Kruis, kruisigen: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 64: Regel 64:
In het Romeinse rijk kon men de kruisiging met de eigen ogen aanschouwen. Enkele getuigen uit die tijd:<blockquote>''Elke misdadiger die ter terechtstelling gaat moet zijn eigen kruis op zijn rug dragen''<ref>Plutarchus, ''Sera'', 554. Aangehaald in Stephen Miller, [https://vimeo.com/203954976 What Romans said about crucifixion]. Vimeo.com: 14 febr. 2017. Engelstalige video.
In het Romeinse rijk kon men de kruisiging met de eigen ogen aanschouwen. Enkele getuigen uit die tijd:<blockquote>''Elke misdadiger die ter terechtstelling gaat moet zijn eigen kruis op zijn rug dragen''<ref>Plutarchus, ''Sera'', 554. Aangehaald in Stephen Miller, [https://vimeo.com/203954976 What Romans said about crucifixion]. Vimeo.com: 14 febr. 2017. Engelstalige video.


Aangehaald in Stephen Miller, [https://vimeo.com/203954976 What Romans said about crucifixion]. Vimeo.com: 14 febr. 2017. Engelstalige video.</ref> — Plutarchus (ca. 46 - minstens 120 n.C.), Romeins geschiedschrijver en filosoof.</blockquote><blockquote>''Zestien mannen ... werden uitgeleid, aan elkaar geketend aan voet en nek, elk dragende zijn eigen kruis. De beulen voegden dit akelige publieke schouwspel bij als een extra afschrikking voor eenieder die erover denkt dezelfde misdaad te plegen''<ref>Chariton, ''Kallirhoë,'' 4.2.7. Aangehaald in Stephen Miller, [https://vimeo.com/203954976 What Romans said about crucifixion]. Vimeo.com: 14 febr. 2017. Engelstalige video.</ref> — Chariton (1e of 2 eeuw n.C. ), pseudoniem van een schrijver uit Frygië, die een Griekse historische roman schreef. Citaat uit deze roman. </blockquote><blockquote>''Iedereen die zo'n dood tegemoet ziet, zou ervoor pleiten om te sterven in plaats van aan het kruis te gaan''<ref>Lucius Annaeus Seneca, ''Epistulae Morales'', 101.14. Aangehaald in Stephen Miller, [https://vimeo.com/203954976 What Romans said about crucifixion]. Vimeo.com: 14 febr. 2017. Engelstalige video.</ref> — Lucius Annaeus Seneca (ca. 4 v.C. - 65 n.C), Romeins filosoof en staatsman.</blockquote>
Aangehaald in Stephen Miller, [https://vimeo.com/203954976 What Romans said about crucifixion]. Vimeo.com: 14 febr. 2017. Engelstalige video.</ref> — Plutarchus (ca. 46 - minstens 120 n.C.), Romeins geschiedschrijver en filosoof.</blockquote><blockquote>''Zestien mannen ... werden uitgeleid, aan elkaar geketend aan voet en nek, elk dragende zijn eigen kruis. De beulen voegden dit akelige publieke schouwspel bij als een extra afschrikking voor eenieder die erover denkt dezelfde misdaad te plegen''<ref>Chariton, ''Kallirhoë,'' 4.2.7. Aangehaald in Stephen Miller, [https://vimeo.com/203954976 What Romans said about crucifixion]. Vimeo.com: 14 febr. 2017. Engelstalige video.</ref> — Chariton (1e of 2 eeuw n.C. ), pseudoniem van een schrijver uit Frygië, die een Griekse historische roman schreef. Het citaat komt uit deze roman. </blockquote><blockquote>''Kan er iemand worden gevonden die liever wegkwijnt in pijn, ledemaat na ledemaat stervend, of die zijn leven druppel voor druppel laat uitvloeien, in plaats van eens en voor altijd de geest te geven? Kan er iemand worden gevonden die bereid is om te worden vastgemaakt aan de vervloekte boom, terwijl hij lang ziekelijk, al misvormd was, zwellend met lelijke striemen op schouders en borst, en de levensadem inhaalt te midden van langgerekte smart? Hij zou veel excuses hebben om te sterven, zelfs voordat hij aan het kruis was gegaan''.<ref>Lucius Annaeus Seneca, ''Epistulae Morales'', 101.14. Aangehaald in Stephen Miller, [https://vimeo.com/203954976 What Romans said about crucifixion]. Vimeo.com: 14 febr. 2017. Engelstalige video.</ref> — Lucius Annaeus Seneca (ca. 4 v.C. - 65 n.C), Romeins filosoof en staatsman. Deze betoogt aan het eind van het zijn leven (ca. 60-65) in Brief 101 aan een oud-leerling Lucilius dat zelfmoord te verkiezen is boven het wrede lot van kruisiging. 'Lelijke striemen' verwijst naar de resultaten van de geselslagen voorafgaand aan de kruisiging. </blockquote><blockquote>''Het meest ellendige van sterfgevallen''<ref>''Oorlogen'', 7:203</ref> — Flavius Josephus (37 - ca. 100 n.C.), Joodse historicus. </blockquote>

== Gode een vloek ==
Wie als kwaaddoener gedood en aan het hout (paal, kruis) gehangen was, was naar de wet Gode een vloek. De Joden pasten geen doodstraf door ophanging toe; ze hingen niemand op aan de hals zodat de dood erop volgt. In Deut 21 vinden wij een wet voor de begrafenis van kwaaddoeners, die, na voltrekking van de doodstraf (door steniging), gehangen waren. Het ging om mensen die wegens Godslastering of een andere afschuwelijke misdaad gedood waren. Hun dode lichamen werden gedurende enige tijd aan een paal gehangen, tot vergroting van de schande<ref>Volgens de Aantekeningen bij de Petrus Canisius vertaling: "Nadat de doodstraf voltrokken was, werd in sommige gevallen het lijk aan een paal gehangen tot vergroting van de schande.”</ref> en om ook nog een tijd na hun dood hen tot een schouwspel te doen strekken voor de mensen tot afschrikking<ref>Op het oogmerk van afschrikking wijst onder meer de aantekening in de Groot Nieuws Bijbel.</ref>.<blockquote>''De 21:22  Voorts, wanneer in iemand een zonde zal zijn, die het oordeel des doods [waardig] [is], dat hij gedood zal worden, en gij hem aan het hout zult opgehangen hebben; De 21:23  Zo zal zijn dood lichaam aan het hout niet overnachten; maar gij zult het zekerlijk ten zelven dage begraven; want <u>een opgehangene is Gode een vloek</u>. Alzo zult gij uw land niet verontreinigen, dat u de HEERE, uw God, ten erve geeft. (SV)''</blockquote>Anderen vertalen in plaats van 'hout': ‘paal’ of ‘boom’. Het dode lichaam van de gehangene moest vóór zonsondergang, waarna een nieuwe dag begon, worden begraven.

Het voor God een vloek zijn houdt in, volgens [[Matthew Henry]]: "het is de hoogste mate van smaad en schande, die een mens aangedaan kan worden, en maakt hem bekend als liggende onder de vloek van God, zoveel als een uitwendige straf dit kan. Zij, die hem aldus zien hangen tussen hemel en aarde, zullen tot de gevolgtrekking komen dat hij door beide verlaten en beide onwaardig is, ... “

De Heer Jezus is als gehangene aan het kruis een vloek geworden - voor ons een vloek geworden. Paulus zegt:<blockquote>''Ga 3:13 Christus heeft ons vrijgekocht van de vloek van de wet door voor ons een vloek te worden (want er staat geschreven: ‘Vervloekt is ieder die aan een hout hangt’),'' (TELOS)</blockquote>De Heer droeg voor ons, en in onze plaats, de vloek van God. Vóór zonsondergang werd ook Hij, de Gehangene en Gestorvene, van het vloekhout afgenomen en begraven.


== Bron ==
== Bron ==