Naar inhoud springen

Richteren 15: verschil tussen versies

897 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
{{Richteren hoofdstuk commentaar}}
 
== Samenvatting ==
Als Simson van de vader van zijn vrouw verneemt, dat zij aan een ander is gegeven, steekt hij de oogst van de Filistijnen in brand (1-5). Wanneer zij uit boosheid daarover haar en haar vader verbrand hebben, en wreekt hij zich bloedig (6-8). De Judeeërs leveren hem, met zijn goedvinden, gebonden aan de Filistijnen over, maar hij verbreekt de koorden en verslaat duizend man met een ezelskaak (9-18). Wanneer hij van dorst versmacht, klooft God een plaats en doet zodoende een bron (18-19). Simson richt Israël twintig jaar (20).
 
== 1 ==
Regel 23 ⟶ 26:
== 17 ==
Ri 15:17  En het geschiedde, als hij geëindigd had te spreken, zo wierp hij het kinnebakken uit zijn hand, en hij noemde dezelve plaats Ramath-lechi. (SV)
'''Ramath-lechi.''' Dat is 'Kaakbeenhoogte'<ref>Aldus de Naardense Bijbelvertaling.</ref>. Lechi = Kaakbeen.
 
== 18 ==
Regel 31 ⟶ 34:
== 19 ==
Ri 15:19  Toen kloofde God de holle plaats, die in Lechi is, en er ging water uit van dezelve, en hij dronk. Toen kwam zijn geest weder, en hij werd levend. Daarom noemde hij haar naam: De fontein des aanroepers, die in Lechi is, tot op dezen dag. (SV)
'''De holle plaats.''' Of holte. In het Hebreeuws één woord, dat letterlijk betekent: mortier, vijzel. Dit woord komt in de Bijbel alleen nog voor in Spr. 27:22.
 
''Spr 27:22  Al stiet gij den dwaas in een mortier met een stamper, in het midden van het gestoten graan, zijn dwaasheid zou van hem niet afwijken.'' (SV)
 
'''Toen kloofde God ... en er ging water uit.''' God slaat en er wordt een bron ontsloten. Dat gebeurde ook tijdens Israëls woestijnreis.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.