Verenigde Naties: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 26:
 
== De VN en Israël ==
De staat [[Israël (staat)|Israël]] is verhoudingsgewijs zeer vaak veroordeeld door de VN. Moslimstaten zijn tegen Israël. In 2014 bijvoorbeeld nam de Algemene Vergadering 20 resoluties aan die Israël veroordeelden, en slechts vier aangaande andere staten, respectievelijk Syrië, Noord-Korea, Oekraïne en tegen Iran
 
In 2011 was UNESCO het eerste onderdeel van de VN dat Palestina als een volwaardige lidstaat erkende. In reactie daarop bevroren Israël en de Verenigde Staten hun jaarlijkse geldelijke bijdrage.
Op 23 december 2016 nam de Veiligheidsraad Resolutie 2334 aan, welke “onderstreept dat [de UNSC] geen wijzigingen zal erkennen in de lijnen van 4 juni 1967, inclusief met betrekking tot Jeruzalem, anders dan die welke door de partijen worden overeengekomen door middel van onderhandelingen.”
 
In 2014 nam de Algemene Vergadering 20 resoluties aan die Israël veroordeelden, en slechts vier aangaande andere staten, respectievelijk Syrië, Noord-Korea, Oekraïne en tegen Iran. In dat jaar verloren Israël en de VS hun stemrecht in UNESCO.
 
In de volgende Engelstalige video hekelt Hillel Neuer van UN Watch, een niet-overheidsorganisatie die de VN op het gebied van mensenrechten in de gaten houdt, de ongelijke behandeling van Israël. De spoedvergadering van 23 juli 2014 stond in het teken van de Gaza-oorlog.
 
<youtube width="800" height="500">fjW_H1ydFas</youtube><BR>
''UN emergency session on Gaza: Hillel Neuer speaks out. ''
 
Op 23 december 2016 nam de Veiligheidsraad Resolutie 2334 aan, welke “onderstreept dat [de UNSCVeiligheidsraad] geen wijzigingen zal erkennen in de lijnen van 4 juni 1967, inclusief met betrekking tot Jeruzalem, anders dan die welke door de partijen worden overeengekomen door middel van onderhandelingen.”
''Uit het jaar 2017''<ref>Zie Tovah Lazaroff, ''151 UN states votes to disavow Israeli ties to Jerusalem'', nieuwsbericht van 1 dec. 2017 op Jpost.com, http://www.jpost.com/Israel-News/UN-disavows-Israeli-ties-to-Jerusalem-515730</ref>'':''
Regel 35 ⟶ 44:
Een van de zes resoluties betrof Jeruzalem. Een overweldigende meerderheid stemde voor deze resolutie, die verklaarde dat "alle acties die Israël, de bezettende Mogendheid, onderneemt om zijn wetten, rechtspraak en bestuur op te leggen aan de Heilige Stad van Jeruzalem illegaal zijn en daarom nietig en ongeldig zijn." De uitslag van de stemming was 151 vóór en zes tegen, met negen onthoudingen. De zes tegenstemmers waren Canada, de Marshalleilanden, Micronesië, Nauru, de Verenigde Staten en Israël zelf. De negen onthoudingen waren door: Australië, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Honduras, Panama, Papoea-Nieuw-Guinea, Paraguay, Zuid-Sudan en Togo. De verklaring komt overeen met soortgelijke resoluties die in 2015 en 2016 zijn goedgekeurd door de UNESCO. In deze resoluties wordt voor de tempelberg alleen de Arabische term gebruikt, "Haram al-Sharif".
De Secretaris-Generaal keurde ook een tweede resolutie goed, welke die de Israëlische nederzettingenactiviteit veroordeelde en Israël opriep om zich terug te trekken achter de lijn van vóór 1967. Dit betekent het opgeven van de Golan-hoogvlakte, die Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog op Syrië veroverd had. Ongeveer 157 landen stemden voor de tekst, zeven verzetten zich ertegen en acht onthielden zich. Alle lidstaten van de Europese Unie steunden de resolutie. Tégen stemden Canada, Israël, Nauru, Micronesië, Marshalleilanden, Salomonseilanden en de Verenigde Staten. De landen die zich onthielden van stemming waren: Australië, Kameroen, Fiji, Honduras, Paraguay, Papua-Nieuw-Guinea, Zuid-Soedan en Tongo.
Naar verwachting zal de Algemene Vergadering tegen het einde van 2017 nog eens tien anti-Israëlische resoluties goedkeuren.
In het recente verleden (stand 2017) nam UNESCO drie resoluties aan waarin de soevereiniteit van Israël in Jerusalem geloochend. In juli 2017 merkte UNESCO de oude stad Hebron en de Grot van Aartsvaders als bedreigde ''Palestijnse'' werelderfgoederen aan. Later in 2017 kondigden de Verenigde Staten en later Israël aan de UNESCO te verlaten. Een van de redenen was de vooringenomenheid tegen Israël. Volgens de Israëlische premier Netanyahu verdraait de UNESCO de geschiedenis<ref name=":0">[http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-to-formally-announce-withdrawal-from-UNESCO-519816 Israel to formally announce withdrawal from UNESCO], JPost.com, nieuwsbericht 23 dec. 2017. </ref>. De Hebronresolutie van juli noemde hij "nepgeschiedenis, erger dan nepnieuws"<ref name=":0" />.
In de volgende Engelstalige video hekelt Hillel Neuer van UN Watch, een niet-overheidsorganisatie die de VN op het gebied van mensenrechten in de gaten houdt, de ongelijke behandeling van Israël. De spoedvergadering van 23 juli 2014 stond in het teken van de Gaza-oorlog.
 
<youtube width="800" height="500">fjW_H1ydFas</youtube><BR>
''UN emergency session on Gaza: Hillel Neuer speaks out. ''
 
In 2017 kondigden de Verenigde Staten en later Israël aan de UNESCO te verlaten. Een van de redenen was de vooringenomenheid tegen Israël. Volgens de Israëlische premier Netanyahu verdraait de UNESCO de geschiedenis<ref>[http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-to-formally-announce-withdrawal-from-UNESCO-519816 Israel to formally announce withdrawal from UNESCO], JPost.com, nieuwsbericht 23 dec. 2017. </ref>.
 
== Voetnoten ==