Stikstofcrisis: verschil tussen versies

2 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
'''Stikstofproblematiek.''' De achtergrond van de crisis is de stikstofproblematiek, die al jaren speelde vóór de stikstofcrisis. In Nederland wordt de bodem belast door een zeer hoge toediening van reactieve stikstofverbindingen, met name ammoniak (NH<sub>3</sub>) en stiktstofoxiden (NO<sub>x</sub>). Ammoniak komt vrij uit dierlijke mest. Stikstofoxiden worden uitgestoten door verbrandingsmotoren, zoals in motorvoertuigen en in de industrie. Menselijke activiteiten waarbij stikstofverbindingen in grote hoeveelheden vrijkomen, verslechteren de kwaliteit van bodem, water, lucht en natuur.
 
'''Verandering van de natuurlijke omgeving.''' De neerslag van reactieve stikstofverbindingen verzuurt de bodem, waardoor bomen afsterven. Een eik bijvoorbeeld haalt voedingsstoffen uit de grond, zoals calcium en kalium. Verzuurt de bodem door de neerslag van stikstofverbindingen, dan zijn steeds minder van die voedingsstoffen beschikbaar. Bovendien ontstaat er door de neerslag meer aluminium in de bodem, die giftig is voor zo'nde boom.<ref>[https://www.npostart.nl/nos-journaal/12-08-2022/POW_05158067 NOS Journaal], 12 aug. 2022, aflevering van 18.00 uur. Vanaf 7 min. 421 sec.</ref> Planten en dieren in zo'n gebied veranderen van samenstelling, bijvoorbeeld minder bomen en meer brandnetels en bramen.
 
'''Maatregelen.''' In de jaren 1991-2017 nam de stikstofuitstoot in Nederland met meer dan de helft af. De sterkste vermindering was in de landbouwsector. De daling van de stikstofuitstoot werd bereikt door: