Naar inhoud springen

DNA (Desoxyribonucleïnezuur): verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 16:
 
De genen die een cel niet nodig heeft, blijven uitgeschakeld. Een spiercel bijvoorbeeld hoeft geen gal aan te maken. Daarom blijven de genen voor de aanmaak van gal uitgeschakeld. Een spiercel moet samentrekken, een hersencel niet. Daarom blijven de genen voor samentrekking in een hersencel uitgeschakeld.
 
'''DNA en RNA.''' Wanneer er een eiwit nodig is, wordt de benodigde genetische code in het DNA omgezet in een tussencode. Deze tussencode heeft de vorm van een enkele streng en wordt RNA genoemd. Het RNA verlaat de celkern naar het cytoplasma van de cel. Het RNA wordt door de ribosomen, de eiwitfabriekjes van de cel, vertaald in een eiwit. Het geproduceerde eiwit is een werktuig dat in de cel zelf wordt gebruikt of door de cel wordt uitgescheiden. Kortom: DNA → RNA (product) → eiwit (product).
 
'''DNA en de voortbrenging van cellen.''' Als ons lichaam groeit, krijgt het steeds meer cellen. Het lichaam van een vrouw maakt eicellen, het lichaam van een man maakt zaadcellen. Het DNA is in staat om zichzelf te vermenigvuldigen door zichzelf te kopiëren. Bij de bevruchting van een eicel komen het bouwplan van vaders lichaam (geschreven door drie miljard 'letters') en het bouwplan van moeders lichaam (eveneens geschreven door drie miljard letters) samen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.