Naar inhoud springen

Markus 2: verschil tussen versies

1.062 bytes toegevoegd ,  7 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 35:
<onlyinclude><sup>15</sup> En het gebeurde dat Hij in zijn huis aanlag, en vele tollenaars en zondaars lagen mee aan met Jezus en zijn discipelen, want zij waren met velen en zij volgden Hem. </onlyinclude>(Telos)
'''Zij waren met velen en zij volgden Hem.''' Blijkbaar oefende Jezus een grote aantrekkingskracht op hen uit, door Zijn wonderen, onderwijs en houding.
 
== 21 ==
<onlyinclude><sup>21</sup>  Niemand naait een lap ongevolde stof op een oud kleed; anders scheurt het nieuwe ingezette stuk iets van het oude kleed zelf af en de scheur wordt erger. </onlyinclude>(CP<ref>Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Telos-vertaling. </ref>)
'''Ongevolde stof.''' Stof die dus nog niet gekrompen is<ref>''Het Nieuwe Testament; herziene Voorhoeve-uitgave'' (Vaassen: uitgeverij H. Medema, 1982). Aantekening. </ref>, dus nieuwe stof.
 
'''Anders scheurt.''' Door krimping.
 
== 22 ==
<onlyinclude><sup>22</sup> En niemand doet jonge wijn in oude zakken; anders zal de wijn de zakken doen barsten en de wijn wordt uitgestort en de zakken gaan verloren; maar jonge wijn moet men in nieuwe zakken doen. </onlyinclude>(Telos)
'''Zakken.''' Druivensap werd in zakken van geitenhuid, dus leren zakken (of 'lederzakken') of in stenen vaten gedaan, om daarin te gisten. → [[Wijn]].
 
'''Oude zakken.''' Hard geworden leren wijnzakken.
 
'''Zal de wijn de zakken doen barsten.''' Door gisting zet de jonge wijn uit en kan harde (onrekbare) leren zakken doen barsten.
 
Het nieuwe leven met de Heer kan men niet met wettische vormen en gewoonten verbinden. Zie Romeinen 7 en 8.
 
== 23 ==
<onlyinclude>23  En het gebeurde dat Hij op de sabbat door de korenvelden ging, en zijn discipelen begonnen onder het lopen de aren te plukken. </onlyinclude>(Telos)
'''Zijn discipelen begonnen enz.''' Omdat zij, zo kan men uit het vervolg opmaken, honger hadden.
 
== Nabeschouwing ==
In dit hoofdstuk vernemen wij kritische vragen van schriftgeleerden en/of farizeeën aan Jezus betreffende vergeven, eten, vasten en sabbat.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.