Wierook: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Wierook''' (Grieks: ''libanos'') is een harsachtige stof, een gomhars, die bij verbranding een aangename geur verspreidt. Wierook werd verbrand en zo als reukoffer gebracht aan God.
 
'''Wierookboom.''' De wierookhars wordt afgetapt uit de '''wierookboom'''.
 
'''Offerdienst.''' Wierook werd in de '''offerdienst''' van Israël gebruikt, bijv. bij een spijsoffer
 
<blockquote>''Le 2:1 Als nu een ziel een offerande van spijsoffer den HEERE zal offeren, zijn offerande zal van meelbloem zijn; en hij zal olie daarop gieten, en wierook daarop leggen. ''(SV)</blockquote>
Regel 9:
Er werden aparte reukoffers gebracht. In de tabernakel en in de tempel stond een reukofferaltaar.  
 
'''Invoer.''' In de dagen van Jeremia werd wierook uit Scheba ingevoerd.<blockquote>''Jer 6:20  Waartoe zal dan de wierook voor Mij uit Scheba komen, en de beste kalmus uit verren lande? Uw brandofferen zijn [Mij] niet behagelijk, en uw slachtofferen zijn Mij niet zoet.'' (SV)</blockquote>In het '''Nieuwe Testament''' komt het woord “wierook” (Gr. ''libanos'') twee maal voor (Matth. 2:11, Opb. 3:18), het woord “wierookvat” (Gr. ''libanootos'') ook twee maal (Opb. 8:3,5)
 
De '''wijzen uit het oosten''' openden hun schatten en boden de pas geboren Koning der Joden, onze Heer en Heiland Jezus Christus, aan: goud, wierook en mirre (Matth. 2:11)