Eerbare kleding

Uit Christipedia

Eerbare kleding is kleding die ordelijk, net, fatsoenlijk, welvoeglijk (betamelijk, passend) en zedig is. Vrouwen wordt opgedragen zich te tooien met eerbare kleding.

1Ti 2:9 Evenzo [wil ik] dat de vrouwen zich tooien met eerbare kleding, ingetogen en bezonnen, niet met het vlechten van het haar of met goud of parels of kostbare kleren,
1Ti 2:10 maar met goede werken, wat bij vrouwen past die belijden
 godvrezend te zijn.
(HSV)

'Kleding'

Het Griekse woord vertaald door ‘gewaad’ (SV) of ‘kleding’ (TELOS) is καταστολη, katastole. Het komt in het Nieuwe Testament alleen in 1 Tim. 2:9 voor.

In de LXX komt het voor in Jes. 61:3.

Jes 61:3 om aangaande de treurenden van Sion te beschikken dat hun gegeven zal worden sieraad in plaats van as, vreugdeolie in plaats van rouw, een lofgewaad in plaats van een benauwde geest, opdat zij genoemd worden eiken van de gerechtigheid, een planting door de HEERE, om Hem te verheerlijken. (HSV)

De Statenvertaling, Herziene Statenvertaling, NBG51 vertalen het woord in Jes. 61:3 door ‘gewaad’; de NBV2004 door ‘kledij’; de Willibrordvertaling door ‘kleed’. Het woord katastole komt van het werkwoord καταστελλω, katastelloo. Volgens het Grieks – Nederlands Lexicon (onderdeel van de Online Bible) betekent katastelloo: 1) laten zakken, of 2) stillen, doen bedaren. Het komt op twee plaatsen in het Nieuwe Testament voor:

Hnd 19:35 Nadat nu de stadsschrijver de menigte had gekalmeerd, zei hij; Mannen van Efeze, wie is er toch onder de mensen die niet weet dat de stad van de Efeziers tempelbewaarster is van de grote Artemis en van het beeld dat uit de hemel is gevallen?

Hnd 19:36 Daar dan deze dingen niet tegen te spreken zijn, moet u zich rustig houden en niets overijlds doen.

(TELOS)

Het afgeleide woord katastole betekent volgens het genoemde Grieks – Nederlands Lexicon dan ook “rustige, fatsoenlijke houding of kleding”. Volgens sommige uitleggers gaat het in 1 Tim. 2:9 om de bescheidene, stille houding, die mede uit de kleding blijkt; volgens anderen bedoelt Paulus de kleding zelf.

'Eerbaar'

“Eerbare kleding” staat er. “Eerbare” is de vertaling van het Griekse woord kosmioo (κοσμιω). Door dat woord vertalen de Statenvertaling, de Herziene Statenvertaling, de Lutherse vertaling. De Statenvertaling:

1Ti 2:9 Desgelijks ook, dat de vrouwen, in een eerbaar gewaad, met schaamte en matigheid zichzelven versieren, niet in vlechtingen [des] [haars], of goud, of paarlen, of kostelijke kleding; (SV)

Het Griekse woord blijkt echter lastig te vertalen. Andere vertalingen hebben: ‘waardige’, ‘sierlijke’, ‘zedige’, ‘stemmige’, ‘passende’, ‘netjes’, ‘betamelijk’[4]. De diverse vertalingen spreken elkaar niet tegen, maar brengen een eigenschap van de zodanige kleding naar voren.  

Richtlijnen

Kledingwijze bij leerbedrijven

“Bedrijven willen niet dat mbo-leerlingen een stage bij hen volgen als hun kleding niet deugt. Dat wil zeggen: een naveltruitje, een korte broek of heel lage heupbroek zijn taboe bij 60 procent van de praktijkopleiders. Ook een petje of zonnebril wijzen zij af. Dit blijkt uit onderzoek van het kenniscentrum ECABO onder 1600 praktijkopleiders van leerbedrijven."

(Nu.nl, nieuwsbericht uit november 2005)

Eerbaar = Lang + Losjes + Lagen

"Onlangs leerde een medechristen mij een waardevolle vergelijking voor bescheidenheid [in kleding]. De 3 L's: LANG, LOSJES en LAGEN. (...) Wat zou er gebeuren als we de vergelijking naar onze garderobe brachten?" (Jane Martin, 2013)[1] 

Kleding heeft de functie om het lichaam te bedekken. Kleding is gegeven om te verhullen en niet om te onthullen. Een gelovige vrouw moet van haar lichaam daarom niet meer tonen dan waardig of zedig is. Laten de vrouwen en meisjes zich zo kleden dat ze geen aanleiding geven tot zondige en overspelige gedachten. 

Het is ook verstandig bij de kledingkeuze rekening te houden met de gelegenheid waar je je zult ophouden (werk, feest, sollicitatiegesprek, kerkelijke samenkomst, thuis, enz.). 

Wat de lengte van rok of jurk betreft, gaf Henriette Kuiper, de dochter van de bekende Abraham Kuyper, ooit de volgende goede raad aangaande de roklengte: „Wie een japon of blouserok koopt neme toch eerst de zitproef. Zo dikwijls is een rok niet te kort, als men staat of loopt, maar wórdt hij tekort als men gaat zitten, en de rok optrekt tot boven de knieën soms. Men vrage aan de verkoopster een stoel, en ga daarop, met de rok aan, voor een lage spiegel zitten. Dan kan men zelf zien, of de rok, bij 't zitten, eerbaar blijft of oneerbaar wordt" [2]. Veel wereldse vrouwen dragen korte rokken, 'mini-rokken'. Het dragen van minirokken kwam in de jaren '60 van de 20e eeuw op, al werden de eerste minirokken al in de jaren '30 gezien. 

Hoe open of laag de hals? Zorg dat de borstspleet bedekt blijft. En neem de bukproef: als ik buk, geef ik dan inkijk? 

Zorg dus dat de rok of jurk lang genoeg en de kraag hoog genoeg is. Wees 'lang van stof' en 'hoog van inzicht'. 

Kleding die meer of minder losjes gedragen wordt, verhult de vrouwelijke lichaamslijn. Strakke kleding daarentegen doet de vrouwelijke vormen, de vrouwelijke lijn, uitkomen. Het is beter terughoudend, ingetogen te zijn en niet (te) strakke kleding te dragen. 

Het is beter God te behagen dan bij de wereld in de smaak te vallen.  

Voorbeelden

Bloggers

Hieronder enkele voorbeelden van eerbare kleding getoond door vrouwen die regelmatig over het onderwerp schrijven op internet:

De voorbeelden hierboven zijn van Caroline Allen. Gebruik van de foto's is met haar toestemming. Over eerbare kleding schrijft zij op haar blog www.TheModestMomBlog.com (Klik op een foto om deze te vergroten)

De voorbeelden hierboven worden getoond door Olivia Howard en haar zus. Olivia heeft zich toegelegd op het ontwerpen / samenstellen van eerbare kleding (Eng. modest dress). Bron: FreshModesty.blogspot.nl. Gebruik van de foto's met toestemming van Olivia Howard.

Modeshows

Hieronder voorbeelden uit modeshows die eerbare kleding tonen.

Boven: modeshow georganiseerd door de internationale christelijke organisatie Pure Fashion (2007). Foto's door Ben Vigil[3]. (Klik op een foto om deze te vergroten)

Boven: modeshow in Moskou, in 2008 georganiseerd door de Russisch-Orthodoxe Kerk[5]. Opvallend is het dragen van hoofddoekjes.

(Klik op een foto om deze te vergroten) 

Meer voorbeelden van eerbare kleding in verschillende tijden en culturen zijn te bekijken op de Pinterest borden (= prikborden met afbeeldingen) 'Eerbare kleding' en 'Eerbare bruidskleding'.

Oneerbare kleding

Paulus gaf zijn voorschrift aangaande kleding in een brief aan zijn medewerker Timotheüs, die in Efeze werkzaam was (1 Tim. 1:3). De heidense vrouwen in deze havenstad liepen er vaak oneerbaar bij. Teksten uit de klassieke Oudheid leren ons dat het ging om korte rokken, laag uitgesneden halzen en het benadrukken van de lichaamslijn. Gelovige vrouwen en meisjes behoren zich daarentegen eerbaar te kleden, kuis. 

Als oneerbaar, onwelvoeglijk, onnet, onwaardig kan de volgende kleding worden aangemerkt:

  • vies
  • slordig, slonzig
  • kapot, stuk, gescheurd
  • niet passend bij de gelegenheid

Het is duidelijk dat 'vies' relatief is. Wie werk doet waarbij als gevolg van de aard van het werk zijn kleren vies maakt, treft uiteraard geen blaam. En wie arm is, is licht 'armoediger' gekleed, dan wie rijk is.

Johannes de Doper droeg een kameelharen kleed en een leren gordel. De Heer Jezus zei van hem: 

Mt 11:8 Maar wat bent u gaan zien? Een mens in zachte kleren gekleed? Zie, zij die de zachte kleren dragen, zijn in de huizen van de koningen. (TELOS)

Bij vrouwen in het bijzonder kan kleding oneerbaar maken:

  • te strakke kleding
  • doorschijnende kleding, die bijvoorbeeld borsten en bovenbenen laten zien
  • blote schouders
  • lage hals, open blouse, decolleté
  • naveltruitje
  • minirok
Kledingvoorschriften voor de conferentiegangers

We zijn als Heart Cry–team niet gewend om te spreken over kledingregels. Toch voelen we ons gedrongen om hierover iets met jullie te delen.

We betreuren het dat de wereldse kledingstijl steeds meer ingang krijgt bij veel christengelovigen. Deze kledingstijl komt tot uitdrukking in 'uittekenende' kleding, waarbij lichaamsdelen ‘geaccentueerd’ in plaats van ‘bedekt’ worden. Uit het pastoraat en de gesprekken blijkt dat andere gelovigen hier moeite mee hebben.

We willen nog eens benadrukken dat wij conferenties organiseren in een verlangen dat Gods tegenwoordigheid onder ons bemerkt zal worden; dat betekent ook Zijn heiligheid! We zijn met ziel én lichaam gekocht door God; ons lichaam is van Hem. Hij wil daarin wonen. Is dit ook het besef waarmee je je 's morgens kleedt? Denk je er dan ook aan dat jouw lichaam rein en heilig (apart gezet) is voor God en daarom voor anderen niet zichtbaar hoeft te zijn? Zorg dat je kleding een omlijsting is van je gezicht, wat stralen mag van de heerlijkheid van onze God.

We willen jullie oproepen om de volgende Bijbelse kledingprincipes in acht te nemen:

(1) Kleding heeft als doel het lichaam te bedekken en niet te accentueren (kuis, ingetogen; lees 1 Timotheüs 2:9-10).

(2) Bedek je lichaam, zodat je geen struikelblok zult zijn voor anderen.

Vaders en moeders, wilt u uw zonen èn dochters hierin ook onderwijzen?

Bron: Stichting HeartCry, e-mail van 30 mei 2014 aan conferentiegangers.  

Bij mannen:

  • lage hals
  • afzakbroeken
  • bouwvakkersdecolleté: bovenkant van de bilspleet wordt zichtbaar bij het vooroverbuigen

Een groot deel van de Nederlandse vrouwen loopt er zomers nogal 'bloot' bij, schaamteloos en zedeloos. 

Niet-extreme voorbeelden van niet-(geheel) eerbare kleding zijn te vinden op het Pinterest bord Niet-eerbare kleding

REst