Naar inhoud springen

Jakobus 5: verschil tussen versies

1.073 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 43:
Jak 5:12 Voor alles echter, mijn broeders, zweert niet, noch bij de hemel noch bij de aarde, noch enige andere eed. Maar laat uw ja ja en uw nee nee zijn, opdat u niet onder een oordeel valt. (Telos)
'''Onder een oordeel valt.''' Over oordeel spreekt ook vs. 9: "opdat u niet geoordeeld wordt. Zie, de Rechter staat voor de deur."
 
== 14-20 Wanneer iemand ziek is ==
 
== 14 ==
Regel 87 ⟶ 89:
Jak 5:19  Mijn broeders, als iemand onder u van de waarheid afdwaalt en iemand brengt hem terug, (Telos)
'''Mijn broeders.''' Komt 8x voor in de brief: Jak. 1:2; 2:1; 2:14; 3:1, 10, 12; 5:12, 19.
 
== 14-20 Nabeschouwing ==
Sommige uitleggers stellen dat Jakobus' voorschrift slechts geldt in de tijd van het boek Handelingen, welke tijd een overgangsperiode is die eindigt met de verwerping van het evangelie door de Joden te Rome (Hand. 28:23-28)<ref name=":0">Van de uitleg worden melding gemaakt door Jaap Fijnvandraat, [https://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=256 Ziekte en genezing], op: JaapFijnvandraat.nl, zonder jaar.</ref>.
 
Sommige uitleggers stellen dat de voorschriften van Jak. 5: 14-20 geschreven zijn aan Joden, niet aan gelovigen in Christus. Argumenten van hen zijn deze<ref name=":0" />:
 
* Jakobus schreef "aan de twaalf stammen in de verstrooiing". Die twaalf stammen zijn Joden, niet gelovigen in Christus;
* het zalven met olie is een Joods gebruik; gelovigen daarentegen zijn gezalfd met de Heilige Geest;
* Jakobus' voorschrift heeft niets vergelijkbaars in de brieven van Paulus, de apostel van de heidenen, die ook melding maakt van zieke gelovigen.
 
Deze uitleggingen zijn omstreden.
 
==Andere hoofdstukken==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.