Jodendom: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(7 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 5:
__TOC__
 
Het aantal aanhangers van het jodendom neemt toe (anno 2011). Gemiddeld komen er iedere dag 250 joden bij (anno 2011). Van 1970 tot 2011 nam het aantal godsdienstige joden toe van ongeveer 
11 miljoen tot bijna 15 miljoen<ref>Artikel [httphttps://www.refdagrd.nl/kerkpleinartikel/kerknieuws/steeds_minder_atheisten_1_607302424879-steeds-minder-atheisten Steeds minder atheïsten], nieuwsartikel op RefDag, 3 dec. 2011. Het genoemde aantal blijkt uit het onderzoek ”Status of Global Mission 2012” van het Amerikaanse tijdschrift International Bulletin of Missionary Research (IBMR).</ref>, dit is bijna weer op het niveau van vóór de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
Hoofdzaak van de Joodse godsdienst is het doen van de Thorah, door God geopenbaard aan Mozes. Het heilige boek van de Joden is de Tenach (door christenen 'Oude Testament' genoemd).
Regel 42:
In het bekende lied Anie Ma'Amin (= Ja, ik geloof) drukken Joden hun vast geloof aan de komst van de Messias uit. Ze hebben het gezongen in de tijd van de holocaust en ze zingen het ook op Tisja Be'Av, de jaarlijkse treurdag om de verwoesting van de tempels in Jeruzalem.
 
{| class="wikitable" style="border:1; margin-left: 20px;"
| style="padding: 15px;"| '''Anie Ma'amin'''<ref>Tekst en vertaling ontleend aan: [http://www.israeltoday.nl/NewsItem/tabid/381/nid/29879/language/nl-NL/Default.aspx Video: Uitzien naar de Messias op Tisha be'Av], IsraelToday.nl, 19 aug. 2016.
</ref>
Regel 66:
| style="padding: 15px;" | <youtube width="230" height="390">NyhR6OF6PH0</youtube>
Zingen van Anie Ma'amin<br>bij de Klaagmuur <br>op Tisj be'Av, aug. 2016.
| style="padding: 15px;" | <youtube>LRozEDMqdc8</youtube>
Een Joods jongenskoor zingt Anie Ma'amin
|}
Regel 87:
* Het [[Karaïeten|Karaïtisch jodendom]]: een kleine richting die het gezag van de rabbijnse interpretatie betwist en alleen de Schrift (Tenach) erkent.
* Het [[Messiasbelijdende Joden|Messiasbelijdende jodendom]]: joden die Jezus van Nazareth als de Messias erkennen, en daarbij de Tora en de Halacha (Joodse wet) houden. Of deze richting tot het jodendom gerekend moet worden, is omstreden.
 
<youtube>4w6KjU1evTI&</youtube><br>
''Kennismaking met het Messiasbelijdende jodendom. Engels gesproken. Duur: 12 minuten.''
 
In het ultraorthodoxe (= '''Charedisch''') Jodendom geldt een strikte scheiding op fysiek vlak tussen man en vrouw buiten het huwelijk. Geen enkele man zal een andere vrouw aanraken en omgekeerd zal geen enkele vrouw een man de hand reiken. Deze strikte scheiding van de geslachten is geen symptoom van een laatdunkende of neerbuigende houding van het ene geslacht jegens het andere.
 
Eens ontving de Belgische toenmalig eerste minister Yves Leterme een delegatie Israëlische kinderen uit het door raketaanvallen geteisterde Sderot. In het gezelschap bevond zich een ultraorthodoxe dame. Zij weigerde zowel de premier als de mannelijke belgische Joden de hand te schudden. “Dit is in strijd met mijn geloofsovertuiging”, verklaarde ze, “maar ik begroet je met mijn ganse hart”, voegde ze er ontwapenend aan toe. De premier kon er toen hartelijk om lachen en betuigde zijn respect voor haar<ref>Bron: [http://joodsactueel.be/2012/05/23/onkelinx-geschoffeerd-nadat-ultraorthodoxe-minister-haar-hand-niet-schudt/ Onkelinx geschoffeerd door ultraorthodoxe minister], nieuwsbericht op JoodsActueel.be, 23 mei 2012. </ref>.
 
== Historische ontwikkeling ==
Reeds in de periode vóór 66 n. Chr. was de invloed van de '''Farizese partij''' sterk toegenomen, en de ontwikkeling van het Jodendom in de lijn van wettische vroomheid en angstvallige casuïstiek verder gevorderd.
Regel 135 ⟶ 131:
 
In de 2e helft van de 19e eeuw is een sterke opleving van het nationaal besef bij de Joden te bespeuren. Onder de invloed van de druk, waaronder zij vooral in het Oosten van Europa verkeren, wenkt velen opnieuw het ideaal van het oude land der vaderen. Een sterke drang naar kolonisatie in Palestina valt waar te nemen. De hoop herleeft onder de Joden van een herstel van hun volksbestaan in het aan Abraham en zijn nageslacht beloofde land. Ten dele gaat dit om buiten alle religieuze aspiratie; maar anderdeels werkt hierin ongetwijfeld nog het besef na van de betekenis, die in de geschiedenis der heilsopenbaring het oude volk van Gods verbond heeft gehad.
 
== Zie ook ==
[[Geschiedenis van Israël]]
 
== Meer informatie ==
[https://www.youtube.com/watch?v=LKEF3I2gig8&t=8m22s Albert Groothedde | Het Nieuwe Testament lezen als een Jood]. Youtube.com: Bezinningsavond Reimerswaal. Duur: 1 uur 44 minuten (vanaf 8 min. 22 sec.). Albert Groothedde spreekt over hoe Joden met de Bijbel omgaan en wat kunnen wij ervan leren, en over Joodse bronnen bij het Oude Testament.
 
[http://www.jodendom-online.nl/index.php Jodendom Online] (Jodendom-online.nl) bevat nieuwsberichten en artikelen, op het standpunt van het Charedisch jodendom, gericht op Joden.
 
Regel 143 ⟶ 144:
[http://www.bestjewishstudies.com/nl BestJewishStudies.com] is de meertalige website van professor rabbijn Ahron Daum. Ook in het Nederlands.
 
[https://open.spotify.com/episode/2nPJ7SHQZ7C3viurs8vHKM De ultraorthodoxe Joden. Wat weten wij over hen?] Podcast van [[Stichting Israël en de Bijbel]], op: Spotify.com, feb. 2020. Gesprek met Hebraïst Pieter Siebesma.
 
=== Engelstalig ===
''Judaism 101'' is een Engelstalige orthodox-joodse website met artikelen over het judaïsme (jodendom): [http://www.jewfaq.org/ www.jewfaq.org]
 
[https://www.youtube.com/watch?v=p7D2djAnAbI A Jewish Defense of the Trinity - The Case for Messiah.] Youtube.com: One for Israel Ministry, 28 feb. 2023. DuurL 43 min. 49 sec. Joodse verdediging (door christenjoden) van de triniteitsleer. De triniteitsleer is een grote moeilijkheid voor veel Joodse geleerden. Maar de Hebreeuwse Bijbel bevat passages die harmoniëren met de triniteitsleer. Zo vinden wij dat God tegelijkertijd in de hemel woonde èn in de tabernakel/tempel. Gods Geest houdt verband met wijsheid. God en zijn Geest zijn beiden te vinden in Gen.1. De woorden "Laat ons mensen maken" verwijst naar goddelijke personen, niet naar engelen. Verder wordt in devideo ingegaan op verschijningen van de Engel van Jahweh, die Jahweh Zelf blijkt te zijn.   
Over de geschiedenis van het Israël, zie aldaar.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=j49OYZC9XqI Why I Believe The Messiah Is Coming - Rabbi Yaakov Asher Sinclair]. Youtube.com: Hidabroot - Torah & Judaism, 27 febr. 2024. Duur: 3 min. 2 sec.
 
== Bronnen ==