Evangelie naar Lukas/Hoofdstuk 9: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 73:
'''Achter mij wil komen.''' Dat is Hem volgen, die verworpen zou worden.
 
'''Zichzelf verloochenen.''' De discipel Thomas geeft blijk van zelfverloochening toen hij Jezus volgde op weg naar Bethanië aan de Olijfberg. In Judea immers waren Jezus' tegenstanders te vrezen. Zelfverloochening voorkomt ook dat schaamte (vers 26) de overhand krijgt en ons belemmert voor de Heer Jezus uit te komen.
 
''Joh 11:16  Thomas dan, Didymus geheten, zei tot zijn medediscipelen: Laten wij ook gaan om met Hem te sterven. (Telos)''
 
'''Zijn kruis opnemen.''' Verwerping, afkeuring, smaad, hoon, spot verdragen. De Heer Jezus zegt dit nadat hij zijn komende lijden heeft aangeduid.
 
== Luk. 9:25 ==
Lu 9:25  Want wat baat het een mens de hele wereld te winnen en zichzelf te verliezen of erbij in te boeten? (Telos)
In plaats van een kruis te dragen (verworpen en uitgestoten te worden), geniet zo iemand een enorme populariteit. Iemand die de hele wereld zal winnen is de persoon van Het Beest:
 
''Opb 13:3  En ik zag een van zijn koppen als tot de dood geslagen, en zijn dodelijke wond werd genezen; en de hele aarde ging met verbazing het beest achterna.  Opb 13:4  En zij aanbaden de draak, omdat hij het gezag aan het beest had gegeven, en zij aanbaden het beest en zeiden: Wie is aan het beest gelijk, en wie kan er oorlog tegen voeren? (Telos)''
 
Het Beest zal echter verloren gaan.
 
== Luk. 9:26 ==
Lu 9:26  Want wie zich voor Mij en voor mijn woorden schaamt, voor hem zal de Zoon des mensen Zich schamen wanneer Hij komt in zijn heerlijkheid en die van de Vader en van de heilige engelen. (Telos)
Vergelijk:
 
''Mr 8:38  Want wie zich voor Mij en mijn woorden schaamt onder dit overspelig en zondig geslacht, voor hem zal ook de Zoon des mensen Zich schamen wanneer Hij komt <u>in de heerlijkheid van zijn Vader</u>, met de heilige engelen. (Telos)''
 
'''Wie zich voor Mij en voor mijn woorden schaamt.''' En daarom nimmer voor Hem durft uit te komen, durft te bekennen dat Hij in Jezus gelooft. Zelfverloochening (vers 23) houdt dat eventuele schaamte niet de overhand heeft en de belijdenis van 's Heren naam belemmert.
 
'''Wanneer Hij komt in zijn heerlijkheid enz.''' Dat is zijn [[Wederkomst van Jezus Christus|wederkomst]] op aarde. Iets van die heerlijkheid was al zichtbaar bij zijn eerste komst, namelijk de heerlijkheid van God in de heerlijkheid van de engel die aan de herders verscheen:
 
''Lu 2:9  En zie, een engel van de Heer stond bij hen en de heerlijkheid van de Heer omscheen hen, en zij werden buitengewoon bang. (Telos)''
 
== Luk. 9:27 ==
Lu 9:27  Ik nu zeg u in waarheid: er zijn sommigen van hen die hier staan, die de dood geenszins zullen smaken voordat zij het koninkrijk van God hebben gezien. (Telos)
Deze voorzegging is kort hierna vervuld door de verheerlijking op een hoge berg, zie volgende verzen.
 
'''Het koninkrijk van God hebben gezien.''' Dat gebeurt kort hierna. Wat enkele discipelen dan zien is Jezus in een heerlijke gedaante, met Mozes en Elia. 'die in heerlijkheid verschenen' (vers 31). In het koninkrijk van God is Christus de centrale figuur. Het omvat ook de heiligen van het Oude Verbond. En uit het Nieuwe Testament weten wij dat ook wij met Hem in heerlijkheid zullen verschijnen.
 
== Luk. 9:28 ==
Lu 9:28  Het gebeurde nu ongeveer acht dagen na deze woorden, dat Hij Petrus, Johannes en Jakobus meenam en op de berg klom om te bidden. (Telos)
'''Petrus, Johannes en Jakobus.''' Dit drietal was ook uitgekozen om getuige te zijn van de opwekking van het dochtertje van [[Jaïrus]], zie [[Petrus, Jakobus en Johannes]].
 
== Luk. 9:29 ==
Lu 9:29  En terwijl Hij bad, werd het uiterlijk van zijn gezicht anders en zijn kleding werd lichtend wit. (Telos)
De drie leerlingen zagen nu 'zijn heerlijkheid' (vers 32).
 
'''Werd het uiterlijk van zijn gezicht anders.''' Wellicht zag het er ook anders uit toen Hij na zijn opstanding aan zijn vergaderde leerlingen verscheen en Hij hen moest verzekeren dat Hij het was, en toen hij aan de Emmaüsgangers verscheen (Luk. 24).
 
== Luk. 9:30 ==
Lu 9:30  En zie, twee mannen spraken met Hem; het waren [[Mozes]] en [[Elia]], (Telos)
'''Mozes en Elia.''' Beiden zijn profeten geweest en beiden zijn in levensgevaar geweest. Zij stonden nu bij Hem (vers 32).
 
== Luk. 9:31 ==
Lu 9:31  die in heerlijkheid verschenen en over zijn uitgang spraken die Hij zou volbrengen in Jeruzalem. (Telos)
'''Over zijn uitgang spraken die Hij zou volbrengen in Jeruzalem.''' Zij spreken over Jezus' lijden en sterven. De heuvel Golgotha buiten de stadsmuur wordt tot Jeruzalem gerekend.
 
== Luk. 9:32 ==
Lu 9:32  Petrus nu en zij die bij Hem waren, waren door slaap overmand; toen zij nu ontwaakten, zagen zij zijn heerlijkheid, en de twee mannen die bij Hem stonden. (Telos)
'''Zij die bij Hem waren.''' Of 'hem' (kleine letters), d.i. Petrus. De andere aanwezigen waren de broers Jakobus en Johannes (vers 28).
 
'''Toen zij nu ontwaakten, zagen zij zijn heerlijkheid.'''
 
''Efe 5:14  Daarom zegt Hij: Ontwaak, u die slaapt, en sta op uit de doden, en Christus zal over u lichten. (Telos)''
 
== Luk. 9:33 ==
Lu 9:33  En het gebeurde, toen zij van Hem scheidden, dat Petrus tot Jezus zei: Meester, het is goed dat wij hier zijn, en laten wij drie tenten maken, een voor U, een voor Mozes en een voor Elia-zonder te weten wat hij zei. (Telos)
'''Toen zij van Hem scheidden.''' Om terug te keren naar de hemel.
 
== Luk. 9:34 ==
Lu 9:34  Toen hij nu dit zei, kwam er een wolk en overschaduwde hen, en zij werden bang toen zij de wolk ingingen. (Telos)
'''Kwam er een wolk en overschaduwde hen.''' De wolk een teken is van Gods tegenwoordigheid. Uit de wolk komt vervolgens een stem (vers 35-36)
 
== Luk. 9:36 ==
Lu 9:36  En terwijl de stem kwam, werd Jezus alleen gevonden. En zij zwegen en vertelden niemand in die dagen iets van wat zij hadden gezien. (Telos)
'''Werd Jezus alleen gevonden.''' Doordat Mozes en Elia van Hem gescheiden, heengegaan waren (vers 33).
 
'''En zij zwegen enz.''' Waarom zwegen zij? Omdat, zo lezen wij elders, Jezus hen uitdrukkelijk bevel had gegeven om aan niemand te vertellen wat zij hadden gezien voordat de Zoon des mensen uit de doden was opgewekt. Na Zijn opstanding deelden zij het mee.
 
''Mt 17:9  En terwijl zij van de berg afdaalden, gebood Jezus hun aldus: Zegt aan niemand het gezicht, voordat de Zoon des mensen uit de doden is opgewekt. (Telos)''
 
''Mr 9:9  En terwijl zij van de berg afdaalden, gebood Hij hun dat zij niemand zouden vertellen wat zij hadden gezien, voordat de Zoon des mensen uit de doden was opgestaan.'' (Telos)