Rust: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
 
(8 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Rust''' is de toestand die intreedt, als een beweging of werking ophoudt; bewegingloosheid. Rust kan ook betekenen: kalmte, vrede. Elk mens heeft regelmatig rust nodig.
 
Voorbeelden: "''Een welverdiende rust". "Een rollend lichaam komt eindelijk tot'' ''rust."'' "''Te ruste gaan''" is de uitdrukking in de NBG51-vertaling van het Oude Testament voor het ontslapen van iemand. De Statenvertaling heeft "ontslapen".
Regel 5:
'''Stilte.''' ''Stilte'' is de toestand na 't ophouden van een heftige, van geluiden vergezeld gaande beweging, of wel: de afwezigheid van elk geluid. Voorbeelden:"''De stilte na de storm."'' Het graf ( "de laatste rustplaats") is een plaats van rust èn stilte.
 
Bij God kunnen wij 'op adem komen'. Rust geeft gelegenheid stil te staan bij de ontvangen zegeningen, en om tot bezinning te komen en na te denken over de koers van ons leven.
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
 
| style="padding: 15px;"|<Youtube width="620" height="500">B-dizq0UQg8</youtube><BR>
== Rust van de arbeid ==
''Op het Godslam rust mijn ziele.'' Liedbundel van Johannes de Heer, lied 809. Liedbundel Geestelijke liederen, lied 128.
[[Bestand:Laermans, Rustdag, 1916.jpg|miniatuur|421x421px|''Rustdag.'' Door Eugène Laermans (1916).]]
|}
God gebood zijn volk Israël de zevende dag te rusten, zoals Hij rustte op de zevende dag van Zijn scheppingswerken. Deze rustdag, de [[Sabbat]], was er voor de mens. <blockquote>''Mr 2:27  En Hij [= Jezus] zei tot hen: De sabbat is gemaakt om de mens, en niet de mens om de sabbat.'' (Telos)</blockquote>Ook na het ontslapen (sterven) is er voor de gelovigen een rust van de gedane arbeid. <blockquote>''Opb 14:13  En ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf: gelukkig de doden die in de Heer sterven, van nu aan. Ja, zegt de Geest, opdat zij rusten van hun arbeid; want hun werken volgen hen.'' (Telos)</blockquote>Zie verderop de paragraaf ''Rust na het ontslapen.''
 
De moderne maatschappij kent, meer dan vroeger, flexibele werktijden en een economie die 24 uur doordraait. Hierdoor is het lastiger geworden om als familie of gezin ''gezamenlijk'' te rusten en ontspanning te genieten.
 
== Gewetensrust ==
Regel 15 ⟶ 18:
== Zielerust ==
Ons lichaam heeft rust nodig, onze ziel heeft rust nodig. Er is rust voor het lichaam en rust voor de ziel. <blockquote>''Jer 6:16 Zo zegt de HEERE: Staat op de wegen, en ziet toe, en vraagt naar de oude paden, waar toch de goede weg zij, en wandelt daarin; zo zult gij <u>rust</u> vinden voor uw <u>ziel</u>; maar zij zeggen: Wij zullen [daarin] niet wandelen. (SV)''</blockquote><blockquote>''Mt 11:29 Neemt mijn juk op u en leert van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart, en u zult <u>rust</u> vinden voor <u>uw zielen</u>; (TELOS)'' </blockquote>De zielerust (of zielsrust) is afhankelijk van ons vertrouwen op de Heer in het dagelijks leven. <blockquote>''Ps 116:7 Mijn ziel! keer weder tot uw rust, want de HEERE heeft aan u welgedaan. (SV)''</blockquote>
If you look at the world, you'll be distressed.
If you look within, you'll be depressed.
But if yoy look at Christ, you'll be at rest.
''(Corrie ten Boom)''
 
=== Muziekvideo's ===
 
Enkele liederen die spreken van gewetens- en zielerust door het verzoeningswerk van Jezus Christus.
 
<Youtube width="800" height="600">B-dizq0UQg8</youtube><BR>''Op het Godslam rust mijn ziele.'' Liedbundel van Johannes de Heer, lied 809. Liedbundel Geestelijke liederen, lied 128.<BR><BR>
 
<Youtube width="800" height="449">awRdzFzeUPg</youtube><BR>''My Faith has Found A Resting Place''. Youtube.com: Fountainview Academy, 27 april 2018. Duur: 3 min. 58 sec. Engelse ondertiteling beschikbaar.
 
== Rust na het ontslapen ==
Regel 20 ⟶ 35:
 
== Rust van het vrederijk ==
In het [[vrederijk]] heerstvan rust[[Jezus doordatChristus/Historisch enbestaan|Jezus inzoverreChristus]] onderheerst de heerschappijrust van de Vredevorstvoorafgegane oorlogen[[Conflict|conflicten]] en conflicten afwezig zijn[[Oorlog|oorlogen]].
 
== Meer informatie ==
Gerieke van Til, ''Rustpunt. Overdenkingen''. Amsterdam: Ark Media, 2012. Veertig Bijbeloverdenkingen in verband met het thema rust. De schrijfster werkt in het onderwijs.
 
== Bron ==