Naar inhoud springen

Zekerheid van het geloof: verschil tussen versies

1.190 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 15:
'''Geen veroordeling'''. Wie in de Heer Jezus gelooft, wordt niet veroordeeld (Joh. 3:18). Zo is er dan nu geen veroordeling voor hen, die in Christus Jezus zijn (Rom. 8:1)
 
'''Genade'''. Onze zekerheid berust niet op verdienste. Verdienste is geen vaste grond. Onze verdienste van vandaag, kan worden overschaduwd door de overtreding van morgen. Het is Gods genade die ons aanneemt en eeuwig leven schenkt. De genade, die God schenkt, is het eeuwige leven in Christus Jezus. (Rom 6:23b)<blockquote>''Ro 4:16 Daarom is het op grond van geloof, opdat het naar <u>genade</u> zou zijn, <u>zodat de belofte zeker zou zijn voor het hele nageslacht</u>, niet alleen dat wat uit de wet is, maar ook dat wat uit het geloof van Abraham is, die een vader is van ons allen (TELOS)''</blockquote>'''Verzoend, nieuwe schepselenschepsel, rechtvaardig'''. DeHet gelovigehelpt isom mettot Godgeloofszekerheid verzoendte komen, hijwanneer iswij voorafzien Godvan eenonze nieuwtwijfel, schepsel.onze "''Zoinnerlijke isonrust, danons wiegevoel invan Christusonzekerheid, isen eenzien, nieuwestaren schepping: hetop oudezaken isbuiten voorbijgegaanons, zie,die het nieuwefundament van onze iszekerheid gekomenvormen. EnNiet ditzien allesof isstaren uitop Godonze voeten, diemaar doorzien Christusop onsde metrots zlchwaarop verzoendonze heeft''voeten staan." (2"de steenrots nu was Christus", 1 Cor. 510:17-184).
 
De gelovige is met God verzoend, door iets ''buiten'' hemzelf: de dood van iemand anders, namelijk Jezus. <blockquote>''Ro 5:10 Want als wij, toen wij vijanden waren, <u>met God verzoend zijn door de dood van zijn Zoon</u>, veel meer zullen wij, nu wij verzoend zijn, behouden worden door zijn leven. (TELOS)''</blockquote>De gelovige is geen doemwaardige, maar een rechtvaardige, en dit niet door eigen gehoorzaamheid, maar door de gehoorzaamheid van ''iemand anders'', namelijk de Heer Jezus.<blockquote>''Ro 5:19 Want zoals door de ongehoorzaamheid van de ene mens de velen tot zondaars zijn gesteld, zo zullen ook <u>door de gehoorzaamheid van de Ene de velen tot rechtvaardigen gesteld worden</u>. (TELOS)''</blockquote>De gelovige is voor God een nieuw schepsel, niet uit of in zichzelf, maar in verbinding met Christus, "in Christus ... en dit alles is uit God". <blockquote>"''Zo is dan wie <u>in Christus is een nieuwe schepping</u>: het oude is voorbijgegaan, zie, het nieuwe is gekomen. En dit alles is uit God, die door Christus ons met zlch verzoend heeft''." (2 Cor. 5:17-18).</blockquote>'''Beloofd is beloofd'''. Dat kunnen mensen zeggen. Maar als God iets belooft, kunnen wij er zeker van zijn. De Heer Jezus geeft de gelovigen eeuwig leven en, zegt Hij, "''zij zullen voorzeker niet verloren gaan in eeuwigheid en niemand zal ze uit mijn hand raven, niemand kan iets roven uit de hand van mijn Vader. Ik en de Vader zijn één''." (Joh. 10:28)
 
Jezus zei: <blockquote>''Joh. 11:25 Ik ben de Opstanding en het Leven; wie in Mij gelooft, zal leven, ook al is hij gestorven, en een een ieder die leeft en in mij gelooft, zal in eeuwigheid niet sterven.'' </blockquote>'''Persoonlijke (subjectieve) zekerheid'''. De vervolger Saulus was in genade aangenomen. Hij schreef: "''Ik ben <u>verzekerd</u>, dat noch dood noch leven, ons zal kunnen scheiden van de liefde Gods, welke is in Christus Jezus, onze Heer''." (Rom. 8:38-39)
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.