Hamas: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 25:
 
== Regering ==
'''Verkiezing in 2006.''' In januari 2006 won Hamas de Palestijnse verkiezingen en vormde een regering op de Gazastrook. De Dat Hamas-regering wordtverkozen internationaalwerd, nietkomt erkendmede omdat 1e. dankzij Hamas regeertIsraël metuit hardde handGazastrook en elkemoest vormvertrekken, van2e. politiekrivaal protest wordt inFatah de kiemnaam gesmoord<ref>[http://nos.nl/artikel/2106156-zelfverbrandingen-in-gaza-uit-protest-tegen-wanhopige-situatie.htmlhad Zelfverbrandingencorrupt inte Gazazijn uiten protestHamas tegendie wanhopigenaam situatie],niet nieuwsbericht op NOShad.nl, 20 mei 2016.</ref>.
 
'''Bestuur.''' Hamas regeert in de [[Gazastrook]], een smalle kuststrook met zo'n 12,82 miljoen inwoners (stand 2023; 1,8 miljoen in 2017). Hamas beweegt zich op religieuze, militaire, veiligheids-en politieke terreinen. Hamas heeft een belangrijke sociale functie, met eigen ziekenhuizen, scholen, weeshuizen, soepkeukens en moskeeën, waardoor Hamas veel steun krijgt uit de bevolking. Ook staat Hamas bekend als eerlijk, terwijl veel leden van de rivaliserende Fatah-partij zijn beschuldigd van corruptie. Hamas heeft ongeveer 12.500 veiligheidsmensen (2012)<ref name=":0" />.
 
'''Internationeel niet erkend.''' De Hamas-regering wordt internationaal niet erkend. Hamas regeert met hard hand en elke vorm van politiek protest wordt in de kiem gesmoord<ref>[http://nos.nl/artikel/2106156-zelfverbrandingen-in-gaza-uit-protest-tegen-wanhopige-situatie.html Zelfverbrandingen in Gaza uit protest tegen wanhopige situatie], nieuwsbericht op NOS.nl, 20 mei 2016.</ref>.
Hamas ontvangt veel geld van buitenlandse Palestijnen, private donoren in het Midden-Oosten en islamitische liefdadigheidsinstellingen in het Westen (anno 2012)<ref name=":0" />.  Iran steunt Hamas met geld, wapens en training.
 
'''Buitenlandse steun.''' Hamas ontvangt veel geld van buitenlandse Palestijnen, private donoren in het Midden-Oosten en islamitische liefdadigheidsinstellingen in het Westen (anno 2012)<ref name=":0" />.  Iran steunt Hamas met geld, wapens en training.
Hamas regeert met harde hand. De rivaliserende Palestijnse beweging [[Al-Fatah]] publiceerde in februari 2009 een lijst met namen van Palestijnen op de Gazastrook van wie er door Hamas 11 zijn doodgeschoten, 58 in de benen geschoten en 112 van wie de benen zijn gebroken<ref>Bericht op Maannews.net, http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=35455 </ref>.
 
'''Schrikbewind.''' Hamas regeert met harde hand. De rivaliserende Palestijnse beweging [[Al-Fatah]] publiceerde in februari 2009 een lijst met namen van Palestijnen op de Gazastrook van wie er door Hamas 11 zijn doodgeschoten, 58 in de benen geschoten en 112 van wie de benen zijn gebroken<ref>Bericht op Maannews.net, http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=35455 </ref>.
 
Human Rights Watch heeft Hamas-gezagsdragers in Gaza beschuldigd van oorlogsmisdaden, van het overtreden van het internationaal humanitair recht, en van de wrede en onmenselijke behandeling aan gedetineerden.
 
'''Populariteit.''' In de loop der jaren is de populariteit van Hamas afgenomen. Een deel van de Gazanen ziet Hamas liever vertrekken (stand 2023)<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=KrOmpCLPJTw Midden-Oostendeskundige Jacob Hoekman over de populariteit van Hamas onder Palestijnen]. Youtube.com: De Verkenners, 18 nov. 2023. Duur: 2 min. 1 sec. </ref>.
 
== Hamas en Israël ==
Regel 141 ⟶ 145:
2006: Na jarenlang verkiezingen te hebben geboycot neemt Hamas voor het eerst daaraan deel. Als "Verandering en Hervorming Partij" wint Hamas de verkiezingen grandioos. Ismail Haniya wordt premier.
 
2007: President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit ontbindt het parlement en ontslaat premier Ismail Haniya (Hamas). Deze verwerpt de beslissingen van Abbas en blijft de leider in Gaza. Israël stelt een blokkade in rond de Gazastrook, om de instroom van wapens voor '''Hamas''' te voorkomen.
 
In mei 2017 verschijnt een herziene verzie van het handvest, een beginselverklaring, die jegens Israël minder vijandig overkomt. De vervanging van de staat Israël door een Islamitische staat met Jeruzalem als hoofdstad blijft overeind.