Openbaring van Johannes: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 180: Regel 180:


'''Idealistische verklaring'''. De voorzeggingen gaan niet over gebeurtenissen in de tijd, maar vertegenwoordigen grotere idealen en beginselen. Ze spreken van krachten van licht en duisternis die onderling strijden.
'''Idealistische verklaring'''. De voorzeggingen gaan niet over gebeurtenissen in de tijd, maar vertegenwoordigen grotere idealen en beginselen. Ze spreken van krachten van licht en duisternis die onderling strijden.

== De zeven gemeenten ==
De zeven gemeenten in Opb. 2 en 3 hebben niet alleen een praktische betekenis voor toenmalige gemeenten in het [[Asia]], het westen van het huidige Turkije, maar strekken ook tot lering voor gemeenten en gelovigen in onze tijd. Bovendien geven ze - volgens veel bijbelgetrouwe uitleggers - een profetische kerkgeschiedenis weer<ref>J.G. Fijnvandraat, [http://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=2287 Zeven gemeenten van Openbaring 2 en 3], op www.JaapFijnvandraat.nl, zonder jaar.</ref>. Ze laten zich ook vergelijken met de zeven gelijkenissen van Matth. 13.

De Zuidafrikaan Johan Malan<ref>Johannes Stephanus Malan was hoogleraar in de antropologie aan de ‘Universiteit van die Noorde’; sinds 2006 is hij gepensioneerd. Hij publiceert op http://www.bibleguidance.co.za/</ref> bijvoorbeeld typeert in zijn boek "Openbaring se boodskap vir die jare 80" (Filafelfia, 1983)<ref>Zie ook zijn studie '[http://www.bibleguide.co.za/afrikaans/boeke/355-die-uur-van-duisternis-n-studie-van-die-boek-openbaring Die uur van duisternis: 'n studie van die boek Openbaring]', op www.bibleguidance.co.za, geraadpleegd op 18 okt. 2014.</ref> de profetische kerkgeschiedenis als volgt:
# Efese - de teruggevallen kerk (32 -100 n.C.)
# Smyrna - de vervolgde kerk (100 -312 n.C.)
# Pergamus - de verleide kerk (312 - 606 n.C.)
# Thyatira - de afvallige kerk (606 -1520 n.C.)
# Sardis - de dode kerk (1520 - 1750 n.C.)
# Filadelfia - de zendinggerichte kerk (1750 - 1900 n.C.)
# Laodicea - de lauwe kerk (1900 - ?)
'''Efeze.''' Sommigen plaatsen Efeze, waar de eerste liefde was verlaten, kerkhistorische na de tijd van de apostelen.

'''Smyrna'''. Kerkhistorisch de periode van verdrukking en vervolging onder de Romeinse keizers.

'''Thyatira'''. Staat voor de katholieke kerk van de Middeleeuwen. Daar was afgoderij en verval.

'''Sardis''' is de kerk van de Hervorming. Die kerk komt voort uit 'Thyatira' en was weliswaar theologisch hervormd, maar in het algemeen ontbrak de uitwendige godsvrucht. De hervorming mondde uit in starre, dode rechtzinnigheid.

'''Filadelfia'''. Sommigen denken met name aan het Reveil in het protestantisme. Het Reveil komt voort uit 'Sardis'.

'''Laodicea.''' 'Laodicae' komt voort uit 'Filadelfia'. Volgens Malan leven wij thans in de periode van de 'lauwe kerk'.


== Parallellen met Genesis ==
== Parallellen met Genesis ==