Jezus Christus/Zijn openbaar optreden: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Kaart ingevoegd
Kleine aanpassing aan de tekst
 
(9 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 3:
'''<nowiki/>'voor Christus''''
 
Palestina behoorde tot de Romeinse provincie Syrië, bestuurd door een Romeinse legaat. Bestuurstechnisch gezien wat moeilijk gebied. Allerlei partijen bestreden elkaar om eigen doelstellingen te verwezenlijken. Zelfs het Joodse koningshuis van de Hasmoneeën/Makkabeeën was onderling verdeeld. Daarnaast waren er de Romeinse bestuurders, opstandige Galileeërs, farizeeërs, sadduceeërs, zeloten, Herodianen, priesters en schriftgeleerden, Samaritanen en velen die gecharmeerd waren voor de Romeins-Hellenistische (Griekse) cultuur. Guerrillabendes van zeloten en Galileeërs maakten van Judea een onrustig gebied. De tijd werd rijp om het Romeins gezag meer op orde te hebben. De Edomiet Herodes was een bekwaam bestuurder. Hij werd in het jaar 40 v.Chr. door Rome tot koning over Judea aangesteld. Hij moest wel eerst orde op zaken stellen. Daarvóór was hij stadhouder van Galilea en gehoorzaamheid verschuldigd aan Hyrcanus II (uit het Joodse koningshuis van de Hasmoneeën/Makkabeeën) die lange tijd over het volk van Israël regeerde. Na een vrij lange periode van verwarring en strijd (Hyrcanus werd zelfs door de Parthen gevangen weggevoerd, maar later vrij gelaten) zag Herodes kans (hij reisde daarvoor naar Rome) om de gunst van de Romeinen te verwerven. Hij belegerde vervolgens van 40 tot 37 Jeruzalem en werd koning over Israel.
'''-37''' Herodes de Grote, een Edomiet, zoon van Antipater, werd in het jaar 37 koning over Israël. Daarvoor was hij stadhouder van Galilea en gehoorzaamheid verschuldigd aan Hyrcanus (uit het Joodse koningshuis van de Hasmoneeën/Makkabeeën) die lange tijd over het volk van Israël regeerde. Na een vrij lange periode van verwarring en strijd (Hyrcanus werd zelfs door de Parthen gevangen weggevoerd, maar later vrij gelaten) zag Herodes kans (hij reisde daarvoor naar Rome) om de gunst van de Romeinen te verwerven. Hij belegerde van 40 tot 37 Jeruzalem en werd koning over Israel. Toen Hyrcanus 80 jaar oud was, liet Herodes hem doden. Bij zijn vrouw, Doris, had Herodes een zoon, Antipater. Hij huwde in dit jaar 37 met Mariamme, kleindochter van Hyrcanus, Jodin en afkomstig uit een Joods koningsgeslacht. Door haar toedoen werd haar zestienjarige broer Aristobulus III hogepriester. Er werden aan het hof van Herodes gemene spelletjes gespeeld, vooral door toedoen van een zus van Herodes, Salome. Hoewel Mariamme zijn lievelingsvrouw was, bleef men er op bedacht, dat zij gebruikt kon worden als pion van het Hasmonese koningshuis.
 
'''-37''' Herodes de Grote, een EdomietHerodes, zoon van Antipater, werd in het jaar 37 koning over Israël. Daarvoor was hij stadhouder van Galilea en gehoorzaamheid verschuldigd aan Hyrcanus (uit het Joodse koningshuis van de Hasmoneeën/Makkabeeën) die lange tijd over het volk van Israël regeerde. Na een vrij lange periode van verwarring en strijd (Hyrcanus werd zelfs door de Parthen gevangen weggevoerd, maar later vrij gelaten) zag Herodes kans (hij reisde daarvoor naar Rome) om de gunst van de Romeinen te verwerven. Hij belegerde van 40 tot 37 Jeruzalem en werd koning over Israel. Toen Hyrcanus 80 jaar oud was, liet Herodes hem doden. Bij zijn vrouw, Doris, had Herodes een zoon, Antipater. Hij huwde in dit jaar 37 met Mariamme, kleindochter van Hyrcanus, JodinJoodse enprinses en afkomstig uit eenhet Joods koningsgeslacht. Door haar toedoen werd haar zestienjarige broer Aristobulus III hogepriester. Er werden aan het hof van Herodes gemene spelletjes gespeeld, vooral door toedoen van een zus van Herodes, Salome. Hoewel Mariamme zijn lievelingsvrouw was, bleef men er op bedacht, dat zij gebruikt kon worden als pion van het Hasmonese koningshuis.
 
'''-36''' Om die reden werd Aristobulus III, broer van Mariamme, omgebracht.
 
'''-31''' Octavianus versloeg Antonius en werd vervolgens keizer te Rome.
 
'''-30''' De oude Hyrcanus II (81 jr oud) gedood wegens samenzwering tegen Herodes.
 
'''-27''' Octavianus neemt de titel van 'Augustus' aan.
 
'''-ca26''' Herodus was wreed en gehaat en liet op verdenking van samenzwering zijn eigen vrouw, Mariamme, ombrengen. Ook daarin speelde Salome, de zus van Herodes, een gemene rol. Alexander en Aristobulus waren twee zoons van Mariamme. De nieuwe echtgenote van Herodes heette eveneens Mariamme en staat bekend als Mariamme II. Herodes had meerdere vrouwen, o.a. Malthake uit Samaria en Kleopatra van Jeruzalem. Verspreid over Judea lagen vestingen of burchten, waarin Herodes zich kon terugtrekken, ook dicht bij Nazareth in Sepphoris en ongeveer 5 km verwijderd van Bethlehem had hij een burcht. Nazareth zelf was Joods, maar lag duidelijk in een omgeving, die vreemd was aan de synagoge.
 
'''-18''' Om toch nog enige gunst onder het volk te verkrijgen liet Herodes het tempelcomplex verfraaien. De bouw kostte veel tijd (Joh. 2:20).
Regel 19 ⟶ 23:
Levensgevaarlijk om in deze wereld van achterdocht nazaten te zijn van het koningshuis van David en zijn zoons Salomo en Nathan! Misschien verstandig om geen ruchtbaarheid daaraan te geven en op een stille plek (Nazareth) in het noorden van het land te wonen.
 
'''Onderstaand overzichtjeoverzicht van gebeurtenissen met afgeronde datums moet gezien worden als bij benadering.''' Desondanks is het in het geheel niet de vraag of de genoemde gebeurtenissen werkelijk plaats hadden. Het zijn zondermeer geschiedkundige harde feiten. Echter, een exacte datering is niet goed mogelijk, is ook niet het belangrijkste. Van wezenlijk belang is het geloof dat Jezus Gods' Zoon is en de zondeschuld op Zich genomen heeft voor een ieder die in Hem, Zijn opstanding en wederkomst gelooft. Dit geloof is de basis van onze zaligheid. De gelovige getuigt van de waarachtigheid van alles (met name de prediking van Jezus en Zijn gelijkenissen) wat de Heilige Schrift openbaart met betrekking tot de gebeurtenissen die tijdens Zijn openbaar optreden plaats hadden, samen met de duizenden getuigen, die er bij waren toen de hieronder genoemde gebeurtenissen plaats hadden.
 
'''Geboorte van Johannes de Doper en de Heere Jezus'''
 
Niet alleen de Heilige Schrift, maar ook de ongewijde geschiedenis levert met betrekking tot de datering van Jezus' geboorte enige aanvullende informatie. IJkpunten zijn de dood van HerodusHerodes (begin april van het jaar 4 v. Chr.), de opmerking in Lukas dat Jezus ongeveer 30 jaar oud was toen Hij Zich liet dopen (Luk. 3:23) en regeerperioden van vorsten uit die tijd. De Syrische gouverneur of stadhouder Publius Sulpicius Quirinius (Syrenius) was twee termijnen gouverneur; van 6 tot 4 'voor Christus' en van 6 tot 9 'na Christus'. Jezus zal daarom waarschijnlijk niet geboren zijn in de jaren 3 of 2 'voor Christus'. Omdat de dood van Herodes met enige zekerheid vastgesteld is (jaar 4, 'voor Chr.' voor het Pascha, ca begin april), blijft het jaar 5 'voor Christus' als geboortejaar van Jezus het meest voor de hand liggend. 3)
 
'''-6 (apr)''' Aankondiging door de engel Gabriël aan Zacharias in de tempel van de geboorte van Jezus, voor Wie zijn zoon, die Johannes zal heten, de voorloper mag zijn. Een grote menigte was op het tempelplein getuige van de verschijning van een engel, maar konden niet horen wat de engel zei tegen Zacharias (Luk. 1:5-25; Luk.1:10-11; Mal. 3:1).
 
'''-6 (okt)''' Ongeveer zes maanden later verscheen de engel Gabriël aan Maria te Nazareth. Nazareth was een uitgesproken Joods stadje, gelegen in een half heidense regio, noordelijk van de vlakte van Jisreël, dicht bij de kust van de Middellandse Zee (Syrisch gebied). Dichtbij lag een stad met veel bedrijvigheid, Sepphoris. Daar had Herodes een burcht voor zich laten bouwen. Maria mag de Christus voortbrengen. Zij werd daardoor het symbool van de oudtestamentische kerk, waaruit de zaligmaker voortkwam, misschien ook van de kerk van alle tijden (Openb. 12:1-2). We weten het natuurlijk niet, maar het zou kunnen zijn, dat, toen God zo'n groot Werk begon, Hij 'Zijn Ster' heeft laten schitteren in het verre Oosten. Maria bezocht Elizabeth, de vrouw van Zacharias en bleef nog drie maanden bij hen (Luk. 1:26-80).
 
'''-5 (Jan)''' Misschien heeft Maria bij hen ook de geboorte van Johannes meegemaakt.
 
'''-5 (juli)''' Tussen de aankondiging aan Zacharias en de geboorte van Jezus moeten ongeveer 15 maanden hebben gelegen. Als gevolg van een bevel van keizer Augustus vertrokken Jozef en Maria naar Bethlehem, waar Jezus werd geboren. Cyrenius (Quirinius) was toen stadhouderlegaat over Syrië. Syrië (Syro-Phenicië) bestond uit een lange kuststrook, beginnend dicht bij Nazareth tot ver naar het noorden. Cyrenius was mogelijk mede verantwoordelijk voor een goede uitvoering van het bevel om beschreven te worden (volkstelling en belastingregristratie). De Syrische stadhouder had toen veel macht.
 
'''(juli? van het jaar -5?) Jezus geboren te Bethlehem''' (Micha 5:1)
Regel 371 ⟶ 375:
'''zondag'''
 
Op deze dag werden de te offeren lammeren binnen de stad Jeruzalem gebracht. Ook Jezus, het Lam Gods, trok naar Jeruzalem (Luk. 19:28). De intocht (Matth. 21:1-11; Mark. 11:1-11; Luk. 19:29-44; Joh. 12:12-19). Jezus weende over Jeruzalem (Luk. 19:40-44) Jezus ging weer terug naar Bethanië.
 
'''Nisan 10 maandag'''
 
De vijgeboom verdord (Matth. 21:18-22; Mark. 11:13-14 en 20-26).
 
De tempelreiniging (Matth. 21:12-17; Joh.2:13-25). Gedurende vier dagen voor Pesach werden de te offeren lammeren onderzocht op gebreken.
 
'''dinsdag'''
Regel 407 ⟶ 411:
Het laatste Pascha van Jezus met Zijn discipelen, gehouden op een geheime plaats (Mark. 14:12-16).
 
De maaltijd. De voetwassing. Tijdens de maaltijd werd Judas aangewezen als de verrader. De instelling van het Heilig Avondmaal (Matth. 26:17-35; Mark. 14:1-31; Luk. 22:7-38: Joh.13). De maaltijd was een sedermaaltijd, ter herinnering aan het bloed van het lam aan de deurpost. 4)
 
Wat Jezus zei tegen zijn discipelen tijdens de paasmaaltijd (Joh. 14, 15 en 16).
Regel 419 ⟶ 423:
De jongeling. Markus? (Mark. 14:51-52)
 
'''Nisan 14 vrijdag heel vroeg in de morgen'''
 
Jezus werd geleid naar het huis van Annas. Van het vooronderzoek kwam niets terecht, omdat Jezus niet antwoordde op de gestelde vragen (Joh. 18:13 en 18:19-23).
 
Jezus voor het Sanhedrin (Matth. 26:57-68; Mark. 14:53-65; Luk. 22:63-71). De hogepriester scheurde zijn kleed. Een hogepriester, die zijn kleed scheurt, is volgens overlevering daarmee tevens hogepriester af. Jezus' kleed werd niet gescheurd. Hij is onze Eeuwige Hogepriester. 4)
 
Verloochening van Petrus (waarschijnlijk tijdens het verhoor door het Sanhedrin) (Matth.26:69-75).
Regel 437 ⟶ 441:
Jezus weer voor Pilatus (Matth. 27:15-32; Mark.15:6-20; Luk. 23:13-25; Joh.18:39-40; Joh.19:1-16).
 
'''Jezus' kruisiging en begrafenis''' (Matth. 27:27-60; Mark.15:16-47; Luk. 23:26-56; Joh.19:17-42). Om negen uur bond de hogepriester het te slachten lam voor het volk aan de hoornen van het altaar en werd Jezus gekruisigd. Om drie uur 's middags werd het lam geslacht en legde Jezus zijn leven af.
 
''(Waartoe al dit lijden van onze Heer en Heiland, Jezus Christus, nodig was? Door zijn lijden is verlossing van eeuwige straf voor een doemwaardige zondaar mogelijk geworden, door het geloof in Hem, Zijn opstanding en Zijn wederkomst. Het formulier om het Heilig Avondmaal te houden zegt ons dat de toor n van God tegen de zonde zo groot is, dat Hij die (eer Hij ze ongestraft liet blijven) aan Zijn lieve Zoon Jezus Christus met de bittere en smadelijke dood van het kruis gestraft heeft.)''
Regel 450 ⟶ 454:
 
3) Paul Lawrence ''<nowiki/>'De Wereld van de Bijbel''' (Kampen 2007)
 
4) Wikip. Wake Up! 12 apr 2022 ''<nowiki/>'Pesach: Schaduw en Werkelijkheid'''