/watch?v=MM4tzXdZ6Xk From atheist skeptic to Christian tech pioneer], Youtube.com: Premier Unbelievable?, 24 mei 2021. Duur: 3 min. 10 sec.</ref> (Rosalind Pickard, MIT-hoogleraar, 2021).
 
== Omgang met de Bijbel ==