Verenigde Naties: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 59:
''UN emergency session on Gaza: Hillel Neuer speaks out. ''
 
'''2015.''' In dit jaar veroordeelde de Algemene Vergadering Israël 20 keer en de rest van de wereld 3 keer<ref name=":2" />. — De mensenrechtraad kwam onder vuur omdat de VN-ambassadeur van Saoedi-Arabië voorzitter werd van een subcommissie, welke mensen kiest om toezicht te houden op de mensenrechten in landen waar de VN een mandaat heeft. Het streng-Islamitische land heeft op het gebied van de mensenrechten een slechte reputatie.<ref>[https://nos.nl/artikel/2322829-nederland-wijst-eenzijdige-anti-israelische-gerichtheid-vn-raad-af.html Nederland wijst 'eenzijdige anti-Israëlische gerichtheid' VN-raad af], NOS.nl, nieuwsbericht van 13 fev. 2020.</ref>
'''2015.''' In dit jaar veroordeelde de Algemene Vergadering Israël 20 keer en de rest van de wereld 3 keer<ref name=":2" />.
 
'''2016.''' In dit jaar veroordeelde de Algemene Vergadering Israël 20 keer en de rest van de wereld 4 keer. Zo werd eind 2016 resolutie 2334 aangenomen, volgens welke de Israëlische nederzettingen illegaal zijn. 
Regel 81:
'''2018.''' Op vrijdag 23 maart waarschuwde de Amerikaanse ambassatrice bij de Verenigde Staten, Nikki Haley, dat de VN-Mensenrechtenraad elke maand maart slechts twee sessies organiseert om te debatteren over schendingen van rechten en misbruiken – een voor Israël en een voor de rest van de wereld. Ze zei: “Wanneer de Mensenrechtenraad Israël slechter behandelt dan Noord-Korea, Iran en Syrië, is het de Raad zelf die dwaas is en zijn naam niet waard is … De acties van vandaag maken duidelijk dat de organisatie de geloofwaardigheid mist die nodig is om een ​​echte pleitbezorger voor de mensenrechten te zijn.”<ref>[https://brabosh.com/2018/03/25/pqpct-hc1/ VN-mensenrechtenraad neemt andermaal 5 anti-Israëlische resoluties aan], Brabosh.com, nieuwsbericht van 25 maart 2018. </ref> De Verenigde Staten stapten in 2018 uit de Raad, die volgens de toenmalige VN-ambassatrice "chronisch anti-Israëlisch" is. Ook Israël erkent de Raad niet.
 
'''2020.''' De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties publiceerde in februari een lijst van bedrijven die banden zouden hebben met Israëlische nederzettingen in de 'bezette' gebieden op de [[Westoever|Westelijke Jordaanoever]] (=Samaria en Judea): 112 bedrijven, waarvan 94 uit Israël, 4 uit Nederland en de rest uit andere landen. Volgens het internationaal recht en de VN zijn de nederzettingen illegaal.<ref name=":3">[https://nos.nl/artikel/2322701-vn-publiceert-lijst-van-bedrijven-met-banden-israelische-nederzettingen.html VN publiceert lijst van bedrijven met banden Israëlische nederzettingen], NOS.nl, nieuwsbericht van 12 feb. 2020.</ref> De lijst heeft geen juridische gevolgen. Nederland ontmoedigt bedrijven te investeren in Israëlische nederzettingen, maar verzette zich tegen publicatie van de lijst, omdat het vindt dat de VN zich hier buiten moet houden en omdat het een voorbeeld vindt van eenzijdige gerichtheid op Israël.<ref name=":3" />
 
== Meer informatie ==