Stèle van Mesa: verschil tussen versies

Uit Christipedia
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Stèle van Mesa''' of '''Moabitische Steen''' is een stelegedenksteen vanuit zwartde 9e eeuw basaltvoor metChristus daarinwaarop een inschrift van koning Mesha van Moab uitstaat. Dit vermeldt de 9eoverwinning eeuwop v.het Chr..koninkrijk DeIsraël steenen isnoemt gevondende inafgod 1868[[Kamos]], indie Dhibanook in hetde Bijbel huidigegenoemd Jordaniëwordt. [[Afbeelding:mesha_stele.jpg|right|thumb|Foto van de Stele van Mesha (rond 1891)|547x547px]]Andere schrijfwijze van de naam van koning Mesa: ''Mesha''.
 
De inscriptiegedenksteen teltwerd 34in regels1868 tekstgevonden diein geschreven zijnDhiban in het Oud-Hebreeuwshuidige Jordanië. De steenstèle is van zwart basalt, 124 cm hoog en 71 cm breed en diep en is aan de bovenzijde afgerond. De tekst beschrijft Mesha's overwinning op het koninkrijk Israël.
 
De inscriptie telt 34 regels tekst die geschreven zijn in het Oud-Hebreeuws. De tekst beschrijft Mesa's overwinning op het noordelijk koninkrijk Israël. Koning Mesa schrijft dat de overwinning te danken is aan hun god [[Kamos]].
 
De steen is nu te bezichtigen in het Louvre te Parijs.

Versie van 5 jul 2016 08:13

De Stèle van Mesa of Moabitische Steen is een gedenksteen uit de 9e eeuw voor Christus waarop een inschrift van koning Mesha van Moab staat. Dit vermeldt de overwinning op het koninkrijk Israël en noemt de afgod Kamos, die ook in de Bijbel genoemd wordt.

Foto van de Stele van Mesha (rond 1891)

Andere schrijfwijze van de naam van koning Mesa: Mesha.

De gedenksteen werd in 1868 gevonden in Dhiban in het huidige Jordanië. De stèle is van zwart basalt, 124 cm hoog en 71 cm breed en diep en is aan de bovenzijde afgerond.

De inscriptie telt 34 regels tekst die geschreven zijn in het Oud-Hebreeuws. De tekst beschrijft Mesa's overwinning op het noordelijk koninkrijk Israël. Koning Mesa schrijft dat de overwinning te danken is aan hun god Kamos.

De steen is nu te bezichtigen in het Louvre te Parijs.

Meer informatie

Bron

Art. Stele van Mesha, Wikipedia.nl. De tekst hiervan is overgenomen op 5 juli 2016.