Exodus 15: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
{{Exodus commentaar}}
 
== Samenvatting ==
De lofzang van Mozes en van de kinderen Israëls, voor hun verlossing en Farao's ondergang in de Schelfzee (1-19). Mirjam en de Israëlitische vrouwen antwoorden hierop, ook God lovend voor deze verlossing (20-21). De Israëlieten komen in de woestijn Sur en vinden geen drinkbaar water; te Mara is het water bitter (22-23). Het volk mort (24). Mozes wordt een hout aangewezen, dat het water zoet maakt (25). God geeft hun wetten, en doet hun vaderlijke beloften (26). Te Elim vinden zij twaalf waterputten en zeventig palmbomen (27).
 
== 1 ==
Ex 15:<onlyinclude><sup>1</sup>  Toen zong Mozes en de kinderen Israëls de HEERE dit lied, en spraken, zeggende: Ik zal de HEERE zingen; want Hij is hoog verheven! Het paard en zijn ruiter heeft Hij in de zee geworpen. </onlyinclude>(CP<ref name=":0" />)
'''Dit lied.''' Dit, "het lied van Mozes" (Opb. 15:3), zal ook gezongen worden door hen die de overwinning over het Beest, zijn beeld en zijn getal zullen behalen.
'''Het paard en zijn ruiter heeft Hij in de zee geworpen.''' Zie 14:27. De Egyptenaars hadden de nieuwgeboren jongetjes van Israël in het water van de Nijl geworpen, maar de God der wrake heeft het leger van Egypte in het water van de Schelfzee geworpen.
 
{{Bijbelcitaat|hoofdstuk=Openbaring 15|vers_1=2|vers_2=3|vers_3=4}}
'''Hij is Hoog verheven.''' Zie vzn. 21, 7.
'''Hij is hoog verheven.''' Zie vzn. 21, 7. Verheven was hij ook in de wolk(kolom) die het volk overschaduwde. Hij is in macht verheven boven de farao en diens leger en goden.
 
Mirjam zal antwoorden:<blockquote>''Ex 15:21  Toen antwoordde Mirjam hunlieden: Zingt den HEERE; want Hij is hogelijk verheven! Hij heeft het paard met zijn ruiter in de zee gestort!'' (SV)</blockquote>'''Het paard en zijn ruiter heeft Hij in de zee geworpen.''' Zie 14:27. De Egyptenaars hadden de nieuwgeboren jongetjes van Israël in het water van de Nijl geworpen, maar de God der wrake heeft het leger van Egypte in het water van de Schelfzee geworpen. Als het ware vanuit de hoogte, zijn hoge verhevenheid.
Mirjam zal antwoorden:
 
''Ex 15:21  Toen antwoordde Mirjam hunlieden: Zingt den HEERE; want Hij is hogelijk verheven! Hij heeft het paard met zijn ruiter in de zee gestort!'' (SV)
 
== 2 ==
Ex 15:<onlyinclude><sup>2</sup>  De HEERE is mijn Kracht en Lied, en Hij is mij tot een Heil geweest; deze is mijn God; daarom zal ik Hem verheerlijken; Hij is mijns vaders God, daarom zal ik Hem verheffen! </onlyinclude>(CP<ref name=":0">Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Statenvertaling. </ref>)
'''De HEERE is mijn Kracht.''' Het Egyptische leger was overwonnen, niet door de kracht van Israël of van Mozes. Immers, God had gestreden en had door Mozes zijn kracht betoond.<blockquote>''Ex 14:14  De HEERE zal voor ulieden strijden, en gij zult stil zijn.'' (SV)</blockquote>'''Lied.''' Gods persoon en Zijn uitredding was de aanleiding en het onderwerp van het lied.
 
''Ex 14:14  De HEERE zal voor ulieden strijden, en gij zult stil zijn.'' (SV)
 
'''Hij is mij tot een Heil geweest.'''
 
''Ex 14:13  Doch Mozes zei tot het volk: Vreest niet, staat vast, en ziet het heil van Jahweh, dat Hij heden aan ulieden doen zal, want de Egyptenaars, die u heden gezien hebt, zult u niet weer zien in eeuwigheid.'' (CP<ref name=":0" />)
 
'''Hij is mij tot een Heil geweest.'''<blockquote>''Ex 14:13  Doch Mozes zei tot het volk: Vreest niet, staat vast, en ziet het heil van Jahweh, dat Hij heden aan ulieden doen zal, want de Egyptenaars, die u heden gezien hebt, zult u niet weer zien in eeuwigheid.'' (CP<ref name=":0" />)</blockquote>'''Daarom zal ik Hem verheerlijken.''' In het Hebreeuws ואנוה, ''weanweehoe''. Onze Statenvertalers hebben vertaald: "Daarom zal ik Hem een liefelijke woning maken". Beter is de vertaling: "Ik zal Hem verheerlijken". Het werkwoord heeft de hifil-vervoeging<ref>Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Hebrew_verbs#Stems</ref> en betekent dan: mooi maken, verfraaien, versieren. "Ik zal Hem verheerlijken" vertalen de LXX, de Vulgata, Piscator en Calvijn. Anderen houden zich aan de vertaling van "woning maken." NBG51-vertaling, HSV: "Hem verheerlijk ik".
 
'''Deze is mijn God... Hij is mijns vaders God.''' Onder alle goden van Egypte was er geen waarvan [[Mozes]] dat kon zeggen. De God van zijn vader Amram was zijn God. Mozes belijdt dat God zijn God is.
 
Toen Mozes door God geroepen werd, stelde Hij zich voor als: "de God van uw vader". <blockquote>''Ex 3:2  En de Engel des HEEREN verscheen hem in een vuurvlam uit het midden van een braambos; en hij zag, en ziet, het braambos brandde in het vuur, en het braambos werd niet verteerd. Ex 3:3  En Mozes zeide: Ik zal mij nu daarheen wenden, en bezien dat grote gezicht, waarom het braambos niet verbrandt. Ex 3:4  Toen de HEERE zag, dat hij zich daarheen wendde, om te bezien, zo riep God tot hem uit het midden van het braambos, en zeide: Mozes, Mozes! En hij zeide: Zie, [hier] ben ik! Ex 3:5  En Hij zeide: Nader hier niet toe; trek uw schoenen uit van uw voeten; want de plaats, waarop gij staat, is heilig land. Ex 3:6  Hij zeide voorts: Ik ben de God uws vaders, de God van Abraham, de God van Izak en de God van Jakob. En Mozes verborg zijn aangezicht, want hij vreesde God aan te zien.'' (SV) </blockquote>'''Daarom zal ik Hem verheffen.''' God - Hem, die reeds hoog verheven is (vs. 1) - groot maken, zijn heerlijkheid doen uitkomen.
'''Daarom zal ik Hem verheffen.''' God - Hem, die reeds hoog verheven is (vs. 1) - groot maken, zijn heerlijkheid doen uitkomen.
 
== 3 ==
Ex 15:3  De HEERE is een krijgsman; HEERE is Zijn Naam! (SV)
'''Krijgsman.''' In het Hebreeuws een uitdrukking met twee woorden: "man" en "krijg (oorlog, strijd)", dus "man van krijg", "krijgsman", "man van strijd", "man van oorlog". De Deze combinatie komt hier voor het eerst in de Schrift voor. De NBG51-vertaling heeft "krijgsheld"; de Herziene Statenvertaling: "Strijder"; Het Boek: "oorlogsheld".
 
Mozes had tevoren geweten: God zal voor ons strijden tegen de Egyptenaren en hen overwinnen.
Regel 77 ⟶ 73:
== 11 ==
Ex 15:11  O HEERE! wie is als U onder de goden? wie is als U, verheerlijkt in heiligheid, vreselijk in lofzangen, doende wonder? (CP<ref name=":0" />)
'''Wie is als U onder de goden?''' Hij is groter dan de [[goden van Egypte]].
 
== 12 ==
Regel 85 ⟶ 81:
== 13 ==
Ex 15:13  U leidde door Uw weldadigheid dit volk, dat U verlost hebt; U voert hen zachtjes door Uw sterkte naar uw heilige woning. (CP<ref name=":0" />)
'''Naar uw heilige woning.''' Er was nog geen tentwoning van God (tabernakel) in de woestijn noch een huis van God in Jeruzalem. Jakob had in Kanaän de hemel geopend gezien, en de plaats waar hij geslapen had en het hemelse gezicht had gezien, had hij genoemd 'poort van de hemel' en 'huis van God' ([[Bethel]]) (Gen. 28). Het is of Mozes verlangen uitstijgt boven de aardse verwachting van terugkeer naar het land Kanaän. AbrahamMozes verwachtteheeft eenlater stadhet waarvanland GodKanaän ontwerperalleen envan bouwmeesterverre isgezien, (Hebr.zonder 11:10).er Vanooit oudtestamentischeeen gelovigenvoet wordtop gezegdte datzetten. zijGod naarnam eenhem hemelsin vaderlandde verlangdenhemel op.
 
Abraham verwachtte een stad waarvan God ontwerper en bouwmeester is (Hebr. 11:10). Van oudtestamentische gelovigen wordt gezegd dat zij naar een hemels vaderland verlangden.
 
''Heb 11:16 maar nu verlangen zij naar een beter, dat is een hemels vaderland. Daarom schaamt God Zich niet voor hen hun God genoemd te worden, want Hij heeft voor hen een stad bereid.'' (Telos)
Regel 149 ⟶ 147:
'''Aldaar stelde Hij het op de proef.''' Waren de Israëlieten, nu zij zich van het juk van de Egyptische dienstbaarheid verlost zagen, geneigd om Hem te dienen, en zich te enenmale op Zijn voorzienigheid te verlaten, of waren zij anders gezind?
 
== BronBronnen ==
Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting): met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Ex. 15:25. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 16 juli 2021.
 
Statenbijbel uitgegeven door het Nederlandsch Bijbelgenootschap, Amsterdam, 1923. Tekst van de samenvatting van Ex. 15 is onder wijziging verwerkt op 7 aug. 2021.
 
== Voetnoot ==