Naar inhoud springen

1 Korinthiërs 12: verschil tussen versies

843 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 17:
 
De beschouwing en het gebruik van deze gaven bij de discipelen behoefde echter verbetering.
 
== 1 Korn. 12:2 ==
1Co 12:2 U weet dat toen u van de volken was, u tot de stomme afgoden werd heengedreven, al naar u geleid werd. (TELOS)
'''Werd heengedreven, al naar u geleid werd'''. Vergelijk:
 
''Efe 2:2 waarin u vroeger hebt gewandeld overeenkomstig de tijdgeest van deze wereld, overeenkomstig de overste van de macht der lucht, van de geest die nu werkt in de zonen van de ongehoorzaamheid, (TELOS)''
 
== 1 Kor. 12:4. Verscheidenheid ==
Regel 44 ⟶ 50:
== 1 Kor. 12:9. Geloof, genezing ==
1Co 12:9 aan een ander geloof door dezelfde Geest; en aan een volgende genadegaven van genezing door de ene Geest; (TELOS)
'''Geloof.''' Niet het zaligmakend geloof, maar geloof voor een bepaalde zaak. Stefanus was "een man vol van geloof en van de Heilige Geest" (Hand. 6:5).
 
''Hnd 14:9 Deze hoorde Paulus spreken; die keek hem aandachtig aan, en daar hij zag dat hij geloof had om gezond te worden,''
 
''Hnd 11:24 Want hij was een goed man en vol van de Heilige Geest en van geloof; en een aanzienlijke menigte werd de Heer toegevoegd.'' (TELOS)
Regel 58 ⟶ 64:
== 1 Kor. 12:10. Krachten, profetie, onderscheidingen, talen, uitlegging. ==
''1Co 12:10 en aan een volgende werkingen van krachten; en aan een volgende profetie; en aan een volgende onderscheidingen van geesten; aan een ander allerlei talen; en aan een volgende uitlegging van talen. (TELOS)''
'''Werkingen van krachten'''. Meervoud. Zie artikel [[Kracht]].
 
Het Nieuwe Testament verschaft ons enkele voorbeelden. [[Stefanus]] was "vol van genade en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk" (Hand. 6:8).
 
''Hnd 6:5 ... Stefanus, een man vol van geloof en van de Heilige Geest, (...) Hnd 6:8 Stefanus nu, vol van genade en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk.'' (TELOS)
 
Een concreet voorbeeld is de kracht die [[Paulus]] deed toen hij de tovenaar [[Elymas]] met blindheid sloeg.
 
''Hnd 13:9 Saulus echter, ofwel Paulus, vervuld met de Heilige Geest, zag hem strak aan en zei: Hnd 13:10 O jij, vol van alle bedrog en alle schurkerij, zoon van de duivel, vijand van alle gerechtigheid, zul je niet ophouden de rechte wegen van de Heer te verdraaien? Hnd 13:11 En nu, zie, de hand van de Heer is op je, en je zult blind zijn en voor een tijd de zon niet zien. En onmiddellijk viel donkerheid en duisternis op hem, en hij ging rond en zocht mensen die hem bij de hand konden leiden. (TELOS)''
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.