Filippenzen 4: verschil tussen versies

3.425 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Commentaar hoofdstuk}} == Filip. 4:1 == Flp 4:1 Daarom, mijn geliefde broeders, naar wie ik ook verlang, mijn blijdschap en kroon, staat zo vast in de Heer, ge...')
 
Regel 57:
== Filip. 4:6 ==
Flp 4:6 Weest in niets bezorgd, maar laat in alles, door gebed en smeking met dankzegging, uw verlangens bekend worden bij God. (Telos)
Het helpt om bezorgdheid af te leggen of te voorkomen door onze zorgen en verlangsverlangens aan God onze Vader bekend te maken.
 
'''Met dankzegging'''. Dit kunnen we, als bezorgdheid ons vervult of dreigt te vervullen, vergeten.
Regel 64:
Flp 4:7 En de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaren in Christus Jezus. (Telos)
Hier moet Paulus, gevangen zijnde, uit ervaring spreken.
 
'''De vrede van God'''. Zie ook het volgende vers.
 
'''Die alle verstand te boven gaat'''. Terwijl er, gelet alleen op de nood, alle reden kan zijn om bezorgd te zijn, kan een vrede van Boven ons hart vervullen.
 
<br />
== Filip. 4:9 ==
Flp 4:9 Wat u geleerd, ontvangen, gehoord en gezien hebt in mij, doet dat; en de God van de vrede zal met u zijn. (Telos)
'''Gehoord en gezien hebt in mij.''' Paulus stelt zichzelf tot voorbeeld. Leer en leven waren bij hem in overeenstemming.
 
== Filip. 4:11 ==
Flp 4:11 Ik zeg dit niet omdat ik gebrek lijd; want ik heb geleerd tevreden te zijn met de omstandigheden waarin ik ben. (Telos)
'''De omstandigheden waarin ik ben'''. Paulus bevond zich in gevangenschap in Rome. Het volgende vers noemt verschillende omstandigheden. In vers 14 schrijft hij "mijn verdrukking".
 
== Filip. 4:12 ==
Flp 4:12 Ik weet vernederd te worden, ik weet ook overvloed te hebben; in elk opzicht en in alles ben ik ingewijd, zowel in verzadigd zijn als in honger lijden, zowel in overvloed hebben als in gebrek lijden.
'''Ik weet ook overvloed te hebben'''. Paulus heeft, nu hij schrijft, overvloed dankzij de gave afkomstig van de Filippenzen (vers 18).
 
== Filip. 4:15 ==
Flp 4:15 U weet ook zelf, Filippiers, dat in het begin van het evangelie, toen ik van Macedonie was vertrokken, geen gemeente in rekening van uitgave en ontvangst met mij in verbinding heeft gestaan dan u alleen. (Telos)
'''Uitgave en ontvangst'''. Tussen Paulus en de gemeente was er een betrekking van geven en nemen (ontvangen). Paulus gaf hun het evangelie en onderwijs, hij ontving goederen en geestelijke hulp.
 
== Filip. 4:17 ==
Flp 4:17 Niet dat ik de gave zoek, maar ik zoek de vrucht, die rijkelijk op uw rekening komt. (Telos)
Paulus zoekt niet de goederen van de Filippenzen, maar de vrucht van hun geestelijk leven. Hij verlangt dat hun geloof doorwerkt in hun leven en vrucht draagt. En vrucht dragen is lonend voor de gelovigen, de opbrengst komt op hun rekening.
 
== Filip. 4:18 ==
Flp 4:18 Maar ik heb alles en heb overvloed; ik heb volop, nu ik van Epafroditus het door u gezondene heb ontvangen: een welriekende reuk, een aangenaam, God welbehaaglijk offer. (Telos)
'''Ik heb alles en heb overvloed'''. Vergelijk vers 12.
 
'''Een welriekende reuk, een aangenaam, God welbehaaglijk offer'''. De gave aan Paulus blijkt tevens een [[Offer|offergave]] aan God. De gave is vrucht èn offer.
 
== Filip. 4:19 ==
Flp 4:19 Maar mijn God zal in al uw behoefte voorzien naar zijn rijkdom in heerlijkheid in Christus Jezus. (Telos)
De Filippiërs voorzagen in de behoefte van Paulus. God zal in hun behoeften voorzien. Wie geeft, zal gegeven worden.
 
== Filip. 4:22 ==
Flp 4:22 Alle heiligen groeten u, en vooral zij die tot het huis van de keizer behoren. (Telos)
'''De keizer.''' Dat is keizer Nero, keizer van 37 - 68 n.C.
 
'''Zij die tot het huis van de keizer behoren'''. Dat zijn enigen die aan het hof van de keizer hem dienen en van zijn huisgezin zijn. Zij, onderhorigen van verschillende rang, behoren tot het keizerlijk hof<ref>''Aantekeningen bij de Leidse Vertaling''. Commentaar op Filip. 4:22. </ref>. Zij zijn geen familie, maar bedienden, personeel: slaven, en vrijgelatenen die nog in zijn dienst waren, en misschien ook garde-soldaten<ref name=":0">Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht'' (Boekencentrum, 1987), commentaar bij Filip. 4:22. </ref>. Dat Paulus hun groeten overbrengt, zij voor de Filippenzen een teken van de overwinningsgang van het Evangelie<ref name=":0" />.
 
== Voetnoten ==