Naar inhoud springen

Openbaring van Johannes: verschil tussen versies

1.443 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
Regel 1:
De '''Openbaring''', door Jezus Christus aan zijn gezant Johannes, en door deze opgeschreven, is het laatste boek van de [[Bijbel]]. Het beschrijft het einde van 'de eerste dingen' (Opb. 21:4), die in [[Genesis]], het eerste bijbelboek, begonnen. 
 
== Titel, en schrijver, plaats, tijd, adressering ==
De '''titel''' 'Openbaring van Johannes' is de letterlijke vertaling van de Griekse titel 'Αποκάλυψη του Ιωάννη' (Apokalypsi tou Ioánni). Het boek wordt daarom ook wel de ''Apocalyps'' (Grieks voor 'openbaring') genoemd.
 
De '''schrijver''' noemt enkele malen zijn naam: Johannes, in Opb. 1:1, 4, 9 en 22:8.  Omdat de stijl van Openbaring sterk afwijkend is van de schrijfstijl van het evangelie en de brieven van Johannes, zijn theologen ertoe gekomen aan te nemen dat Openbaring door iemand anders moet zijn geschreven. Toch heeft een groot deel van de christelijke schrijvers uit de eerste eeuwen na Christus altijd aangenomen dat de apostel Johannes de schrijver was van dit boek. Dat het taalgebruik sterk afwijkt is te danken aan de inhoud van het boek dat nauw aansluit bij de stijl van de oudtestamentische profeten.
 
== Plaats en tijd ==
Het boek is geschreven ''"op het eiland dat Patmos heeft, om het woord van God en het getuigenis van Jezus"'' (1:9)
 
Het boek is duidelijk geschreven in een '''tijd''' van vervolgingen (1:9; 2:10, 3.)<blockquote>''Opb 1:9  Ik, Johannes, uw broeder en mededeelgenoot in de verdrukking en het koninkrijk en de volharding in Jezus, kwam op het eiland dat Patmos heet, om het woord van God en het getuigenis van Jezus. (TELOS)''</blockquote>We moeten dan denken aan de periode onder keizer Nero, ca. 65 na Christus, dus vóór de verwoesting van Jeruzalem in 70 n.C., of anders de tijd van keizer Domitianus, ca. 95 na Christus (de datum van Irenaeus). Volgens de oudste overleveringen schreef Johannes op hoge leeftijd, dus tijdens deze laatste periode van vervolging zijn boek. Ook de meeste hedendaagse onderzoekers gaan van die veronderstelling uit.
 
Voor een datum vóór 70 n.C. valt een beroep te doen op 11: 8, waar een letterlijk Jeruzalem wordt bedoeld, als Johannes zijn visioenen ontvangt. <blockquote>''Opb 11:8 En hun lijk zal liggen op de straat van de grote stad, die geestelijk genoemd wordt Sodom en Egypte, waar ook hun Heer gekruisigd is. (TELOS)'' </blockquote>
 
== Adressering ==
Het boek is '''gericht aan''' zeven gemeenten in Klein-Azië (het huidige Turkije). De Heer Jezus zei tegen Johannes:<blockquote>''Opb 1:11 ... Wat u ziet, schrijf dat in een boek en zend het aan de zeven gemeenten: naar Efeze, naar Smyrna, naar Pergamus, naar Thyatira, naar Sardis, naar Filadelfia en naar Laodicea. (TELOS)''</blockquote>Deze gemeenten hadden het in die periode niet gemakkelijk, omdat ze weigerden deel te nemen aan de cultische verering van de Romeinse Keizer.
[[Bestand:Zeven gemeenten Openbaring Access Foundation.jpg|gecentreerd|miniatuur|1024x1024px|''Ligging van de zeven gemeenten'']]
Regel 154 ⟶ 158:
 
Opb. 22:6-21 vormt de afsluiting van het laatste bijbelboek.
 
== Vier verklaringstypen ==
Er zijn vier typen van verklaring van het boek Openbaring
* Futuristische verklaring
* Preteristische verklaring
* Historische verklaring
* Idealistische verklaring
'''Futuristisch verklaring.''' Veel voorzegde gebeurtenissen hebben nog niet plaatsgevonden. Ze vinden plaats in de eindtijd.
 
'''Preteristische verklaring.''' Volgens de preteristische verklaring zijn de meeste of alle voorzeggingen van het boek Openbaring vervuld tijdens het leven van Jezus en in de eerste generatie christenen. De val van Jeruzalem vervulde vele voorzeggingen, zoals die aangaande de grote verdrukking.
 
'''Historische verklaring'''. De voorzeggingen beginnen bij Johannes die ze uitsprak en lopen alle tijden door. Ze worden gekoppeld aan grote gebeurtenissen in de geschiedenis.
 
'''Idealistische verklaring'''. De voorzeggingen gaan niet over gebeurtenissen in de tijd, maar vertegenwoordigen grotere idealen en beginselen. Ze spreken van krachten van licht en duisternis die onderling strijden.
 
== De zeven gemeenten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.